Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο προύνος, γνωστός και ως καλλωπιστική δαμασκηνιά, είναι φυλλοβόλο δέντρο, με χαρακτηριστικό σκούρο κοκκινωπό χρώμα φύλλων. Αν και έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ο προύνος εμφανίζει αρκετά πυκνή βλάστηση φτάνοντας σε ύψος τα 5-7 μέτρα.

Ο προύνος διαθέτει μικρά, αρωματικά άνθη ρόδινου χρώματος, που εμφανίζονται για ένα μήνα περίπου στις αρχές της άνοιξης. Ο καρπός του προύνου είναι μικρός, στρογγυλός, πορτοκαλί χρώματος και μπορεί να φαγωθεί.

1. Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί ο προύνος;

Ο προύνος αναπτύσσεται καλά σε όλα τους τύπους εδαφών, αν και προτιμά τα πλούσια, γόνιμα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη για να έχει καλύτερη ανάπτυξη. Ο προύνος είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

2. Τι φροντίδα σε πότισμα και τι λίπανση θέλει ο προύνος;

Ο προύνος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και τη λίπανση. Μόνο το καλοκαίρι θα απαιτηθούν τακτικά ποτίσματα του προύνου για να έχει πλούσια βλάστηση και έντονο κοκκινωπό χρώμα στο φύλλωμα. Σχετικά με τη λίπανση του προύνου, στις αρχές της άνοιξης και του καλοκαιριού θα απαιτηθεί η προσθήκη πλήρους λιπάσματος.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται ο προύνος;

Ο προύνος θέλει κλάδεμα κάθε χρόνο που πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο του χειμώνα, πριν την εμφάνιση των νέων φύλλων. Κατά το κλάδεμα του προύνου, αραιώνουμε εσωτερικά τους κλάδους που συντέμνονται, καθώς και αδύναμους και ξερούς βλαστούς. Σε μερικές περιπτώσεις, ο προύνος κλαδεύεται σε χαμηλό ύψος 2 – 3 μέτρων και διαμορφώνεται σε θαμνώδη μορφή.

Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού, ο προύνος πολλαπλασιάζεται με σπόρο, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται γιατί δεν δίνει όμοια φυτά. Η κύρια μέθοδος πολλαπλασιασμού του προύνου στα φυτώρια είναι με εμβολιασμό του προύνου σε σπορόφυτο δαμασκηνιάς.

4. Τι εφαρμογές έχει στην κηποτεχνία ο προύνος;

Ο προύνος έχει μεγάλη εφαρμογή στην κηποτεχνία και στην αρχιτεκτονική τοπίου. Το σκούρο κοκκινωπό χρώμα των φύλλων του προύνου σε συνδυασμό με την υπέροχη όψη του ανθισμένου φυτού είναι τα δύο βασικά στοιχεία της καλλωπιστικής του αξίας.

Ο προύνος δημιουργεί όμορφες αντιθέσεις όταν φυτεύεται ανάμεσα στο γκαζόν ή κοντά σε καλλωπιστικά δέντρα με έντονο πράσινο φύλλωμα.

Θα συναντήσουμε συχνά τον προύνο σε δενδροστοιχίες σε πεζοδρόμια και στις άκρες των δρόμων ή σε μεμονωμένες φυτεύσεις σε κήπους, πάρκα και πλατείες.

5. Κι ένα μυστικό για τον προύνο

Ο προύνος κατάγεται από την Ασία και ειδικότερα από την Περσία. Ο προύνος διαδόθηκε αρχικά στην Ευρώπη και ύστερα σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν ο Pissard, κηπουρός του Σάχη της Περσίας, την έφερε στη Γαλλία. Προς τιμήν του, άλλωστε, η βοτανική ονομασία της καλλωπιστικής δαμασκηνιάς αναφέρεται ως Prunus cerasifera ‘Pissardii’.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ