Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Άγκυρα: Συνάντηση της αντιπολίτευσης για τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος- CHP, Οζκούρ Οζέλ πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τίτλο «Γαλάζια πατρίδα» με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πολιτικών Εθνικής Ασφάλειας στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, σημειώνουν τα τουρκικά media.

Στη συνάντηση, όπως σημειώνεται, παρευρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος του CHP Μουράτ Καραγιαλτσίν.

Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Deniz Yücel, με την παρουσία των μελών της σκιώδους κυβέρνησης της αντιπολίτευσης προέβη σε δηλώσεις.

Μεταξύ των άλλων τόνισε:

Καταρχάς, επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι υπάρχει ένα «Συμβουλευτικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής» που έχει συσταθεί στα κεντρικά γραφεία του CHP, όπου οι τρεις αναπληρωτές αρχηγοί και οι σκιώδεις υπουργοί μας, με τους οποίους κάνουμε δήλωση αυτή τη στιγμή, είναι και στα δύο συμβούλια και το οποίο συνεδριάζει με τη συμμετοχή επτά συνταξιούχων πρεσβευτών και ένα «συμβουλευτικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής» που συνεδριάζει με τη συμμετοχή έξι στρατηγών και ναυάρχων «Συμβουλευτικό Συμβούλιο Πολιτικών Εθνικής Ασφάλειας».

Πραγματοποιεί περιοδικά μελέτες για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Μέχρι σήμερα έχει ετοιμαστεί ένα «Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας» και ετοιμάζεται επίσης «Έγγραφο Στάσης Εξωτερικής Πολιτικής».

«Εμείς δεν απεμπολούμε τα συμφέροντά μας από την Γαλάζια Πατρίδα»

Είδαμε ότι ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP  Ομέρ Τσελίκ ακολούθησε την παραπληροφόρηση που ξεκίνησε μέσω της ομιλίας του βουλευτή μας στην Κωνσταντινούπολη κ. Namık Tan, και μάλιστα έτρεξε να την προλάβει. Λαμβάνοντας ως οδηγό τα λόγια του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ: «Θα πρέπει να θεωρούμε τη ναυτιλία ως το μεγάλο εθνικό ιδεώδες των Τούρκων και να το πετύχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα».

 Το CHP ήταν πάντα υπέρμαχος της προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις θάλασσες, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

  • Γαλάζια Πατρίδα για εμάς σημαίνει να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τα νόμιμα συμφέροντά μας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το CHP είναι οπαδός των πρακτικών της Γαλάζιας Πατρίδας που βασίζονται σε προσπάθειες δεκαετιών.

«Καμιά γεώτρηση δεν έγινε εδώ και τέσσερα χρόνια»

Στο πλαίσιο αυτό – σύμφωνα με τη Sozcu- μοιραζόμαστε με το λαό τα ακόλουθα σημαντικά ευρήματα και προειδοποιήσεις σχετικά με την έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας, την οποία η κυβέρνηση θυμάται μόνο σε προεκλογικές περιόδους και χρησιμοποιεί ως υλικό εσωτερικής πολιτικής.

Οι απόστρατοι ναύαρχοί μας, που είναι προϊόν δουλειάς δεκαετιών και που συνέβαλαν απερίγραπτα στη δημιουργία της έννοιας της Γαλάζιας Πατρίδας, κρατήθηκαν άδικα και δικάστηκαν για τις νόμιμες προειδοποιήσεις τους σχετικά με τη Σύμβαση του Μοντρέ πριν από τον πόλεμο Ρωσικής Ομοσπονδίας-Ουκρανίας, και μάλιστα πήγαν μέχρις ότου να απαγορευθεί η είσοδος στις οικίες του στρατού.

 Τους έχει γίνει μεγάλη αδικία και απιστία. Δεν υπάρχει ερευνητική ή γεωτρητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και τέσσερα χρόνια. Αποφασίστηκε η αποστολή ερευνητικών πλοίων στη Σομαλία, αφού που δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν στη Μεσόγειο και εννοείται ότι οι μελέτες αυτές δεν θα γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεχής παρενόχληση από την Ελλάδα και η ΑΟΖ

Η συστηματική παρενόχληση από την Ελλάδα των ψαράδων μας στο Αιγαίο παραμένει σιωπηλή.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, τα αλιευτικά σκάφη που ανήκουν σε τρίτα κράτη επιτρέπεται να ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες εντός των περιοχών της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας.

Δεν υπάρχει καμία αντίδραση για τον οπλισμό των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς στο Αιγαίο και την κατάληψη από την Ελλάδα νησιών και νησίδων των οποίων η κυριαρχία αμφισβητείται.

Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, δεν έχει ανακηρυχθεί ακόμη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Το όνομα της Άσκησης Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα), που είχε ανακοινωθεί ότι θα διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2019, άλλαξε.

«Το CHP είναι υπέρμαχος της Γαλάζιας Πατρίδας»

Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό ηρωισμού. Όπως αναφέραμε, το CHP ήταν πάντα υπέρμαχος της προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη θάλασσα, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Και για εμάς, Γαλάζια Πατρίδα σημαίνει να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τα νόμιμα συμφέροντά μας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Αντί να προσπαθούν να κάνουν πολεμική για την ομιλία στη γενική συνέλευση του βουλευτή μας στην Κωνσταντινούπολη κ. Namık Tan, ο οποίος επέκρινε την αλαζονική πολιτική και τις ασυνεπείς πρακτικές της κυβέρνησης, οι αξιωματούχοι του AKP θα πρέπει να πάρουν θέση και να κάνουν μια δήλωση σχετικά με τα ευρήματα που μόλις μοιραστήκαμε.

Μετά από αυτή τη δήλωση, καλούμε τον κ. Ομέρ Τσελίκ να ζητήσει θεσμικά συγγνώμη από το CHP και προσωπικά από τον κ. Namık Tan».

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ