Πρωινή χαρά, ένα αναρριχώμενο φυτό με υπέροχα λουλούδια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωινή χαρά, ένα ανθεκτικό φυτό που έχει την ιδιότητα να απλώνεται πολύ γρήγορα με χαρακτηριστικά πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς και εντυπωσιακά λουλούδια που μοιάζουν με χωνάκια.

Η ονομασία “πρωινή χαρά” περιλαμβάνει αρκετά είδη καλλωπιστικών φυτών (Convolvulus sp, Ipomoea sp., Merremia sp.) που έχουν γρήγορη έρπουσα ανάπτυξη και παρόμοια λουλούδια, με πιο διαδεδομένη στη χώρα μας την ιπομέα.

Αρκετά είδη της πρωινής χαράς είναι ετήσια φυτά, αν και σε ζεστές περιοχές μπορούν να αναπτυχθούν ως πολυετή ή να ρίξουν τους σπόρους και να φυτρώσουν ξανά την επόμενη άνοιξη.

Η ιπομέα φυτεύεται σε κήπους και παρτέρια ως φυτό για εδαφοκάλυψη με το πλούσιο φύλλωμα και την έντονη ανθοφορία της, καθώς επίσης αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να αναρριχηθεί σε φράχτη και σε πέργκολα.

Μπορεί, επίσης, να φυτευτεί σε κρεμαστές γλάστρες και καλάθια προσφέροντας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Η ιπομέα εμφανίζει την πλούσια ανθοφορία της από τον Μάϊο ως τον Σεπτέμβριο με λουλούδια σε διάφορα χρώματα όπως λευκό, κίτρινο, μπλε, ροζ και κόκκινο. Υπάρχουν, επίσης, δίχρωμες ποικιλίες με εντυπωσιακούς συνδιασμούς και εναλλαγές χρωμάτων.

Τα άνθη της πρωινής χαράς ανοίγουν διάπλατα το πρωί και κλείνουν το απόγευμα, χαρίζοντάς μας πολλά νέα λουλούδια καθημερινά.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η πρωινή χαρά για να αναπτυχθεί, ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η πρωινή χαρά για να αναπτυχθεί;

Η πρωινή χαρά είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που ευδοκιμεί με ευκολία σε φτωχά εδάφη και αναπτύσσεται πάνω σε φράκτες κήπων ή στις άκρες των δρόμων. Αναπτύσσεται καλύτερα σε θέσεις με ηλιοφάνεια και σε ελαφρά ημισκιερά σημεία. Όταν φυτεύουμε την πρωινή χαρά σε πιο γόνιμα εδάφη, φροντίζουμε να της εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το περιττό νερό. Για να φυτέψουμε την πρωινή χαρά σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό και χρησιμοποιούμε φυτόχωμα εξωτερικού χώρου σε γλάστρες διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 15 εκατοστών.

2. Πότε και πώς φυτεύουμε την πρωινή χαρά;

O πολλαπλασιασμός της πρωινής χαράς γίνεται πολύ εύκολα με σπόρο. Πριν φυτέψουμε τους σπόρους της πρωινής χαράς, τους βάζουμε σε νερό για 24 ώρες για να βελτιώσουμε τη φυτρωτικότητα τους. Συνήθως, φυτεύουμε τους σπόρους της πρωινής χαράς στην αρχή της άνοιξης, όταν οι θερμοκρασίες είναι γυρών στους 20°C. Οι σπόροι φυτεύονται στο χώμα σε αποστάσεις 15-20 εκατοστών, σε βάθος περίπου 1 εκατοστού και φυτρώνουν μετά από περίπου 1-3 εβδομάδες. Αφού φυτρώσουν, τα φυτά της πρωινής χαράς παρουσιάζουν πολύ γρήγορη έρπουσα ανάπτυξη κι αν τα υποστυλώσουμε με καλάμια ή τα φυτέψουμε κοντά σε κάποιο φράχτη μπορούν να φτάσει σε ύψος από 2-6 μέτρων.

3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η πρωινή χαρά;

H πρωινή χαρά μας δίνει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία χωρίς να έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Ποτίζουμε την πρωινή χαρά μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Για φυτά πρωινής χαράς που έχουμε φυτέψει σε γλάστρες, συνήθως χρειάζεται περισσότερο πότισμα, πάντως σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.

4. Χρειάζεται λίπασμα η πρωινή χαρά για να αναπτυχθεί;

Η πρωινή χαρά αναπτύσσεται χωρίς λίπασμα. Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα που περιέχει άζωτο, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των βλαστών και του φυλλώματος του φυτού, σε βάρος όμως της ανθοφορίας του. Αξίζει να σημειώσουμε πως ακόμα κι όταν η φύτευση της πρωινής χαράς γίνει σε γόνιμο χώμα, το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος μπορεί να είναι αρκετό για να μην μας χαρίσει την υπέροχη ανθοφορία της. Η προσθήκη λιπασμάτων αζώτου, λοιπόν, αποτελεί ένα βασικό λόγο που τα φυτά πρωινής χαράς δεν εμφανίζουν λουλούδια.

5. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν την ιπομέα;

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού, η πρωινή χαρά μπορεί να εμφανίσει καφέ κηλίδες στα φύλλα λόγω ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Για την προστασία της πρωινής χαράς από ασθένειες, ψεκάζουμε με σκεύασμα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, για την προληπτική προστασία από ασθένειες, μπορούμε να φτιάξουμε ένα σπιτικό σκεύασμα διαλύοντας 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας σε 2 λίτρα νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά μας.

Η πρωινή χαρά μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας που δημιουργεί μελιτώματα στα φύλλα και του βλαστούς, καθώς και από το έντομο της λιριόμυζας, η κάμπια που δημιουργεί στοές στα φύλλα σε σχήμα του φιδιού. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας και της λιριόμυζας, ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα θερινού πολτού ή φυσικής πυρεθρίνης. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

6. Κι ένα μυστικό για την πρωινή χαρά

Για να περιορίσουμε ενδεχόμενη ανεπιθύμητη επέκταση της πρωινής χαράς στον κήπο μας, φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα λουλούδια της μόλις αρχίζουν να ξεραίνονται και πριν αφήσουν τους σπόρους τους. Εναλλακτικά, μπορούμε να απομακρύνουμε άμεσα τους ξεραμένους βλαστούς της πρωινής χαράς με την πρώτη παγωνιά του χειμώνα.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ