Αφανίζονται οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων! Η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που έχει μείωση καταθέσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από αρνητικά σε πιο αρνητικά ρεκόρ στην Οικονομία

Βασίλης Βιλιάρδος

Ξανά μείωση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, το πρώτο τρίμηνο – σε ρεκόρ Ευρώπης -8,1%. Εύλογα, αφού το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε μόνο κατά 1,1% ενώ η κατανάλωση κατά 6,9% λόγω πληθωρισμού.

Με τόσο αρνητικές αποταμιεύσεις, είναι αδύνατες οι εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις – ενώ χωρίς επενδύσεις, δεν πρόκειται ποτέ να αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζόμενων, οπότε ούτε βιώσιμα οι μισθοί.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, επειδή δηλαδή ακόμη και οι αμελητέες αυξήσεις των μισθών είναι αρνητικές για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, μειώνονται ραγδαία οι εξαγωγές, ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές – οπότε εκτοξεύεται το εμπορικό μας έλλειμμα και λόγω αυτού το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών.

Δηλαδή τα έσοδα του τουρισμού, παρά το ότι είναι αυξημένα, εξανεμίζονται και δεν φτάνουν καν για να καλύψουν το τεράστιο εμπορικό μας έλλειμμα – οπότε αυξάνεται συνεχώς το εξωτερικό μας χρέος (δηλαδή οι ανάγκες δανεισμού από το εξωτερικό), που έχει ήδη υπερβεί τα 550 δις €!

Οι οικονομικές συνθήκες γενικότερα, θυμίζουν την εποχή πριν το 2009 – όπου ο ρυθμός αναπτυξης στηριζόταν ξανά στην κατανάλωση με δανεικά, ενώ κάλπαζαν τα εξωτερικά ελλείμματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ