Η Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Τα σύνορά της στην Ανατολική Μεσόγειο κοινοποιήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη με το σημείωμα της Μόνιμης Αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2020. Στο σημείωμα επισυνάπτεται χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γράφει Ο Hasan Göğüş* στην T24
Αυτή η τουρκοελληνική προσέγγιση, που ξεκίνησε μετά τον διπλό σεισμό στην Τουρκία και το (σιδηροδρομικό) ατύχημα στην Ελλάδα πέρυσι, δεν έχει προσβληθεί εδώ και ενάμιση χρόνο.
Παρά τις προκλήσεις των δύο πλευρών που είναι δυσαρεστημένοι με την εξομάλυνση των τουρκοελληνικών σχέσεων, η θετική ατμόσφαιρα που επικεντρώνεται σε μια θετική ατζέντα συνεχίζεται προς το παρόν.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας (ΥΔΙΚ), η οποία δεν μπόρεσε να διεξαχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτό το διάστημα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου πέρυσι.
Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα. Στη συνεδρίαση της ΥΔΙΚ υπογράφηκε το Μνημόνιο της Αθήνας που καθόριζε τους κανόνες συμπεριφοράς και τον οδικό χάρτη της νέας εποχής.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ήρθε φέτος στην Τουρκία στις 13 Μαΐου. Πραγματοποιήθηκαν πολλές επαφές μεταξύ στρατιωτικών αρχών στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Αναβίωσε το Τουρκοελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών συνεχίστηκαν.
Εορτασμοί 50 χρόνων από την ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’ της 20ης Ιουλίου
Οι εορτασμοί της 50ης επετείου της Ειρηνευτικής Επιχείρησης (σημ. την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο το 1974 οι Τούρκοι την αποκαλούν “Ειρηνευτική Επιχείρηση”) στην Κύπρο δεν προκάλεσαν νέα ένταση, εκτός από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Δένδια στο νησί.
Από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν προς τον Δένδια γίνεται αντιληπτό ότι οι εορτασμοί της 20ής Ιουλίου ήταν στην ημερήσια διάταξη και στην τελευταία συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη που έγινε στην Ουάσιγκτον με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συνεννόηση για το θέμα.
Μάλιστα, οι δύο ηγέτες δεν βρίσκονταν ταυτόχρονα στην Κύπρο.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έφτασε στο νησί τις βραδινές ώρες μετά την αναχώρηση του προέδρου Ερντογάν στις 20 Ιουλίου.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έκανε μια έντονη και παθιασμένη ομιλία λέγοντας «Ω Ελλάδα». Όταν είπε ότι το ομοσπονδιακό σύστημα δεν ήταν λύση, δεν χρησιμοποίησε τη λέξη λύση δύο κρατών.
Άφησε την πόρτα ανοιχτή σε μια χαλαρή συνομοσπονδία.
Η κρίση αποτράπηκε πριν ξεκινήσει στην Ανατολική Μεσόγειο
Η πραγματική κρίση ήρθε μετά τις 20 Ιουλίου, όταν ένα ιταλικό πλοίο εισήλθε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς άδεια κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Στην περιοχή στάλθηκαν πολεμικά πλοία, δημοσιεύτηκαν αμοιβαία NAVTEX.
Μετά από δύο ημέρες έντονης διπλωματικής κίνησης, το ιταλικό πλοίο συνέχισε το έργο του παίρνοντας άδεια από την Τουρκία. Δεν υπήρχε ένταση στη θάλασσα.
Και οι δύο χώρες διατήρησαν τις νομικές θέσεις τους.
Ευχαρίστησε ο ένας τον άλλον για τη συνεργασία τους.
Αυτό σημαίνει ότι όταν οι δίαυλοι διαλόγου είναι ανοιχτοί, ορισμένες κρίσεις μπορούν να αποτραπούν προτού κλιμακωθούν περαιτέρω.
Συζητήσεις για τη Γαλάζια Πατρίδα
Η πραγματική αποκάλυψη σχετικά με τις τουρκοελληνικές σχέσεις ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όταν ο βουλευτής της Κωνσταντινούπολης Namık Tan , ο οποίος μίλησε εξ ονόματος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος- CHP κατά τη συζήτηση για το ψήφισμα της Σομαλίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας , αναφέρθηκε στη Γαλάζια Πατρίδα ως «παραμύθι» στο λόγο του, αν και νομίζω ότι ήταν περιττός.
Από εκείνη την ημέρα, ο πολιτικός που πήρε το μικρόφωνο άρχισε να επιτίθεται στον δημοσιογράφο Namık Tan, ο οποίος πήρε το στυλό.
Φαίνεται ότι αυτές οι επιθέσεις δεν θα τελειώσουν εύκολα. Ακόμη και όταν κάποιος είναι 100 ετών, εξακολουθεί να ξυπνά το πρωί και να λέει, «Πώς μπορώ να είμαι χρήσιμος στη χώρα μου;»
Ταξίδεψε στο βαθμό που επέκρινε τον συνταξιούχο Πρέσβη Şükrü Elekdağ , ο οποίος συλλογίστηκε, και τον Faruk Loloğlu , τον σεβαστό και αγαπημένο πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, που τράβηξε την προσοχή με την όρθια στάση του κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Πρεσβεία της Ουάσιγκτον, και κατηγορώντας τον για άγνοια.
Κανείς δεν είπε «Τι είναι αυτή η Γαλάζια Πατρίδα;». Ο πατριωτισμός τώρα εκφράζεται «είσαι περισσότερο Γαλάζιος Πατριώτης από εμένα;». Έτσι μετατράπηκε σε λογομαχία.
Αν ανατρέξετε στη Wikipedia, η Γαλάζια Πατρίδα (Mavi Vatan) σημαίνει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας (χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη) που έχει δηλώσει η Δημοκρατία της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Ο πιο επιστημονικός ορισμός του είναι η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και εξουσιών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στη θάλασσα.
Υπό αυτή την έννοια, όχι μόνο η Τουρκία, αλλά κάθε μεσόγειος χώρα έχει μια γαλάζια πατρίδα.
85 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία είναι Γαλάζιοι Πολίτες χωρίς διακρίσεις. Στη στεριά και στη θάλασσα. Δίνει τη ζωή του όταν χρειάζεται για να προστατεύσει την πατρίδα του στον αέρα.
Η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι ένα δόγμα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, όπως υποστηρίζεται.
Η Τουρκία προστατεύει αποφασιστικά αυτά τα δικαιώματα και τις εξουσίες από τη δεκαετία του 1970.
Την περίοδο αυτή τέθηκαν τα θεμέλια των νομικών θέσεων που υπερασπίστηκε η Τουρκία. Όσοι θέλουν να μάθουν την αλήθεια πρέπει να κοιτάξουν το βιβλίο 1000 σελίδων «Αιγαιακές Διαφωνίες»/ «Ege İhtilafları», που εκδόθηκε από τον αείμνηστο Πρέσβη Deniz Bölükbaşı το 2004.
Η γαλάζια πατρίδα της Τουρκίας
Η Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Τα σύνορά της στην Ανατολική Μεσόγειο κοινοποιήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη με το σημείωμα της Μόνιμης Αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2020.
Ο χάρτης αυτός περιλαμβάνει και τη συμφωνία οριοθέτησης που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.
Εκτός από αυτό, οι χάρτες που σχεδιάστηκαν αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές απόψεις των ανθρώπων και δεν έχουν επίσημη φύση.
Φωτό:Η Γαλάζια Πατρίδα στην Ανατολική Μεσόγειο στον χάρτη που υπέβαλε η Τουρκία στον ΟΗΕ
Η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας στη Μαύρη Θάλασσα. Οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας έχουν καθοριστεί από συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν με τις χώρες που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα. Δεν υπάρχει αντίρρηση της χώρας.
Η Τουρκία δεν έχει επίσημο χάρτη για το Αιγαίο
Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1970 υποστήριξε ότι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο πρέπει να καθοριστεί με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ της τουρκοελληνικής ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή να μην δοθούν δικαιώματα υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας.
Αυτή η στάση της Τουρκίας, υποστηριζόμενη από διεθνείς δικαστικές αποφάσεις, ισχύει και για την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο που καθορίζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, η Ελλάδα δεν αποδέχεται τη συμφωνία που καταλήξαμε με τη Λιβύη.
Το διεθνές ναυτικό δίκαιο ορίζει ότι σε περίπτωση διαφοράς, τα προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων.
Μια άλλη πιθανότητα είναι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που η Τουρκία δεν αποκλείει υπό προϋποθέσεις.
Ως αποτέλεσμα, τα όρια των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και εξουσιών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα οριστικοποιηθούν μέσω διαπραγματεύσεων στο μέλλον, όπως στη Μαύρη Θάλασσα, ή, αν αυτό δεν γίνει, μέσω του δικαστηρίου.
Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί τη θέση της με αποφασιστικότητα. Φαίνεται ότι αυτό το έκανε στο τελευταίο περιστατικό με ιταλικό πλοίο.
Ο πατριωτισμός δεν είναι μονοπώλιο κανενός
Όπως σε κάθε επάγγελμα, οι διπλωμάτες μπορεί να κάνουν λάθη από καιρό σε καιρό. Μπορεί να υπάρχουν και αυτοί που σκέφτονται διαφορετικά μεταξύ των πρεσβευτών. Κανείς όμως δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τον πατριωτισμό των πρεσβευτών μας, που περνούν χρόνια από το φίλτρο των εξωτερικών σχέσεων, που δεν ήξεραν τι ωράριο ήταν στη σταδιοδρομία τους και που μαρτύρησαν τους στενότερους φίλους τους για την πατρίδα τους.
Ο πατριωτισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί με προσωπικούς εγωισμούς και λαϊκιστικούς λόγους, αγνοώντας την κοινή σοφία και τις παραδόσεις του κράτους. Ο πατριωτισμός δεν είναι μονοπώλιο κανενός προσώπου, ομάδας ή επαγγελματικής ομάδας.
*Hasan Göğüş- Τούρκος διπλωμάτης από το 1977 έως το 2018. Τώρα αρθρογραφεί για την εξωτερική πολιτική στο T24.
—
Άκρως ρεαλιστικός και αντικειμενικός ο κύριος με τις θέσεις που προβάλει η κυβέρνηση του.
Εμείς θα καταλάβουμε ποτέ τι μας λένε οι τούρκοι;
Εμείς και η «δύση» λέμε «αχ τι κάνουμε τώρα, θα γίνει πόλεμος». Είναι απλά τα πράγματα, 12 νμ, ΑΟΖ με Κύπρο και δόγμα ΕΑΧ. Είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν. Θα το κάνει κάποια κυβέρνηση να πράξει κάτι ολίγον Ελληνικό κάποια στιγμή;