Σκοπια: Συνελήφθη υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών για παραχάραξη εκατομμυρίων κερμάτων Ευρώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Europol ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν κυβερνητικό υπάλληλο που κατηγορείται ότι παρήγαγε εκατομμύρια πλαστά νομίσματα των 2 ευρώ, αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης (il Post).

Ο 34χρονος, ο οποίος εργαζόταν στο υπουργείο Εσωτερικών, συνελήφθη στην Πρίστινα του Κοσόβου, μετά από μήνες έρευνας.

Μετά τη σύλληψη, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε πολλά σημεία, όπου κατασχέθηκαν μηχανήματα παραγωγής πλαστών νομισμάτων.

Η Eurojust, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δικαστικής Συνεργασίας σε Ποινικές Υποθέσεις, είπε ότι ο άνδρας θα είχε παραγάγει συνολικά περίπου 2 εκατομμύρια πλαστά κέρματα των 2 ευρώ, τα οποία επρόκειτο να τεθούν σε κυκλοφορία στο Κοσσυφοπέδιο.

Το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο δεν αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά χρησιμοποιούν το ευρώ από το 2002, αν και χωρίς καμία επίσημη συμφωνία.

Το Reuters ανέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι στην Πρίστινα, την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, τα κέρματα των 2 ευρώ δεν ελέγχονταν πλέον για να διαπιστωθεί αν ήταν πλαστά ή αληθινά λόγω του υπερβολικού αριθμού αυτών που παράγονται από παραχαράκτες.

«Στην αρχή όλοι ανησυχούσαν και έλεγχαν αν τα κέρματα των 2 ευρώ ήταν πλαστά ή όχι», λέει ο σερβιτόρος σε ένα μπαρ στην Πρίστινα.

Αυτός και οι συνάδελφοί του κρατούσαν τα κέρματα στο φως για να τα εξετάσουν ή τα άφηναν σε ένα τραπέζι για να δουν πώς ακούγονται.

«Δεν τους ελέγχουμε πια… μπορούμε να πάρουμε πλαστά χρήματα ή να διανείμουμε ψεύτικα χρήματα. Είναι το ίδιο πράγμα», μου είπε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αριθμός των πλαστών κερμάτων των 2 ευρώ που κυκλοφορούν έχει αυξηθεί σημαντικά.

Σε ένα μικρό κατάστημα κοντά στο καφέ στην Πρίστινα, από τα 11 κέρματα των 2 ευρώ στο ταμείο, η πωλήτρια δήλωσε ότι τα έξι ήταν πλαστά και ότι βρέθηκαν τόσα πολλά πλαστά νομίσματα που δεν είχε άλλη επιλογή από το να τα αποδεχθεί.

Στο αστυνομικό εγκληματολογικό εργαστήριο στην Πρίστινα, το προσωπικό εξέτασε περισσότερα από 30.000 πλαστά νομίσματα των 2 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με 4.451 την ίδια περίοδο το 2022.

«Η ποιότητα ποικίλλει από πολύ κακή έως πολύ καλή», είπε η Vjollca Mavriqi, εμπειρογνώμονας απομιμήσεων στο εργαστήριο.

«Παλιά τα πλαστά νομίσματα ήταν μη μαγνητικά και τώρα είναι, είχαν προβλήματα βάρους, αλλά τώρα ταιριάζουν με τα γνήσια».

Η αστυνομία είπε ότι παρέπεμψε 804 υποθέσεις πλαστών χρημάτων στους εισαγγελείς πέρυσι και 486 φέτος.

Τον Απρίλιο, ένας άνδρας και μια γυναίκα συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να μεταφέρουν λαθραία 10.600 πλαστά νομίσματα των 2 ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ