Όπλα και πυρομαχικά από τη Σερβία, την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη εισάγονται σε μεγάλες ποσότητες και χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στο Σουδάν, αποκάλυψε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία (ΑΙ).
Το δημοσίευμα «Νέα όπλα τροφοδοτούν τη σύγκρουση στο Σουδάν» τεκμηριώνει ότι νέα όπλα από τις αναφερόμενες χώρες εισήχθησαν στο Σουδάν και τις γύρω χώρες και σε ορισμένες περιπτώσεις αποστέλλονταν στο Νταρφούρ, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων σε αυτήν την περιοχή.
Η προμήθεια στο Σουδάν με όπλα, από τα κράτη που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Εμπορίου Όπλων, όπως η Κίνα και η Σερβία, δηλώνει την παραβίαση των υποχρεώσεών τους βάσει των άρθρων 6 και 7 της Συνθήκης, υπονομεύοντας έτσι το νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που ρυθμίζει το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, γράφει η AI.
Από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (RSF) τον Απρίλιο του 2023, περισσότεροι από 16.650 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
«Η σταθερή ροή όπλων στο Σουδάν συνεχίζει να σπέρνει εκτεταμένο θάνατο και ταλαιπωρία αμάχων».
Είναι σαφές ότι το υπάρχον εμπάργκο όπλων, το οποίο τώρα ισχύει μόνο για το Νταρφούρ, είναι εντελώς ανεπαρκές και πρέπει να ενημερωθεί και να επεκταθεί για να καλύψει όλο το Σουδάν», δήλωσε η Ανώτερη Διευθύντρια Περιφερειακών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της AI, Deprose Muchena.
Η τεχνητή νοημοσύνη ανέλυσε περισσότερα από 1.900 αρχεία αποστολών από δύο πηγές εμπορικών δεδομένων.
Βασίστηκαν επίσης στην αναφορά σε δεδομένα από πηγές ανοιχτού κώδικα και άλλα ψηφιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων 2.000 φωτογραφιών και βίντεο όπλων που κατασκευάστηκαν πρόσφατα ή εισήχθησαν πρόσφατα.
Επιπλέον, η Αμνηστία μίλησε με 17 περιφερειακούς και Σουδανούς εμπειρογνώμονες όπλων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για να επιβεβαιώσει την ανάλυση δεδομένων και να διερευνήσει τις γραμμές εφοδιασμού όπλων που χρησιμοποιούνται από διάφορες ομάδες στο Σουδάν.
«Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει απώλειες αμάχων σε αδιάκριτες επιθέσεις και σε άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων».
Ορισμένες από τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
«Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και εκατομμύρια βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο πείνας», ανέφερε η οργάνωση.
—