Σερβία: Εξαρθρώθηκε δίκτυο κατασκοπείας στρατιωτικής βιομηχανίας υπέρ αλβανικής επιχείρησης στα Σκόπια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κοινή επιχείρηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών- Ασφάλειας – BIA και της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Ασφαλείας – VBA, καθώς και της αστυνομίας και της Ανώτατης Εισαγγελίας στο Βάλιεβο χθες, με ταυτόχρονη δράση σε πολλές τοποθεσίες, διέλυσαν το δίκτυο βιομηχανικής κατασκοπείας που παρέδιδε άκρως απόρρητη τεκμηρίωση της αποκλειστικής βιομηχανίας HK “Krušik” σε υπήκοο των Σκοπίων, αλβανικής καταγωγής ονόματι Ντεμιρόφσκι, αναφέρουν τα σερβικά media.

 Όπως σημειώνεται ο D.M, πρώην μηχανικός  της σερβικής στρατιωτικής βιομηχανίας καθώς και οι D. L και M. O, μηχανικοί μερικής απασχόλησης,  και οι τρεις από το Βάλιεβο, είναι ύποπτοι για μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση εμπιστευτικών επιχειρηματικών και τεχνικών εγγράφων από την αναφερόμενη εταιρεία σε βάρος της ασφάλειας, της άμυνας, του στρατού και άλλων συμφερόνων, καθώς και η αποδυνάμωση της στρατιωτικής ισχύος της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Κατά την έρευνα πολλών τοποθεσιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων, βρέθηκαν στοιχεία ότι παρέδωσαν εμπιστευτικά έγγραφα στην εταιρεία “ATS Group” – Σκόπια, ιδιοκτησίας Ντεμιρόφσκι, η οποία ασχολείται με την παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

 Αυτή η ομάδα έχει επίσης εργοστάσια στο Κατάρ και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Ντεμιρόφσκι παρουσίασε το νέο συμβουλευτικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον απόστρατο στρατηγό του αμερικανικού στρατού James L. Jones, ο οποίος ήταν ο διοικητής των  πεζοναυτών των ΗΠΑ (1999-2003), ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής δύναμης στην Ευρώπη (2003-2006), καθώς και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (2009-2010).

Οι εμπειρογνώμονες της αμυντικής βιομηχανίας υποψιάζονται ότι ο Ντεμιρόφσκι είναι, στην πραγματικότητα, ένα μέτωπο για πολύ πιο σοβαρούς παίκτες.

Η εταιρεία του, «ATS Group» – Σκόπια ιδρύθηκε το 2017 και, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει περισσότερους από 500 υπαλλήλους που παράγουν στρατιωτικά πυρομαχικά διαμετρήματος 5,56 έως 12,7 χιλιοστών και βαλλιστικό προστατευτικό εξοπλισμό, τον οποίο, σύμφωνα με επίσημα αρχεία, πουλάει κυρίως στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και του Κατάρ.

serbspynr1

«Τα προϊόντα της «ATS Group» – Σκόπια διατίθενται στην Τουρκία και το Κατάρ»

Στην έκθεση άμυνας και ασφάλειας Eurosator που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου στο Παρίσι, ο Ντεμιρόφσκι ανακοίνωσε επίσης την παραγωγή πυροβολικού και πυρομαχικών όλμων και κατά τη χθεσινή έρευνα, Σέρβοι φρουροί ασφαλείας, αστυνομικοί και εισαγγελείς βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η τεχνολογία για την παραγωγή τέτοια βλήματα κλάπηκαν από τη Σερβία!

Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν αντίγραφα ενός εγγράφου από το εργοστάσιο “Krušik” σχετικά με διάφορους ειδικούς τύπους πυρίτιδας, τα οποία ταξινομήθηκαν ως: “Αμυνα – Επίσημο Απόρρητο – Εμπιστευτικό”, καθώς και “τραπέζι βολής” για όλμο 120 χλστ. στα αγγλικά, που αντιμετωπίζεται ως επιχειρηματικό το μυστικό.

Βρέθηκαν και αποδείξεις για ποσά άνω των 50.000 ευρώ που παρέδωσε στον εργολάβο κατασκευής ΜΚ από το Βάλιεβο.

Είχε παρελθόν στη Σερβία

Μάλιστα, ο Ντεμιρόφσκι είχε συλληφθεί στη Σερβία τον Νοέμβριο του 2019. Βρισκόταν σε ξενοδοχείο στο κέντρο του Βελιγραδίου, όταν δωροδόκησε με πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ έναν πρώην και ενεργό μηχανικό, καθώς και τον σχεδιαστή του εργοστασίου πυρομαχικών «Prvi Partizan» στο Užice.

Ζήτησε έναντι αμοιβής να του παράσχουν εμπιστευτική τεχνική τεκμηρίωση για πυρομαχικά διαμετρήματος 12,7 mm για τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή, που λίγες χώρες στον κόσμο παράγουν.

 Ο Ντεμιρόφσκι αφέθηκε ήδη ελεύθερος από την κράτηση τον Δεκέμβριο του 2019 με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Βελιγραδίου, καθώς έγινε δεκτή η εγγύηση του ύψους 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, του κατασχέθηκε προσωρινά το βορειομακεδονικό διαβατήριό του, του απαγόρευσαν να εγκαταλείψει τον τόπο διαμονής του στη Σερβία και του δόθηκε εντολή να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα της Palilula στο Βελιγράδι την 1η και 15η κάθε μήνα.

Γι’ αυτό η εμφάνιση του Ντεμιρόφσκι, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση, προκάλεσε πραγματικό σοκ στο παγκόσμιο επαγγελματικό κοινό, όταν στις 17 Απριλίου 2024 παρουσίασε το νέο συμβουλευτικό συμβούλιο της εταιρείας του, το οποίο περιλαμβάνει δύο συνταξιούχους Αμερικανούς και έναν Βρετανό στρατηγό που είναι ενεργός Βρετανός βουλευτής και συνταξιούχος ομοσπονδιακός υπάλληλος για την επιβολή του νόμου στις ΗΠΑ.

Η περίπτωση αυτής της κατασκοπείας βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία έρευνας, γράφει η σερβική Novosti.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ