Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Πρωθυπουργός Ουγγαρίας: «Η Ευρώπη αυτοκαταστρέφεται, η Ασία είναι το νέο κέντρο του κόσμου, η Ουκρανία καταδικασμένη να είναι ουδέτερη»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Ευρώπη έχει παραιτηθεί από την προστασία των συμφερόντων της», είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στο Beili Tušnad, μια πόλη με πληθυσμό κυρίως Ούγγρους στην κεντρική Ρουμανία. «Το μόνο πράγμα που κάνει η Ευρώπη σήμερα είναι να ακολουθεί άνευ όρων την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ… ακόμη και με τίμημα την αυτοκαταστροφή».

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ολισθαίνει στη λήθη, σε μια σαρωτική αντιδυτική ομιλία στην οποία προειδοποίησε για μια νέα «παγκόσμια τάξη» με επίκεντρο την Ασία.

Η ασιατική τάξη πραγμάτων

«Υπάρχει μια αλλαγή που δεν έχει δει εδώ και 500 χρόνια. Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι στην πραγματικότητα μια αλλαγή στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων», πρόσθεσε, δείχνοντας ότι η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Ινδονησία γίνονται το «κυρίαρχο κέντρο» του κόσμου.

Ο Όρμπαν υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω από τις εκρήξεις του 2022 που κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε κατ’ προφανή εντολή των Αμερικανών». Δεν παρουσίασε, ωστόσο, κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό.

Οι δηλώσεις του Ούγγρου ακροδεξιού ηγέτη έρχονται εν μέσω αυξανόμενης κριτικής από τους Ευρωπαίους εταίρους του, αφού ξεκίνησε ταξίδια «ειρηνευτικής αποστολής» στη Μόσχα και το Πεκίνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Πιστεύεται ευρέως ότι ο Όρμπαν έχει την πιο θερμή σχέση με το Κρεμλίνο από όλους τους ηγέτες της ΕΕ.

Για την Ουκρανία – θα γίνει ένα ουδέτερο κράτος

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Όρμπαν εξέφρασε αμφιβολίες ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. «Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε χρήματα για αυτό. Η Ουκρανία θα επιστρέψει στη θέση ενός ουδέτερου κράτους», είπε, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας «θα εγγραφούν σε μια συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας».

Κατά τη διάρκεια του πλήρους πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Όρμπαν χώρισε με άλλους ηγέτες της ΕΕ αρνούμενος να παράσχει στο Κίεβο όπλα για να αμυνθεί κατά των ρωσικών δυνάμεων και καθυστερώντας, μειώνοντας ή εμποδίζοντας τακτικά τις προσπάθειες αποστολής οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο και επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα.

orbaoykraneyr53

Φωτό:Dnes-bg

Η Ουγγαρία ασκεί αυτό εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και ο Όρμπαν έχει δώσει «όρκο» να «κάνει την Ευρώπη μεγάλη ξανά» και υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Τραμπ στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

 Ο Όρμπαν επισκέφθηκε τον Τραμπ δύο φορές φέτος στο παραθαλάσσιο συγκρότημα του πρώην προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ο Όρμπαν είπε σήμερα ότι η προσπάθεια επανεκλογής του Τραμπ είχε στόχο «την επιστροφή του αμερικανικού λαού από το μετα-εθνικό φιλελεύθερο κράτος στο εθνικό κράτος» και απηχούσε πολλούς συντηρητικούς ισχυρισμούς ότι ο Τραμπ τιμωρήθηκε άδικα για να αποτρέψει την εκλογή του.

«Γι’ αυτό θέλουν να τον βάλουν στη φυλακή. Γι’ αυτό θέλουν να του αφαιρέσουν τα περιουσιακά στοιχεία. Και αν αυτό δεν λειτουργήσει, θέλουν να τον σκοτώσουν», είπε ο Όρμπαν, αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια αυτόν τον μήνα.

Το 2014, ο Όρμπαν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τις προθέσεις του να οικοδομήσει ένα «ανελεύθερο κράτος» στην Ουγγαρία και το 2022 προκάλεσε διεθνή οργή, αφού μίλησε εναντίον της μετατροπής της Ευρώπης σε κοινωνία «μεικτών φυλών».

 Σήμερα επιβεβαίωσε τη μακροχρόνια αντιμεταναστευτική του στάση, λέγοντας ότι δεν ήταν η απάντηση στη γήρανση του πληθυσμού της χώρας του.

«Δεν μπορεί να τεθεί θέμα μείωσης του πληθυσμού που να συμπληρώνεται από τη μετανάστευση», είπε στην ομιλία του το Σάββατο. «Η εμπειρία της Δύσης δείχνει ότι αν οι φιλοξενούμενοι είναι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες, τότε το σπίτι δεν είναι πλέον σπίτι. Αυτό είναι ένα ρίσκο που δεν πρέπει να αναληφθεί».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει γίνει σύμβολο για ορισμένους συντηρητικούς λαϊκιστές λόγω της σθεναρής αντίθεσής του στη μετανάστευση και τα δικαιώματα LGBT+. Κατηγορείται επίσης για καταστολή του Τύπου και του δικαστικού σώματος στην Ουγγαρία, παραβιάζοντας τα πρότυπα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Bgnes, dnes,

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

  1. Ποιος είναι ακροδεξιός ρε ξεφτιλισμενα “δημοσιγραφικα λαμογια;;;;;;;; Τι δεν είναι ΑΛΗΘΕΙΑ απο αυτά πού είπε;;;;;;;;;; Ει ναι δημοκράτης ο Μητσοτάκης, ο μακρόν ,ο σολτς ( ολοι με μικρά. όσο το πολιτικό τους μπόι ). Οτι ειναι αντιθετο στην παγκοσμιοποιηση τιυς αμερικανους και τους που…..δες , ειναι ακροδεξιο ρε “δημοσιογραφικα” λαμογια ;;;;;Πού είπε. ένα ψέμα ρεεεεεεε;;;;;;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ