Η μισή Ελλάδα χρωστάει: Οι οφειλές προς την Εφορία υπερβαίνουν τα 107 δισ. ευρώ, ενώ οι ανοιχτοί λογαριασμοί των πολιτών με την ΑΑΔΕ υπερβαίνουν τα 4.000.000 ευρώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σωσίβιο» για να αποφύγουν το μπαράζ πλειστηριασμών και κατασχέσεων της Εφορίας αναζητούν χιλιάδες πολίτες, που λόγω και της ακρίβειας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Είναι ενδεικτικό πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς κάθε μήνα, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ηδη τα «κόκκινα» χρέη προς την Εφορία υπερβαίνουν τα 107 δισ. ευρώ και οι πολίτες που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την ΑΑΔΕ υπερβαίνουν τα 4.000.000 ευρώ.

Μονόδρομος για τους οφειλέτες είναι οι ρυθμίσεις χρεών και οι δυνατότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι πολλές, καθώς μετά τις ρυθμίσεις με 100 ή 120 δόσεις το μοναδικό πλαίσιο που υπάρχει (πέρα από την πάγια ρύθμιση) είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι και πριν από ελάχιστες ημέρες υπήρχε η δυνατότητα εξόφλησης ή ρύθμισης των εκκρεμών και αρρύθμιστων παλαιότερων οφειλών, προκειμένου να μη χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί τα νέα τους χρέη.

Η πιο… απλή διαδικασία τακτοποίησης των οφειλών αφορά την πάγια ρύθμιση της Εφορίας. Ειδικά για τις τακτικές οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (όπως, για παράδειγμα, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές) οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την πάγια ρύθμιση και να τις εξοφλήσουν σε έως 24 δόσεις. Η ελάχιστη δόση έχει οριστεί σε 30 ευρώ για οφειλές προς την ΑΑΔΕ και 50 ευρώ για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Η ρύθμιση παύει να ισχύει εφόσον δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες δόσεις. Επιτρέπονται η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης ανά δωδεκάμηνο και η καταβολή της γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής κατά 15%.

Πιο «εξειδικευμένη» λύση αποτελεί η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, δεν κινείται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς.

Εως τα τέλη Ιουνίου οι ρυθμίσεις ανέρχονται στα 6,7 δισ. ευρώ, όταν το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πολλαπλάσιο, με τις επιτυχείς ρυθμίσεις να αγγίζουν τις 19.223. Με βάση τα στοιχεία έχουν γίνει συνολικά περίπου 69.450 αιτήσεις, είτε πρόκειται για ολοκληρωμένα αιτήματα είτε για αρχική υποβολή και άντληση στοιχείων ή οριστική υποβολή και διαπραγμάτευση, οι οποίες αντιστοιχούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 33,15 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο στοιχείο αποκαλύπτει πως οι πάνω από δύο στους τρεις οφειλέτες δεν έχουν καταφέρει να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Σημειώνεται ότι το 89% των ρυθμίσεων αφορά διάρκεια αποπληρωμής από 15 έως 20 χρόνια, το υπόλοιπο περίπου 5% από 5 έως 15 χρόνια και άλλο ένα επίσης 5% με την αποπληρωμή να γίνεται σε λιγότερο από 5 χρόνια.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί λύση για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για τη συνολική ρύθμιση των οφειλών τους προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, τράπεζες και servicers.

Οι δυνατότητες και τα οφέλη που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το σύνολο των χρεών τους, εξασφαλίζοντας μια αυτοματοποιημένη λύση, ενώ μετά και τις τελευταίες βελτιώσεις που έγιναν, οι οφειλέτες που εντάσσονται στον μηχανισμό κερδίζουν:

– Επιπλέον έως 28% κούρεμα της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση.

– 3% σταθερό επιτόκιο για τρία έτη για όλες τις ρυθμίσεις.

– Αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους, εφόσον έχει εκδοθεί η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη μέσω του gov.gr.

– Ο δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση, ενώ οι τράπεζες και οι servicers, σε περίπτωση διαφωνίας, θα πρέπει να προσφεύγουν δικαστικά (αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαδικασίας) εάν πιστεύουν ότι ο οφειλέτης δεν είναι πραγματικά ευάλωτος.

– Δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση.

– Αναστολή των μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη (π.χ. πλειστηριασμοί και κατασχέσεις), εφόσον τηρείται η ρύθμιση.

– Εκδοση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

– Ρύθμιση των δανείων που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

– Εως 240 δόσεις για αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και έως 420 δόσεις προς χρηματοπιστωτικούς φορείς.

– Δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής, τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων.

– Μερική διαγραφή χρέους, ενώ αποφεύγεται η προσφυγή σε δικαστικές λύσεις.

Προϋπόθεση είναι η απόδειξη πραγματικής οικονομικής αδυναμίας από την πλευρά του οφειλέτη, των συνοφειλετών, καθώς και των εγγυητών.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν όλοι οι οφειλέτες με ποσό οφειλών που υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ και ενήμερες ή εξυπηρετούμενες οφειλές μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό εάν αποδεικνύεται επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού προβλέπεται η μερική διαγραφή έως 75% επί της βασικής οφειλής προς το Δημόσιο, 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ, 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ, έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων.

– Αναστολή πλειστηριασμών: Για μη ευάλωτους για τους οποίους έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού τίθεται όριο, μέχρι 10% επί της οφειλής, στο ύψος της προκαταβολής που μπορούν να ζητούν οι πιστωτές προκειμένου να συναινέσουν σε ρύθμιση και να ανασταλεί έτσι ο πλειστηριασμός.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ