Νέα έκθεση-«κόλαφος» της Κομισιόν έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και η ελευθερία του Τύπου βρίσκονται σε κίνδυνο!
Στην έκθεση που συντάχθηκε για το έτος 2023 αναφέρεται ότι το επάγγελμα της δημοσιογραφίας στη χώρα μας είναι επικίνδυνο, όχι μόνο εξαιτίας των σωματικών και λεκτικών επιθέσεων που δέχονται οι ρεπόρτερ αλλά και εξαιτίας των SLAPPs, των αγωγών δηλαδή μέσω των οποίων οι «ισχυροί» εκφοβίζουν και ισοπεδώνουν όσους ασκούν κριτική σε βάρος τους.
«Η δημοσιογραφία συνεχίζει να είναι ένα επισφαλές και επικίνδυνο επάγγελμα στην Ελλάδα» αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν και επισημαίνει: «Η Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων κατέγραψε επτά ειδοποιήσεις σχετικά με επιθέσεις κατά της σωματικής ασφάλειας δημοσιογράφων, λεκτικές προσβολές, αυθαίρετη κράτηση, παρενόχληση και εκφοβισμό, μεταξύ άλλων από πολιτικούς, παρά τη μείωση των περιστατικών σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς».
Μεταξύ άλλων, στην έρευνα γίνεται αναφορά και στη δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και στην έρευνα για την υπόθεση υποκλοπών, τονίζοντας ότι οι «οι ενώσεις δημοσιογράφων επικρίνουν την πρόοδο που σημειώθηκε».
Στην έκθεση γίνονται οι εξής συστάσεις προς τη χώρα μας:
Πρώτον, να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας σταθερής και αξιόπιστης βάσης με σειρά εγκλήσεων και τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων διακεκριμένης διαφθοράς κακουργηματικού βαθμού.
Δεύτερον, να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος με τη διαδικασία θέσπισης νομοθετικών και μη νομοθετικών διασφαλίσεων για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων, ιδίως όσον αφορά τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και την ασφάλειά τους, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης που εγκρίθηκε και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων. Είναι χαρακτηριστικός ότι στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η δημοσιογραφία συνεχίζει να είναι ένα επισφαλές και επικίνδυνο επάγγελμα στην Ελλάδα».
Τρίτον, να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης στην πράξη με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με σχέδια νομοθεσίας, μεταξύ άλλων με την τήρηση του θεσμοθετημένου χρονοδιαγράμματος για τη δημόσια διαβούλευση.
Τέταρτον, να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για το σύστημα εγγραφής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και αξιολόγηση της ανάγκης τροποποίησής του, προχωρώντας παράλληλα σε ένα δομημένο διάλογο με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.
Βήματα προόδου εντοπίζονται σε ό,τι αφορά στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αναφέροντας ότι «εφάρμοσε πλήρως τη σύσταση για την αντιμετώπιση της ανάγκης εμπλοκής του δικαστικού σώματος στον διορισμό Προέδρου και Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους διορισμούς δικαστών».