Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την κυριαρχία και την ασφάλεια της Λιβύης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Σάββατο, ο Αντιστράτηγος Χαλέντ Χάφταρ, Αρχηγός του Επιτελείου των Μονάδων Ασφαλείας της Λιβυκής Εθνικής Ενότητας (του Λιβυκού Εθνικού Στρατού -LNA), υποδέχθηκε τον Αναπληρωτή Διοικητή της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ (AFRICOM), Αντιστράτηγο John Brennan, στη Βεγγάζη. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Jeremy Berndt, Επιτετραμμένος των ΗΠΑ στη Λιβύη.
Κατά τη συνάντηση, ο αντιστράτηγος Brennan επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν τη Λιβύη στην προστασία της κυριαρχίας της, την ενοποίηση των στρατιωτικών της θεσμών, την ασφάλεια των συνόρων της και την καταπολέμηση των τρομοκρατικών απειλών.

Τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν να επεκτείνουν τα  εκπαιδευτικά προγράμματα, ασκήσεων και εμπλοκής με Λιβύους στρατιωτικούς από τις νότιες, ανατολικές και δυτικές περιοχές της χώρας.

Την περασμένη Πέμπτη, η αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον υποστράτηγο Σαντάμ Χάφταρ, Αρχηγό του Επιτελείου των Λιβυκών Χερσαίων Δυνάμεων, για να συζητήσουν την ενίσχυση της κοινής συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εφαρμογή πολλών κοινών προγραμμάτων εκπαίδευσης. Αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στη βελτίωση των δυνατοτήτων του Λιβυκού Στρατού στην ασφάλεια των συνόρων και στη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η επίσκεψη του Αναπληρωτή Διοικητή της AFRICOM στη Βεγγάζη υπογραμμίζει την αυξανόμενη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λιβύης στη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια.

 Αυτή η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της Λιβύης στη Βόρεια Αφρική και την περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της περιφερειακής σταθερότητας, των προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του ελέγχου της μετανάστευσης.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει με συνέπεια την υποστήριξή τους για την κυριαρχία της Λιβύης και τις προσπάθειές της να οικοδομήσει έναν ενιαίο, επαγγελματικό στρατό. Οι συναντήσεις με τον υποστράτηγο Χαλέντ Χάφταρ και τον υποστράτηγο  Σαντάμ Χάφταρ αποτελούν μέρος ευρύτερων προσπαθειών για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Λιβύης μέσω εκπαίδευσης, κοινών ασκήσεων και στρατηγικού σχεδιασμού.

Η αντιτρομοκρατία παραμένει βασικός στόχος της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Λιβύης. Η γεωγραφική θέση της Λιβύης την καθιστά κομβικό σημείο για τον έλεγχο της εξάπλωσης των εξτρεμιστικών ομάδων στη Βόρεια Αφρική και την περιοχή του Σαχέλ. Ενισχύοντας τις δυνατότητες του λιβυκού στρατού, οι ΗΠΑ στοχεύουν να μετριάσουν αυτές τις απειλές και να συμβάλουν στην περιφερειακή σταθερότητα.

Η ασφάλεια των συνόρων και η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης είναι άλλοι κρίσιμοι τομείς εστίασης. Η εκτεταμένη ακτογραμμή και τα πορώδη σύνορα της Λιβύης την έχουν καταστήσει σημαντικό σημείο διέλευσης για τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ