Το Ηραίον στην Κορινθία είναι από τις παραλίες που όμοιές της δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού. Μια μοναδική εμπειρία, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μυσταγωγία, περιμένει τους επισκέπτες της ακτής, κι αυτό γιατί η ακρογιαλιά έχει το χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο.
Μία ανάσα από την Αθήνα, λοιπόν, και πολύ κοντά στο Λουτράκι συναντάται η παραλία Ηραίον. Μια ακτή μυσταγωγική, αφού στο Ηραίο Περαχώρας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος που είναι χτισμένος πάνω στην ακροθαλασσιά και είναι αφιερωμένος στη θεά Ήρα Ακραία. Εκεί, εκτός από συναρπαστικές βουτιές, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γίνει «μάρτυρας» της… συνάντησης του χθες με το σήμερα.
Ηραίον: Ο αρχαιολογικός χώρος και η παραλία
Το Ηραίο αποτελείται από δύο τμήματα, ενώ το ακρωτήριο του έχει αναγνωριστεί και προστατεύεται ως αρχαιολογικός χώρος. Και τα ερείπιά του φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα. Ένα φαρδύ τσιμεντένιο μονοπάτι κατηφορίζει προς τον αρχαιολογικό χώρο εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση σε όλους, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σήμερα διασώζεται πλήθος κτισμάτων και χώρων, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος γίνεται το πιο εντυπωσιακό φόντο για τις βουτιές, καθώς οι λουόμενοι κάνουν ουσιαστικά μπάνιο μέσα στον αρχαίο ναό.
Φάρος Μελαγκάβι: Σημείο αναφοράς για την περιοχή
Κοντά στην παραλία βρίσκεται και ο περίφημος φάρος Μελαγκάβι ή Ηραίον -από το ναό της Ήρας στην ομώνυμη ακτή. Το μονοπάτι που υπάρχει, οδηγεί στη μύτη της χερσονήσου Μελαγκάβι, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους φάρους του Κορινθιακού με το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα στην περιοχή. Χτισμένος στη θέση Μελαγκάβι στη χερσόνησο Αγρίλαος, στον κόλπο Αλκυονίδων Νήσων, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1897.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός, ενώ το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Ο φάρος βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου και οδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό και κινούνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου.
Πηγή: newsbeast