Στην Κροατία βλέπουν θετικά τη μείωση κατά τρεις ώρες της εβδομαδιαίας εργασίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στην Κροατία έχουν τη μεγαλύτερη εβδομάδα εργασίας και αυτό δεν περιλαμβάνει τις μη καταγεγραμμένες, δηλαδή απλήρωτες υπερωρίες, οι οποίες είναι ανησυχητικά υψηλές, αναφέρει η Ένωση Ανεξάρτητων Συνδικάτων επισημαίνει η Κροατία (SSSH).

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την SSSH, η μείωση των ωρών εργασίας κατά τρεις ώρες την εβδομάδα θα είχε ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην ικανοποίηση των εργαζομένων με την τρέχουσα εργασία τους, καθώς και στην ατομική παραγωγικότητα.

Η εκτελεστική γραμματέας της SSSH για το Εργατικό Δίκαιο και την Αγορά Εργασίας Σούντσιτσα Μπρνάρντιτς δήλωσε ότι η εργατική νομοθεσία ορίζει ότι η πλήρης απασχόληση θεωρείται ότι είναι 40 ώρες την εβδομάδα, εκτός εάν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά.

«Αυτή η δυνατότητα διαφορετικών συμβάσεων, που καταρχήν ωφελεί τους εργαζόμενους γιατί με στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.

Επισήμανε ότι στην Κροατία δεν υπάρχει αύξηση της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ότι από αυτή την άποψη υστερεί σε σχέση με άλλα μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με αυτήν, η συντόμευση της μέσης εβδομάδας εργασίας σε άλλες χώρες της ΕΕ γίνεται κατά κανόνα μέσω κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, όπου αναγνωρίζονται ευκαιρίες και ιδιαιτερότητες σε ορισμένες δραστηριότητες.

« Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι η Γαλλία, η οποία μείωσε με νόμο την εβδομάδα εργασίας σε 35 ώρες το 1998, κάτι που ενθάρρυνε τις εργοδοτικές ενώσεις και τα συνδικάτα να διαπραγματευτούν συλλογικά για αυτό και άλλα θέματα» – δήλωσε Μπρνάρντιτς.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την SSSH, η μείωση των ωρών εργασίας κατά τρεις ώρες την εβδομάδα θα είχε ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην ικανοποίηση των εργαζομένων με την τρέχουσα εργασία τους, καθώς και στην ατομική παραγωγικότητα, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνει το Hina.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ