Η ενεργειακή μετάβαση αναδεικνύει τη Σερβία σε σημαντικό προμηθευτή χαλκού, χρυσού, ψευδαργύρου και λιθίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ημέρα των Μεταλλωρύχων στη Σερβία, 6 Αυγούστου, γιορτάζεται ως ημέρα μνήμης για τις 6 Αυγούστου 1903, όταν οι απεργοί στο ορυχείο Σένιε/Сение  ζήτησαν μεγαλύτερη ασφάλεια και μισθούς.

 Όταν ρωτήθηκε πού βρισκόμαστε, μετά από 121 χρόνια, η Δρ Έλενα Κλαρίτσι, η οποία απέκτησε πτυχίο μηχανικού ορυχείων στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου το 1989 και διδακτορικό το 1994 στη Βασιλική Σχολή Μεταλλείων του Imperial College του Λονδίνου, λέει στην εφημερίδα «Politika» ότι σε αυτήν την περίπτωση το ορυχείο Σένιε είχε τεράστια σημασία ακόμη και για το τότε Πριγκιπάτο της Σερβίας.

– Το ανθρακωρυχείο ξεκίνησε την παραγωγή του στις 11 Ιουλίου 1853. Το ιστορικό ορυχείο Σένιε σηματοδοτεί την έναρξη της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης στη Σερβία.

Τόσο τότε όσο και στην πιο σύγχρονη ιστορία, ήταν ένα από τα πιο προηγμένα μέρη στη Σερβία και αργότερα στη Γιουγκοσλαβία.

Μετά από έναν αιώνα, πόσο έχει προχωρήσει τεχνολογικά η εξόρυξη και πόσο σημαντική είναι η εξόρυξη για την οικονομία κάθε χώρας;

%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%87%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BD

Η πρόσφατη δημόσια διαφωνία με την εξόρυξη λιθίου στη Σερβία δίνει σε κάποιον το δικαίωμα να δυσφημεί τους ειδικούς σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των μεταλλωρύχων;

Η Σερβία έχει πολύ μεγάλο δυναμικό εξόρυξης. Η βιομηχανία εξόρυξης συμβάλλει ήδη σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ και υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη. Ο νέος νόμος για τα ορυχεία (2021) έγινε γενικά αποδεκτός από ξένους επενδυτές. Οι υπάρχουσες μεταλλευτικές υποδομές είναι σε καλή κατάσταση, είμαστε γνωστοί ως ειδικευμένοι, μορφωμένοι και ικανοί άνθρωποι.

Όλα αυτά, μαζί με τον ορυκτό πλούτο, τοποθετούν τη Σερβία ως μία από τις καλύτερες δικαιοδοσίες εξόρυξης στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Η εξόρυξη λιθίου

Τους τελευταίους μήνες, η Σερβία ήταν στα πρωτοσέλιδα σε ευρωπαϊκή κλίμακα λόγω της επιθυμίας της για εξόρυξη λιθίου.

Είναι όλες οι εξορύξεις επικίνδυνες για το περιβάλλον και ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που αυτό το έργο αμφισβητείται από μέρος του κοινού;

Όχι μόνο στη Σερβία, η εξόρυξη και η εξορυκτική βιομηχανία γίνονται αντικείμενο ενός πολύ σημαντικού διαλόγου στον κόσμο, ειδικά στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της απαλλαγής από τον άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και 193 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, επικύρωσαν τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η Σερβία έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή από το 2001 και τη Συμφωνία του Παρισιού από το 2017.

Η Συμφωνία του Παρισιού είναι μια διεθνής συμφωνία όπου οι χώρες του κόσμου αναλαμβάνουν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου (ή 1,5 βαθμούς Κελσίου). Για να επιτευχθεί αυτό, ο κόσμος πρέπει να φτάσει το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

Ποια μέταλλα είναι σημαντικά για την ενεργειακή μετάβαση;

Τα εννέα βασικά ορυκτά και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση και τον ηλεκτρισμό είναι ο χαλκός, το ασήμι, το νικέλιο, το μαγγάνιο και οι σπάνιες γαίες (για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών και αιολικών πάρκων), τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούν επιπλέον λίθιο, γραφίτη και κοβάλτιο, ενώ χρειαζόμαστε ουράνιο και νικέλιο για πυρηνικούς σταθμούς.

Λόγω αυτής της ενεργειακής μετάβασης και ηλεκτροδότησης, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί στο 86 τοις εκατό έως το 2050.

Πόσο σημαντικά είναι για εμάς τα κρίσιμα μέταλλα;

%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%87%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BD7

Προφανώς, μπαίνουμε σε μια περίοδο πρωτόγνωρης ανάγκης για ορυκτές πρώτες ύλες. Ο κόσμος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για αυτά τα βασικά κρίσιμα μέταλλα.

Η Σερβία είναι γνωστή για τον ορυκτό της πλούτο. Παραδοσιακά ο χαλκός, ο χρυσός και το ασήμι, καθώς και ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος, και πιο πρόσφατα το λίθιο.

Η Σερβία έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας πολύ σημαντικός προμηθευτής αυτών των πρώτων υλών και να αυξήσει τη γεωπολιτική της σημασία, καθώς και να επιτύχει οικονομικό κέρδος.

 Αλλά σίγουρα μια ασφαλής και βιώσιμη εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και έχει στρατηγική οικονομική σημασία.

Νέα νομοθεσία έχει θεσπιστεί σε όλο τον κόσμο για την εξόρυξη αυτών των υλικών. Ένας τέτοιος είναι ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κρίσιμα ορυκτά, ο οποίος εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2024.

 Αυτός ο νόμος είναι το πρώτο βήμα προς τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που θα διασφαλίζει υπεύθυνο εφοδιασμό κρίσιμων πρώτων υλών στην ίδια την Ευρώπη και θα μειώνει την εξάρτηση από πόρους εκτός Ευρώπης.

Politika

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ