Η εικόνα που ακολουθεί, περιέχει ένα κείμενο στα αγγλικά που αναφέρεται στον ρόλο της Ουάσινγκτον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις & διαφορές
Το κείμενο αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί τη θέση ότι η πολυπλοκότητα των θεμάτων του Αιγαίου και η ασάφεια των διεθνών νομικών αρχών απαιτούν μια επίλυση μέσω ουσιαστικών διμερών πολιτικών διαπραγματεύσεων ή συμφωνημένων διαδικασιών με τρίτους.
Οι ΗΠΑ έχουν ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν για όλα τα ζητήματα που είναι σε διαφωνία, αλλά δεν έχουν παίξει ουσιαστικό ρόλο. Το 1976 οι Ηνωμένες Πολιτείες, με επιστολή του τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, απάντησαν σε ελληνικά αιτήματα για εγγύηση ασφαλείας κατά πιθανής τουρκικής επιθετικότητας, δηλώνοντας ότι θα αντιταχθούν ενεργά και αναμφίβολα σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση και θα καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες. Παρόλο που η επιστολή παραμένει “στο αρχείο” ως δήλωση της αμερικανικής πολιτικής στο Αιγαίο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τις ελληνικές παρακλήσεις να το επαναβεβαιώσουν ή να το ανανεώσουν, πιο πρόσφατα κατά τις διαπραγματεύσεις του 1982-83 DECA.
Απόσπασμα απο την αναφορά της CIA (CIA-RDP87T00217R000700070005-0 (1).pdf, “THE AEGEAN DISPUTE: A NEW LOOK AT AN OLD PROBLEM”) που έχει αποχαρακτηρισθεί από Απόρρητη και είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.
Υ. Γ
Η πολιτική αυτή των ΗΠΑ, επιβεβαιώθηκε στην πράξη, στις 31 Ιαν. 1996, με παρέμβαση τους για εκτόνωση της κρίσης στα Ίμια …
Όμως δεν συνέβη το ίδιο στις 22 και 23 Ιουλ. 2024 στην Κάσο.
Την διαπίστωση αυτή κάνει και η έγκριτη “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, η οποία στο άρθρο της “Οι 40 ώρες του συναγερμού”, που αναφέρεται στην κρίση στην Κάσο, τονίζει:
“Επιπλέον, εξαιρετικά ανησυχητική για τον ευρύτερο σχεδιασμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και, ενδεχομένως, ένα σήμα από το μέλλον, ήταν η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία οποιουδήποτε διπλωματικού ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των επαφών που έγιναν για την αποκλιμάκωση της κρίσης…”