Τζόκοβιτς Vs Τσιτσιπά: Η ανάγκη για ήρωες και η τάση για κριτική

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπάμπης Παπασπύρος

Ο κόσμος του τένις είναι γεμάτος θέαμα, πάθος, αντιπαραθέσεις και φιλοδοξίες. Όταν παρατηρούμε τις αντιδράσεις των Ελλήνων φιλάθλων προς τον Στέφανο Τσιτσιπά και τον Νόβακ Τζόκοβιτς, διαπιστώνουμε μία ενδιαφέρουσα και ίσως αντιφατική τάση: η θεοποίηση του Τζόκοβιτς και η κριτική προς τον Τσιτσιπά. Αυτή η αντίθεση προκαλεί ερωτήματα και μας ωθεί να εξετάσουμε βαθύτερα τα αίτια και τις επιπτώσεις της.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς: Αληθινός και επιπόλαιος
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ως κορυφαίος Έλληνας τενίστας, έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση και τις καρδιές πολλών φιλάθλων. Ωστόσο, έχει επίσης προκαλέσει κριτική, ιδίως για τις στιγμές έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης και τα ξεσπάσματά του. Οι αντιδράσεις του εντός γηπέδου, όπως οι αντιδράσεις του σε συγγενικά του πρόσωπα, δείχνουν ότι είναι ένας αληθινός άνθρωπος με λάθη και αδυναμίες. Αυτή η αλήθεια τον κάνει γήινο και προσιτό, αλλά και αντικείμενο κριτικής.
Η κριτική αυτή είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της προσδοκίας που έχουμε από τους αθλητές να είναι άψογοι σε κάθε τους κίνηση. Όμως, ο Τσιτσιπάς, με την αυθεντικότητα και την ειλικρίνειά του, αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη πλευρά του αθλητισμού. Αντί να τον κατηγορούμε, θα μπορούσαμε να τον δούμε ως παράδειγμα ανθρώπου που παλεύει με τις αδυναμίες του και προσπαθεί να βελτιωθεί.
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς: Ικανότητες, Στρατηγική και Αμφιβολίες
Από την άλλη πλευρά, ο κορυφαίος Νόβακ Τζόκοβιτς, έχει κατακτήσει τον κόσμο του τένις με τις αξεπέραστες ικανότητές του και τα αναρίθμητα τρόπαια. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η εικόνα του δεν είναι τόσο αψεγάδιαστη όσο φαίνεται. 

IMG 20240803 210539

Ο Αυστραλός βετεράνος τενίστας John Alexander (πρώην Νο 8) αλλά και άλλοι, έχουν κατηγορήσει τον Τζόκοβιτς ότι χρησιμοποιεί στρατηγικά ιατρικά τάιμ άουτ για να αποπροσανατολίσει τους αντιπάλους του και να πάρει ανάσες όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Σε διπλή διακοπή για ιατρική συνδρομή, κατέφυγε και στον αγώνα στους προημιτελικούς με τον Τσιτσιπά. Παρόμοιες τακτικές όπως η ανωτέρω, έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από τον Τζόκοβιτς. 

AP24215708323990%20(Custom).jpg

Προχθές στον αγώνα του εναντίον του Ιταλού Μουζέτι στους ημιτελικούς των ολυμπιακών, είχε επεισόδιο διαμαρτυρίας με τον διαιτητή & δέχτηκε αποδοκιμασίες από το κοινό.
Αυτές οι κατηγορίες θέτουν ένα ερωτηματικό για το μεγαλείο του Σέρβου τενίστα. 

Μπορεί η τακτική αυτή να είναι μέρος της στρατηγικής του; Και αν ναι, είναι αυτό ηθικά αποδεκτό; Ο αθλητισμός πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευγενή άμιλλα και δικαιοσύνη. Αν ο Τζόκοβιτς χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους, τότε αυτό μπορεί να μειώσει την αξία των επιτυχιών του.
Η Αντίδραση των Φιλάθλων
Οι αντιδράσεις των φιλάθλων προς τον Τζόκοβιτς και τον Τσιτσιπά αντικατοπτρίζουν τη διττή φύση της ανθρώπινης φύσης: την ανάγκη για ήρωες και την τάση για κριτική

Ο Τζόκοβιτς, με την επιβλητική του παρουσία, το ταλέντο και τις αδιαμφισβήτητες επιτυχίες του, προσφέρει την εικόνα του τέλειου αθλητή. Ο Τσιτσιπάς, με την αυθεντικότητα και τις αδυναμίες του, θυμίζει ότι οι αθλητές είναι άνθρωποι με προτερήματα και ελαττώματα.
Ωστόσο, ως φίλαθλοι, οφείλουμε να είμαστε πιο ψαγμένοι και επιφυλακτικοί. Να αναγνωρίζουμε τα κατορθώματα, αλλά και να είμαστε έτοιμοι να αμφισβητήσουμε τις στρατηγικές και τα κίνητρα. Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο θέαμα, είναι και πεδίο ηθικής και αξιών. Οι αθλητές που θαυμάζουμε πρέπει να εκπροσωπούν αυτές τις αξίες, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.
Η θεοποίηση και η κριτική είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος στον κόσμο του αθλητισμού. Ο Τζόκοβιτς και ο Τσιτσιπάς είναι δύο διαφορετικές προσωπικότητες που προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις. Ως φίλαθλοι, πρέπει να βλέπουμε πέρα από την επιφάνεια, να εκτιμούμε την αυθεντικότητα και να αμφισβητούμε τις στρατηγικές. Μόνο έτσι μπορούμε να απολαμβάνουμε το τένις και να τιμούμε πραγματικά το πνεύμα του αθλητισμού.

  1. Τελειως επιδεμικη προσεγγιση.Συγκρινουμε εναν νεαρο τεννιστα με ο,τι σημαινει αυτο,που παλευει μεσα απο ενα μετριοτατο προπονητικο τημ να σταθει στις πρωτες θεσεις και τα καταφερνει, με ενα μελος μιας καστας πρωταθλητων με ιδιαιτερη ικανοτητα συγκεντρωσης αποφασιστικοτητας και αποτελεσματικοτητας.Ο Νολε ξεφευγει απο την εννοια του τεννιστα(σιγα την τεχνικη) και καταλαμβανει την θεση του αθλητη που πρεπει να κερδισει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ