Η Handelsblatt αποδομεί την κυβερνηση Μητσοτακη: Γράφει για «οικονομική ανάπτυξη χωρίς ευημερία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κυβερνητικό αφήγημα για ανάπτυξη-τούρμπο της ελληνικής οικονομίας, το οποίο συνοδεύεται από πολύχρωμα συννεφάκια και μεγαλόστομες δηλώσεις περί ευημερίας των Ελλήνων, γκρεμίζεται κάθε φορά που γίνεται η σύνδεση και η αντιπαραβολή των αριθμών με την πραγματική ζωή.

Αυτά που βιώνουν στο πετσί τους κάθε μέρα οι πολίτες αυτής της χώρας, είτε πάνε στο σούπερ μάρκετ, είτε στο περίπτερο, είτε στο κρεοπωλείο, είτε στη λαϊκή, είτε στο φαρμακείο, είτε στην καφετέρια, είτε στο βενζινάδικο, είτε πρέπει να πληρώσουν κάποιο λογαριασμό, κάποιο ενοίκιο, κάποια δόση, κάποια φοροεπιδρομή, είναι πολύ μακριά από την ουτοπία που παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι «άριστοί» του.

Αν και έχει επισημανθεί πολλές φορές και αποδεικνύεται κιόλας, ότι ο κόσμος υποφέρει παρότι μπορεί να ευημερούν οι αριθμοί, η εμμονή, η αλαζονεία και το θράσος αυτής της Κυβέρνησης, η οποία παρουσιάζει μια σχεδόν παραδεισένια κατάσταση (στην οποία βέβαια ο λαός ζει με pass και ψίχουλα…), δεν έχει όρια.

Γι’ αυτό και είναι μεγαλύτερο το χαστούκι, όταν η πραγματικότητα καταγράφεται από διεθνείς οργανισμούς και μεταφέρεται από διεθνή ΜΜΕ.

Στην προκειμένη περίπτωση, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt κάνει αναφορά στον ευρωπαϊκό Νότο, γράφοντας για «οικονομική ανάπτυξη χωρίς ευημερία», σημειώνοντας ακριβώς αυτό: την αντίθεση αριθμών-πραγματικής ζωής.

«Ο Νότος, πάντα το προβληματικό παιδί της ευρωπαϊκής ηπείρου σε προηγούμενες κρίσεις, αυτή τη στιγμή οδηγεί την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Αλλά ακόμα κι αν η εξέλιξη για τον Νότο είναι πολύ θετική, μια ματιά στις καθαρές οικονομικές επιδόσεις δείχνει μόνο τη μισή ιστορία: Κρύβει το γεγονός ότι ο πληθυσμός μετά βίας αντιλαμβάνεται την υψηλή δυναμική. Όσον αφορά το επίπεδο ευημερίας – το οποίο εκφράζεται, μεταξύ άλλων, και στην κατά κεφαλήν οικονομική παραγωγή – η Ισπανία, η Πορτογαλία και ιδιαίτερα η Ελλάδα, δεν συμβαδίζουν με την Ευρώπη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση», γράφει χαρακτηριστικά.

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού είναι χειρότερο σε σχέση με πριν το 2008, πριν την κρίση δηλαδή!

Αποτελεί μάλιστα, κατά την Handelsblatt, «μία ιδιαίτερη περίπτωση – η χώρα υπέφερε τόσο πολύ από την κρίση, ώστε η οικονομική παραγωγή δεν έχει φτάσει ακόμη τα προ κρίσης επίπεδα. Και το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού παραμένει και αυτό πιο χαμηλό σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το 2008. Ανεξαρτήτως αυτού η Ελλάδα παρουσιάζει ορισμένες ομοιότητες με την Ισπανία και την Πορτογαλία, διότι και στα τρία κράτη υπάρχουν δύο παράγοντες που μειώνουν την ευημερία των πολιτών ακόμη και σε περιόδους μεγάλης οικονομικής δυναμικής: πρώτον, το υψηλό μερίδιο του τουρισμού στην οικονομική παραγωγή και δεύτερον, η περιορισμένη παραγωγικότητα».

Και κάπου εκεί έρχεται και το γερό ράπισμα των Γερμανών στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφέροντας με έμφαση ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ζωή των Ελλήνων και τα εισοδήματά τους, είναι σε χειρότερη κατάσταση σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα!

«Την τελευταία τριετία η Ελλάδα αναπτύχθηκε πέντε φορές ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ζωή των περισσότερων ανθρώπων όμως δεν έχει βελτιωθεί, αλλά έχει χειροτερεύσει σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση. Εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού μεταξύ άλλων οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν σήμερα κατά ένα τρίτο χαμηλότερο εισόδημα στη διάθεσή τους σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. […] Το 26,3% του ελληνικού πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ