Mαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούν οι Σέρβοι πολίτες για την σύναψη συμφωνίας της χώρας με την Γερμανία, που αφορά στην εξόρυξη λιθίου. Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές, καθώς διερωτούνται εάν η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από Ευρωπαίους θα έχει για τον λαό την ίδια με το παρελθόν κατάληξη.
Σύμφωνα με την γαλλική έκδοση του Euronews, πριν από μερικές εβδομάδες, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επισκέφτηκε το Βελιγράδι προκειμένου να υπογράψει μια σημαντική συμφωνία για εξόρυξη λιθίου με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε μία προσπάθεια να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα.
Περισσότεροι από τους μισούς Σέρβους απορρίπτουν το πλάνο εξόρυξης στην κοιλάδα Τζαντάρ. Το 2021, μαζικές διαδηλώσεις κατά της εκμετάλλευσης του λιθίου είχαν παραλύσει μεγάλο τμήμα του Βελιγραδίου και άλλων περιοχών τη Σερβίας, προτού αποσυρθεί το σχέδιο εκμετάλλευσης του Ρίο Τάντε. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέστειλε την εν λόγω απόφαση στις αρχές Αυγούστου και η κυβέρνηση Βούτσιτς υπέγραψε την συμφωνία τον Ιούλιο.
Η Γερμανία φιλοδοξεί να κατασκευάσει 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030, ώστε να διατηρήσει ζωντανή την αυτοκινητοβιομηχανία της, στην οποία στηρίζεται η οικονομία της χώρας.