Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι Αλβανοί ψηφίζουν νέο δήμαρχο σε πόλη που κατοικείται από Έλληνες (αμερικανικό δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Αλβανοί στην πόλη της Χειμάρρας πρόκειται να ψηφίσουν την Κυριακή για νέο δήμαρχο αφού η προηγούμενη επιλογή τους,  ένα μέλος της ελληνικής μειονότητας της χώρας, αφαιρέθηκε από τον τίτλο του, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε με κατηγορίες εξαγοράς ψήφων σε αυτό που ο ίδιος και η γειτονική Ελλάδα ισχυρίστηκαν ότι ήταν μια υπόθεση με πολιτικά κίνητρα, σημειώνει σήμερα το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Η υπόθεση εναντίον του Φρέντη Μπελέρη, ενός διπλού υπηκόου Αλβανίας-Ελλάδας που εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Ελλάδας τον Ιούνιο, έχει τείνει τις σχέσεις μεταξύ των Τιράνων και της Αθήνας, με την Ελλάδα να απειλεί να αναστείλει την προσπάθεια της Αλβανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μπελέρης, 51 ετών, συνελήφθη δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 στη Χιμάρα, μια πόλη που κατοικείται από Έλληνες στην περιοχή που έχει ονομαστεί Αλβανική Ριβιέρα, μια παράκτια περιοχή με ραγδαία τουριστική ανάπτυξη που ήταν γεμάτη περιουσιακές διαφορές.

Κατηγορήθηκε και τελικά καταδικάστηκε ότι πρόσφερε περίπου 40.000 αλβανικά λεκ (360 ευρώ, 390 δολάρια) για να αγοράσει οκτώ ψήφους και εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Και οι δύο υποψήφιοι στις εκλογές της Κυριακής — υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Βαγγέλης Τάβος και Πετράκης Γκικουρίας από τον συνασπισμό ‘Μαζί Κερδίζουμε’ — είναι μέλη της τοπικής ελληνικής κοινότητας.

Ο συνασπισμός 10 κομμάτων του Γκικουρία περιλαμβάνει το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και το αριστερό Κόμμα Ελευθερίας του πρώην Προέδρου Ιλίρ Μέτα.

Το θέμα της ιδιοκτησίας και η πιθανή εκμετάλλευσή τους ως μέρος της τουριστικής έκρηξης της Αλβανίας βρέθηκε στο επίκεντρο των εκστρατειών και των δύο υποψηφίων.

Στον απόηχο της πτώσης του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περιουσίες που είχαν προηγουμένως κατασχεθεί από το κράτος διανεμήθηκαν μεταξύ των κατοίκων. Αλλά αυτό συχνά οδηγούσε σε διαφωνίες από εκείνους που διεκδίκησαν την αρχική ιδιοκτησία της γης και των σπιτιών πριν από την κατάσχεσή τους.

%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BA%CF%841

«Οι Αλβανοί ψηφίζουν για νέο δήμαρχο σε εθνοτικά ελληνική πόλη σε μια υπόθεση που έχει πυροδοτήσει εντάσεις με την Αθήνα»

Το ζήτημα περιπλέκεται περαιτέρω στη Χειμάρρα, μια περιοχή που θεωρείται δυνητικά προσοδοφόρα για μελλοντική ανάπτυξη ακινήτων, λόγω ισχυρισμών για εθνοτική προκατάληψη στη διανομή της γης.

Ο Τάβος είπε ότι θα ολοκληρώσει μια διαδικασία που ξεκίνησε από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα πριν από μερικούς μήνες για να παράσχει στους κατοίκους της Χειμάρρας πιστοποιητικά ιδιοκτησίας, ενώ ο Γκικουρίας έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κατοίκων.

Οι Σοσιαλιστές κυριαρχούν επί του παρόντος στη συνέλευση του Δημαρχείου

Ο Μπελέρης κέρδισε τις περσινές εκλογές με προβάδισμα 19 ψήφων, με την υποστήριξη κομμάτων που αντιτίθενται στους κυβερνώντες Σοσιαλιστές του Ράμα.

Αλλά δεν ανέλαβε ποτέ τα καθήκοντά του, κρατούμενος μέχρι την καταδίκη του τον Μάρτιο. Εφετείο τον Ιούνιο επικύρωσε την καταδίκη του και οι αλβανικές αρχές του αφαίρεσαν τον τίτλο του δημάρχου, με νέες εκλογές να οριστούν για τις 4 Αυγούστου.

Ο Μπελέρης έλαβε πενθήμερη άδεια από τη φυλακή για να παραστεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον περασμένο μήνα και επέστρεψε στην Αλβανία για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Αν και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απολαμβάνουν ασυλία από δίωξη εντός του μπλοκ των 27 κρατών, ακόμη και για κατηγορίες που σχετίζονται με εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από την εκλογή τους, η Αλβανία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Ο Μπελέρης ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση εναντίον του έχει πολιτικά κίνητρα ως προσπάθεια του Ράμα να διατηρήσει τον έλεγχο της Χιμάρας και των δυνητικά προσοδοφόρων περιουσιακών της δυνατοτήτων. Αλβανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς, επικαλούμενοι την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.

Στην ψηφοφορία της Κυριακής, 23.000 ψηφοφόροι στη Χιμάρα και τις γύρω περιοχές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σε 36 εκλογικά τμήματα.

Llazar Semini – Associated Press

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ