Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα που ζητά μια «λύση δύο κρατών» στην Κύπρο και «τέλος στην απάνθρωπη απομόνωση» του βόρειου τμήματος της Κύπρου, όπου η Άγκυρα ίδρυσε μια αυτονομιστική δημοκρατία που μόνο αυτή αναγνώρισε, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή και αναδημοσίευσε το ρουμανικό Agerpres.
Η ψηφοφορία έγινε την παραμονή των 50 χρόνων από την κατοχή του τουρκικού στρατού το βόρειο μέρος του νησιού.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στην απάνθρωπη απομόνωση που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους και στην άξια αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), που ιδρύθηκε το 1983, εννέα χρόνια μετά τη στρατιωτική επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στο νησί, δεν έχει νόμιμη ύπαρξη και υποστηρίζεται μόνο από την Άγκυρα, όπως σημειώνεται.
«Παρά τον εποικοδομητικό ρόλο της τουρκικής πλευράς στη διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για πάνω από 50 χρόνια, δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα λόγω της αδιαλλαξίας της ελληνικής πλευράς», δήλωσαν κατηγορηματικά οι Τούρκοι βουλευτές.
«Ενώ οι Ελληνοκύπριοι ανταμείφθηκαν με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν άδικη και απάνθρωπη απομόνωση, περιορισμούς και εμπάργκο», κατηγορεί επίσης το ψήφισμα.
«Σήμερα η μόνη λύση για την Κύπρο είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του διεθνούς καθεστώτος» του τουρκικού τμήματος του νησιού, καταλήγουν οι Τούρκοι βουλευτές, ζητώντας «λύση δύο κρατών, ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η διαρκής ειρήνη στο η περιοχή».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί το νησί το Σάββατο για να τιμήσει τα 50 χρόνια από την απόβαση του τουρκικού στρατού στη βόρεια ακτή της Κύπρου, πέντε ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από Ελληνοκύπριους εθνικιστές που ήθελαν να προσαρτήσουν το νησί στην Ελλάδα.
Ο θάνατος του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ τον περασμένο Νοέμβριο πυροδότησε ένα κύμα αγαλλίασης μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι πιστεύουν ότι ήταν αυτός που έπεισε την κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον να μην αντιταχθεί στην τουρκική εισβολή, καταλήγει το δημοσίευμα.
—