Έντονη ανησυχία απο τη έξαρση της πανώλης, κυρίως για την οικονομία της κτηνοτροφίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Κρήτας, σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου της πανώλης και σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της χώρας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της κτηνοτροφίας ολόκληρης της χώρας.

Ο ίδιος εφιστά την προσοχή στις γειτονικές με τις πληττόμενες κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς όπως εξηγεί διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. «Η πανώλη μπορεί να μεταδοθεί με διάφορους τρόπους στα ζώα, ακόμα και με την ακούσια ”μεσολάβηση” ανθρώπων και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ιδίως από τους κτηνοτρόφους αλλά και από όσους έρχονται για οποιαδήποτε λόγο σε επαφή με μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων», αναφέρει ο κ. Κρήτας, τονίζοντας ακόμα ότι οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές περίμεναν εδώ και πολύ καιρό να έρθει η πανώλη και στη χώρα μας, από τη στιγμή που το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα εξαπλωμένο στη γειτονική Τουρκία.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, η πανώλη αποτελεί μία πολύ σοβαρή νόσο, η οποία προσβάλει κυρίως τα μικρά μηρυκαστικά (αιγοπρόβατα) και σε μεγαλύτερο βαθμό τις αιγές. Μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργεί στο αναπνευστικό και στο πεπτικό τους σύστημα. Κατά τον ίδιο, η νόσος μεταδίδεται από την επαφή ενός μολυσμένου ζώου με κάποιο υγιές, ωστόσο, πολλές φορές φορέας μετάδοσης είναι τα ρούχα του ανθρώπου ή κάποια εργαλεία και υλικά που χρησιμοποιεί.

«Μπορεί ο άνθρωπος να πατήσει με τις μπότες του κόπρανα μολυσμένα και στη συνέχεια να πάει σε μία μονάδα εκτροφής και έτσι να μεταδώσει τη νόσο. Επίσης, μπορεί οι ρόδες του αυτοκινήτου να πατήσουν κόπρανα και έτσι να γίνει ο τρόπος μετάδοσης σε μία μονάδα με υγιή ζώα. Οποιοσδήποτε επισκέπτεται μία μονάδα εκτροφής για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να μεταδώσει με αυτούς τους τρόπους τη νόσο, ακόμα και ένας κούριερ. Μπορεί και ένα ποντίκι να μεταφέρει στο τρίχωμά του τη νόσο από μία μονάδα εκτροφής σε κάποια άλλη γειτονική. Γι’ αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από όλους μας και κυρίως από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους», σημειώνει ο κ. Κρήτας.

Θανατώνονται όλα τα ζώα

Ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ αναφέρει ακόμα ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί ένα ασθενές από πανώλη ζώο σε μία κτηνοτροφική μονάδα, θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα σε αυτήν. Μάλιστα, η θανάτωσή τους δε γίνεται σε σφαγείο, διότι αυτά επισκέπτονται διάφοροι και έτσι μπορεί να μεταφέρουν τη νόσο σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει από την πανώλη ο άνθρωπος, ακόμα και αν καταναλώσει κρέας ασθενούς ζώου. Να σημειωθεί ακόμα ότι από μόνος του ο ιός της πανώλης δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο περιβάλλον. Ιδίως τώρα που ο καιρός είναι πολύ ζεστός, δεν μπορεί να αντέξει περισσότερο από λίγες ώρες στο περιβάλλον. Όμως, μεγάλος είναι ο κίνδυνος να μεταδοθεί η νόσος από το ένα ζώο στο άλλο, όπως σε περιοχές που χρησιμοποιούνται ως κοινοί βοσκότοποι», σημειώνει, μιλώντας στο ethnos.gr και συνεχίζει:

«Γι’ αυτό και κινδυνεύουν περισσότερο οι κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτές που εντοπίστηκε κάποιο άρρωστο ζώο. Απαιτείται η επιβολή αυστηρών μέτρων προστασίας σε απόσταση μέχρι τριών χιλιομέτρων από τη μονάδα που εντοπίστηκε το άρρωστο ζώο. Σε απόσταση μέχρι δέκα χιλιομέτρων τα μέτρα λίγο χαλαρώνουν αλλά πάλι είναι αυστηρά».

Κλείνοντας, ο κ. Κρήτας επισημαίνει πως από τη στιγμή που η νόσος πέρασε σε μονάδα της Ελασσόνας, ο κίνδυνος είναι πλέον μεγαλύτερος για την οικονομία, διότι η περιοχή έχει πολλές κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες παράγουν και μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ