Το μολυβδαίνιο (Mo) είναι το ιχνοστοιχείο που τα φυτά χρειάζονται σε μικρότερη ποσότητα από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι ωστόσο πολύ σημαντικό και απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών.
Όταν λέμε “ιχνοστοιχεία”, εννοούμε τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά σε μικρές ποσότητες όπως ο σίδηρος, το βόριο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο χαλκός σε αντίθεση με τα μακροστοιχεία που απαιτούνται σε μεγαλύτερη ποσότητα όπως το άζωτο, τον φώσφορο, το κάλιο και το μαγνήσιο.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα ιχνοστοιχεία που είναι δυσκίνητα μες στο φυτό, το μολυβδαίνιο κινείται πολύ εύκολα και κατά συνέπεια η έλλειψη του παρατηρείται κυρίως στα παλαιότερα φύλλα.
Η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων της έλλειψης μολυβδαινίου, είναι πολύ σημαντική για να έγκαιρη αντιμετώπιση αν και η πιο ασφαλής μέθοδος είναι να κάνουμε ανάλυση εδάφους και φύλλων σε ειδικευμένα εργαστήρια.
H διόρθωση του προβλήματος της έλλειψης μολυβδαίνιου ή τροφοπενίας μολυβδαίνιου όπως επιστημονικά ονομάζεται, επιτυγχάνεται με την προσθήκη υδατοδιαλυτών λιπασμάτων μολυβδαινίου στο έδαφος ή με ψεκασμό των καλλιεργειών με διαφυλλικά λιπάσματα μολυβδαίνιου.
Ας δούμε αναλυτικά τι προσφέρει το μολυβδαίνιο στα φυτά και τις καλλιέργειες, τι προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη μολυβδαίνιου και ποια λιπάσματα μολυβδαίνιου προσθέτουμε στα φυτά για να βελτιώσουμε τη βλάστηση και την καρποφορία τους.
1. Τι προσφέρει το μολυβδαίνιο στα φυτά και τις καλλιέργειες;
Το μολυβδαίνιο έχει σημαντικό ρόλο στη φυσική λειτουργία του φυτού, καθώς συμμετέχει στον σχηματισμό της χλωροφύλλης.
Παράλληλα, η ανάπτυξη καταπράσινης βλάστησης απαιτεί την ύπαρξη μολυβδαίνιου, καθώς συνδέεται με την δέσμευση και τον μεταβολισμό του αζώτου από τα φυτά.
2. Ποιες καλλιέργειες εμφανίζουν έλλειψη μολυβδένιου;
Η τροφοπενία μoλυβδαινίου παρατηρείται συχνά στα λαχανικά, κυρίως στην καλλιέργεια του κουνουπιδιού, την καλλιέργεια του λάχανου, την καλλιέργεια του μπρόκολου και την καλλιέργεια της πατάτας.
Ειδικά το κουνουπίδι είναι το πιο ευαίσθητο φυτό στην έλλειψη μολυβδαινίου, όπου παρουσιάζει κιτρινίσματα ανάμεσα από τα νεύρα του φύλλου ενώ τα παλαιότερα φύλλα εμφανίζουν εγκολπώσεις, γκριζοπράσινο χρώμα και έντονο κατσάρωμα.
Επίσης, η έλλειψη μολυβδαινίου εμφανίζεται συνήθως στις καλλιέργειες των σιτηρών καθώς και στην καλλιέργεια των ψυχανθών όπως στην καλλιέργεια κουκιών, στην καλλιέργεια αρακά και στην καλλιέργεια φασολιού.
3. Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης μολυβδαίνιου και πότε εμφανίζεται;
Η έλλειψη μολυβδαίνιου συναντάται σε αμμώδη εδάφη, σε εδάφη που διαθέτουν χαμηλό pH, καθώς και σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, βόριο και ψευδάργυρο.
Τα συμπτώματα της έλλειψης μολυβδαίνιου αρχικά εμφανίζονται με κιτρινίσματα ανάμεσα από τα νεύρα των παλαιότερων φύλλων, περιφερειακή ξήρανση των φύλλων, στρίψιμο των φύλλων και προβλήματα καρποφορίας.
4. Τι λιπάσματα μολυβδαίνιου επιλέγουμε για την καλλιέργεια μας;
Η προσθήκη μολυβδαίνιου στο έδαφος μπορεί να γίνει με την προσθήκη λιπάσματος μολυβδαινικού νάτριου σε κρυσταλλική μορφή, κατάλληλη για την εφαρμογή με λιπαντήρα μέσω του συστήματος ποτίσματος.
Για πιο άμεση απορρόφηση του μολυβδαινίου από τα φυτά, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα της καλλιέργειας με υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα μολυβδαινικού νατρίου.
5. Κι ένα μυστικό για το μoλυβδαίνιο στα φυτά και τις καλλιέργειες
Η υπερβολική λίπανση με μολυβδαίνιο, ειδικά σε εδάφη με υψηλό pH, μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στα φυτά που εμφανίζεται με μαυρίσματα, κιτρινίσματα ή ανοιχτό κοκκινωπό χρώμα στα φύλλα.