“Σκεφτείτε προσεκτικά πριν επενδύσετε στη Βοσνία”, προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) είναι μια χώρα που προσφέρει στους επενδυτές τα οφέλη ενός φιλελεύθερου εμπορικού καθεστώτος και τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά τα συνεχή πολιτικά προβλήματα αποτελούν κίνδυνο για πιθανές επενδύσεις, αναφέρει η αξιολόγηση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που περιέχεται στη νέα έκθεση για το επενδυτικό κλίμα στη Β-Ε.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι για να πετύχουν οι επενδυτές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πρέπει να ξεπεράσουν σημαντικές προκλήσεις, όπως η ενδημική διαφθορά, τα περίπλοκα νομικά και ρυθμιστικά πλαίσια και οι κυβερνητικές δομές, οι αδιαφανείς επιχειρήσεις, οι διαδικασίες, ανεπαρκής προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, καθώς και αδύναμο δικαστικό σύστημα που επηρεάζεται από «εθνοεθνικιστικά πολιτικά κόμματα και τα δίκτυα πατρωνίας τους».

Η Β-Ε αναφέρεται μόνο ως πλεονέκτημα ότι προσφέρει μια απλοποιημένη φορολογική δομή, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 17 τοις εκατό ή ενιαίου φόρου εισοδήματος 10 τοις εκατό, αλλά οι εργοδότες φέρουν επομένως μεγάλο βάρος για τις κοινωνικές εισφορές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει επίσης ότι η μεγάλη μετανάστευση και οι εκροές εργατικού δυναμικού έχουν δημιουργήσει προκλήσεις για την απασχόληση, ενώ περισσότερες από 550 κρατικές εταιρείες και ένας «φουσκωμένος» δημόσιος τομέας απειλούν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.

Οι απειλές για απόσχιση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα

Η περίπλοκη δομή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποθαρρύνει επίσης τους ξένους επενδυτές, ειδικά καθώς επιμένουν οι εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων καθώς οι εθνοεθνικιστές πολιτικοί αγωνίζονται για τον έλεγχο των κυβερνητικών οργάνων, αναφέρει η ανάλυση.

%CE%B2%CE%BF%CF%83%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B41

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους επενδυτές: Σκεφτείτε προσεκτικά πριν επενδύσετε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Υπάρχει επίσης μια εκτίμηση ότι «οι ενέργειες των αρχών της Δημοκρατίας Σέρπσκα και οι προσπάθειες αυτής της οντότητας για αντισυνταγματικό έλεγχο της κρατικής περιουσίας, καθώς και οι συνεχείς απειλές απόσχισης του Μίλοραντ Ντόντικ, αυξάνουν τις εντάσεις στη χώρα».

Όλες αυτές οι ενέργειες, προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απειλούν να δημιουργήσουν νομικές ασάφειες που περιπλέκουν περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον, απειλούν την οικονομία και εμποδίζουν τις επενδύσεις.

Ως εκ τούτου, συνιστάται στους επενδυτές να κάνουν τη δέουσα επιμέλεια πριν από οποιαδήποτε απόφαση να επενδύσουν στη Β-Ε και ιδιαίτερα να αποφεύγουν να συναλλάσσονται με πρόσωπα ή εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ, εκ των οποίων υπάρχουν δεκάδες στη Β-Ε, κυρίως από τη Δημοκρατία Σέρπσκα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι θεσμοί σε κρατικό επίπεδο έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζουν, ακόμη,  ότι η Β-Ε έγινε υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε υπό όρους την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι όλες αυτές ήταν πολιτικές αποφάσεις και όχι αποτέλεσμα σημαντικής προόδου στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καταλήγει η κροατική vecernji.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ