Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ: Το νομοσχέδιο είναι καίριο πλήγμα στους ασθενείς και όχι στους γιατρούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορά στην διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και δίνει τη δυνατότητα στον Άδωνι Γεωργιάδη να διακόψει τη σύμβαση ιδιωτών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έκανε η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζοντάς την ως κατάπτυστη, αφού αντιβαίνει και στα δικαιώματα του γιατρού, αλλά κυρίως στα δικαιώματα του ασφαλισμένου.

«Αυτή η διάταξη είναι καίριο πλήγμα στους ασθενείς και όχι στους γιατρούς. Με αυτή την κινητοποίηση, πάμε να κάνουμε μια προσομοίωση του τι ακριβώς θέλει να πει η διάταξη του Υπουργείου. Θα το πω με παράδειγμα, γιατί θα είναι κατανοητό. Εάν οι εννέα παθολόγοι της νήσου Κω αρνηθούν να εφημερεύσουν στο νοσοκομείο, ο υπουργός θα έχει το δικαίωμα να άρει και να κλείσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε αυτούς τους γιατρούς. Αυτοί οι γιατροί λοιπόν θα εξετάζουν τους ασθενείς, θα βάζουν διάγνωση και θα γράφουν πλέον με την απόφαση του υπουργού μόνο με χειρόγραφη συνταγογράφηση τα φάρμακα, διότι πλέον θα έχει κοπεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τι σημαίνει αυτό. Ότι θα έχει δημιουργήσει ένα μπλακάουτ άουτ στη νήσο Κω, διότι ο ασφαλισμένος δεν θα έχει τη δωρεάν παροχή για την οποία έχει πληρώσει ο ίδιος από τις ασφαλιστικές του εισφορές» τόνισε η κ. Μαστοράκου και συνέχισε:

«Δεν είναι απειλή προς τον ιατρικό κόσμο. Ο ιατρικός κόσμος διενεργεί μια ιατρική πράξη. Η ασφαλιστική κάλυψη είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Άρα, ουσιαστικά τι λέει ο υπουργός. Ότι εγώ, ανά πάσα στιγμή και ώρα θα δημιουργήσω ένα μπλακ άουτ σε κάποια ακριτική περιοχή εάν οι γιατροί δεν συνεισφέρουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό δεν αφορά τον ιατρικό κόσμο, αφορά τους ασθενείς, αλλά δημιουργεί μια αντίρροπη αντίδραση. Διότι αν ένας νέος γιατρός θελήσει να πάει στη νήσο Κω να ιδιωτεύσει, θα το σκεφτεί δυο και τρεις φορές γιατί θα πει ότι αν ο υπουργός ενεργοποιήσει αυτή τη διάταξη αύριο το πρωί, δεν θα πάω στη νήσο Κω, θα πάω στην Αθήνα ή θα φύγω στο εξωτερικό. Επομένως, είναι μια επικίνδυνη διάταξη, διότι μπορεί να αφαιμάξει από ιατρικό κόσμο όλες τις ακριτικές περιοχές».

«Υπάρχουν δύο οικοσυστήματα»

Η κ. Μαστοράκου επεσήμανε πως υπάρχει πλέον η διευθέτηση της κάλυψης σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας παθολόγων για την κάλυψη των εφημεριών των αντίστοιχων νοσοκομείων, όπως είναι σε θέση να μαθαίνει από το υπουργείο.

«Το πρόβλημα είναι ότι το υπουργείο έχει εισάγει μια διάταξη στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, την οποία τη θεωρούμε ασυμβίβαστη με την ιατρική πράξη, διότι ουσιαστικά λέει ότι θα μπορεί ο κάθε υπουργός να καταγγέλλει τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ και των γιατρών, αλλά και να αποκλείει τον γιατρό από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εάν με εντέλλεσθαι, αρνηθεί να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ. Εμείς πιστεύουμε ότι γενικώς υπάρχουν δύο οικοσυστήματα. Το ένα οικοσύστημα λέγεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ιδιωτικός τομέας και το άλλο δευτεροβάθμια περίθαλψη και Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτά δεν μπορούν να έχουν αυτή, τουλάχιστον, την κινητικότητα που θέλει το Υπουργείο που οπουδήποτε και οποτεδήποτε επιτάσσεται ένας γιατρός, επιστρατεύεται ένας γιατρός από τον ιδιωτικό τομέα να πάει καλύψει τα όποια κενά του ΕΣΥ» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ