Πως η Βουλγαρία εξουδετερώνει τα ναρκοπέδια στα σύνορα με την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λόγω των δασικών πυρκαγιών στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα βγήκε στην επιφάνεια το πρόβλημα των ναρκοθετημένων περιοχών μεταξύ των δύο χωρών από την εποχή του ψυχρού πολέμου αλλά και ακόμη παλαιότερα.

Σύμφωνα με βουλγαρικά media, o υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Καλογιάν Στογιάνοφ  πραγματοποίησε περιοδεία με ελικόπτερο στην Κεντρική Διεύθυνση «Συνοριακή Αστυνομία» πάνω από τα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας.

Όπως δήλωσε η έκταση των πυρκαγιών είναι μεγάλη, αλλά η πρόσβαση στην περιοχή δύσκολη.  Από ελληνικής πλευράς, όπως είπε,  δουλεύουν μόνο με ελικόπτερα, καθώς και αεροπλάνο, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να έχουν πρόσβαση στη φωτιά που βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, γιατί το έδαφος έχει ναρκοπέδια και δεν επιτρέπεται η είσοδος εκεί, εξήγησε την κατάσταση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Στα σύνορα με την Ελλάδα κατασκευάστηκαν 71,27 χλμ ναρκοφράχτες κατά προσωπικού συνολικής έκτασης 53.456 στρεμμάτων. Τοποθετήθηκαν επίσης 13.926 βουλγαρικές νάρκες PSM-1, δηλ. νάρκες πεζικού.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά ατυχήματα και σκοτώθηκαν άνθρωποι.

%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BA1

Όπως είπε Βούλγαρος αξιωματούχος:

«Το 1992, με εντολή του τότε υπουργού Εσωτερικών, Γιόρνταν Σοκόλοφ, αφαιρέσαμε και καταστρέψαμε τις πρώτες 227 νάρκες και έτσι απελευθερώσαμε ένα επίπεδο στο χωριό Κούσλα κοντά στο Ζλάτογκραντ. Είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί η αποναρκοθέτηση μέχρι το τέλος του 2001», θυμάται ο συνταγματάρχης Γκονέφσκι.

4-5 χρόνια αργότερα, ένας άλλος υπουργός Εσωτερικών – ο Μπογκομίλ Μπόνεφ  , διέταξε και δημιουργήθηκαν δύο ομάδες έξι ατόμων η καθεμία. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 1998, αφαίρεσαν και κατέστρεψαν 2.224 νάρκες και μέχρι τον Νοέμβριο άλλες 2.202 η τελική αποναρκοθέτηση έγινε το 1999. Την άνοιξη αφαίρεσαν 2.641 νάρκες στην περιοχή Μόμτσιλγκραντ. Η τοποθεσία εκεί τελικά εκκαθαρίστηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους, όταν αφαιρέθηκαν άλλες 1.419 νάρκες. Τα ναρκοπέδια κοντά στο Smolyan εκκαθαρίστηκαν τελευταία, με 1.469 νάρκες που καταστράφηκαν.

Και οι Έλληνες είχαν ναρκοπέδια

Είχαν και οι Έλληνες ναρκοπέδια. Είχαν τοποθετηθεί στη λεγόμενη «Γραμμή Μεταξά». Είναι μια αλυσίδα οχυρώσεων που χτίστηκε κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει την Ελλάδα σε περίπτωση βουλγαρικής επίθεσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ναρκοπέδια τους ήταν 2 μέτρα από την οριοθέτησή μας. Άρχισαν την αποναρκοθέτηση μετά από εμάς.

Πώς πληρωνόμασταν

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο στρατιωτικό:

«Φυσικά και πληρωνόμασταν. Όταν ξεκινήσαμε το 1992, ο διοικητής μας έδωσε έναν μισθό στον καθένα. Το 1997-1999, η πριμοδότηση μας για μία νάρκη ήταν ένας κατώτατος μισθός – 37 χιλιάδες λέβα τότε, ή 37 λέβα σήμερα.  Οι νάρκες δεν ήταν λίγες και επηρέασαν τη σύνταξή μου» εξηγεί ο συνταγματάρχης. Η ζωή όλων ήταν ασφαλισμένη για 10.000 λέβα, δηλ. τότε  ήταν 10 εκατομμύρια λέβα.  Δεν υπήρξαν σοβαρά ατυχήματα, αλλά ο κίνδυνος ήταν υψηλός».
 Σύμφωνα με τον ίδιο:

Το 72 με 74% των ναρκών που τοποθετήθηκαν καταφέραμε να τις απενεργοποιήσουμε. Οι άλλες εξερράγησαν κυρίως από ζώα. Από αυτές που αποναρκοθέτησαν, το 95% ήταν σε καλή κατάσταση.

 Όπως επισημαίνεται, η Βουλγαρία έκανε γνωστό ότι είχε 72 ναρκοθετημένα πεδία στο έδαφός της, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

 Κατά μήκος των νότιων συνόρων μας με την Ελλάδα, υπήρχαν 68 ναρκοθετημένα πεδία σε μήκος 71 χιλιομέτρων.

Τα σύνορά μας με την Τουρκία ήταν επίσης ναρκοθετημένα. Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Βουλγαρία δεν έχει βάλει ναρκοπέδια στα σύνορά της με τη Ρουμανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η διάθεση όλων των ναρκών κατά προσωπικού στα ναρκοπέδια ολοκληρώθηκε έως τις 31 Οκτωβρίου 1999. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων για τη Βουλγαρία, που καθορίστηκε από τη Συνθήκη για την απαγόρευση των ναρκών, ήταν η 1η Μαρτίου 2009.

Otbrana

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ