Γεράνι: ένα από τα δημοφιλέστερα λουλούδια που έχουμε συνδέσει με εικόνες από το καλοκαίρι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχει παραδοσιακή αυλή και βεράντα που να μην διαθέτει γλάστρες με πολύχρωμα γεράνια. Αν και οι περισσότεροι το νομίζουν ελληνικό φυτό, το γεράνι έχει καταγωγή από τις περιοχές της Νότιας Αφρικής.

Τα γεράνια ανθίζουν από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και μας χαρίζουν λουλούδια που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που μας χαρίζει πολλά όμορφα λουλούδια σε μοναδική ποικιλία χρωμάτων και με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας.

Στην οικογένεια των γερανιών ανήκει επίσης το πελαργόνι που έχει μεγαλύτερα λουλούδια και το μαστιχάκι που είναι ιδανικό λουλούδι για κρεμαστά καλάθια.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζονται τα γεράνια για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

1. Τι συνθήκες θέλει το γεράνι για να μας δώσει πολλά λουλούδια;

Τα γεράνια ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό.

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, ακόμη κι αν μείνουν απότιστα για μέρες.

Προτιμούν ηλιόλουστα σημεία, με νότιο προσανατολισμό για να μας χαρίσουν έντονη ανθοφορία, ενώ μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε σκιερές και ημισκιέρες θέσεις.

Το γεράνι είναι φυτό κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφος. Το μόνο που χρειάζεται είναι προστασία από τους δυνατούς παγετούς, λόγω ευαισθησίας στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα γεράνια αποτελούν εξαιρετική επιλογή ανθεκτικού φυτού για μπαλκόνι, καθώς μπορούμε να το φυτέψουμε σε γλάστρα και να το τοποθετήσουμε σε σημεία με νότιο, δυτικό και ανατολικό προσαναλισμό, ενώ σε βορινό μπαλκόνι θα χρειαστεί μία σχετική προφύλαξη από την παγωνιά.

Για τη φύτευση σε γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και γλάστρα διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 20-30 εκατοστών.

2. Κάθε πότε ποτίζουμε τα γεράνια;

Αν και το γεράνι είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό ιδανικό για αμελείς κηπουρούς, χρειάζεται τακτικό πότισμα για να μας δώσει συνεχή ανθοφορία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για γεράνια που έχουμε φυτέψει στον κήπο, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, και 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

Τα γεράνια που έχουμε σε γλάστρες, χρειάζονται πότισμα 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 3 φορές την εβδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Ένας γενικός κανόνας για το πότισμα των γερανιών που έχουμε σε γλάστρα είναι να αφήνουμε το χώμα να ξεραίνεται πριν ποτίσουμε, καθώς και να αδειάζουμε το νερό που περισσεύει στο πιάτο της γλάστρας.

3. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στα γεράνια;

Το γεράνι έχει μικρές ανάγκες σε θρεπικά στοιχεία, ωστόσο η προσθήκη λιπάσματος βοηθάει σημαντικά στο σχηματισμό πλούσιας βλάστησης με πολλά μεγάλα λουλούδια.

Ειδικότερα, για γεράνια που έχουμε φυτέψει στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα σε τρείς φάσεις: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιρού και στις αρχές του φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία του.

Για γεράνια σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, υγρό ή κρυσταλλικό, σε κάθε περίπτωση υδατοδιαλυτό, και το εφαρμόζουμε με το πότισμα κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.

4. Ποια εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε το γεράνι;

Το γεράνι χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε το γεράνι είναι στην αρχή της άνοιξης για να ανανεώσουμε τη βλάστησή του.

Κατά το κλάδεμα του γερανιού, είναι σημαντικό αρχικά να αφαιρούμε μερικούς βλαστούς για καλύτερο αερισμό και στη συνέχεια να κλαδεύουμε τους υπόλοιπους στο 1/3 του ύψους τους για να ενισχύσουμε τη δημιουργία νέας βλάστησης.

Καλό είναι να κλαδεύουμε το γεράνι όταν έρθει ο καιρός για μεταφύτευση, πριν το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα για να έχει καλύτερη ριζοβολία.

5. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γερανιού;

Ένας ιδιαίτερα πρακτικός και οικονομικός τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γερανιού είναι με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα.

Συγκεκριμένα, κόβουμε μοσχεύματα μήκους περίπου 10 εκατοστών, από τις κορυφές των βλαστών του γερανιού που δεν έχουν λουλούδια, την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού.
Αφαιρούμε τα περισσότερα φύλλα ξεκινώντας από τη βάση και τα φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες με μίγμα χώματος που περιέχει κοπριά, κομπόστ και περλίτη.
Όταν τα μοσχεύματα του γερανιού ριζοβολήσουν και φθάσουν σε ύψος περίπου 15 εκατοστών, τα κορφολογούμε, δηλαδή κλαδεύουμε τις κορυφές τους, για να αναπτύξουν πλάγιους βλαστούς.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το γεράνι ριζώνει σχετικά εύκολα και δεν είναι απαραίτητη η χρήση ορμόνης ριζοβολίας κατά τον πολλαπλασιασμό.
Ένας ακόμα πιο απλός τρόπος για να δημουργήσουμε καινούρια γεράνια είναι να βάλουμε τμήματα βλαστών σε νερό για λίγες μέρες μέχρι να σχηματίσουν ρίζες και στη συνέχεια να τα φυτέψουμε απευθείας σε γλάστρα.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τα γεράνια;

Το γεράνι είναι γενικότερα ανθεκτικό σε μυκητολογικές ασθένειες και προσβολές από έντομα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία του με προληπτικούς ψεκασμούς.

Για την προστασία του γερανιού από μύκητες που μπορεί να προσβάλλουν το φύλλωμα του σε συνθήκες κακού αερισμού και υγρασίας, όπως η σκωρίαση και η αλτερνάρια, μπορούμε να ψεκάσουμε με βρέξιμο θειάφι που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, ψεκάζουμε με διάλυμα που φτιάχνουμε που φτιάχνουμε στο σπίτι διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά του γλυκού παραφινέλαιο σε 2 λίτρα νερό.

Για να αντιμετωπίσουμε το έντομο της βαμβακάδας και τον τετράνυχο που προσβάλλουν τα γεράνια μας σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, ψεκάζουμε με θερινό πολτό.

7. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το γεράνι

Είναι σημαντικό να αφαιρούμε συχνά τα ξεραμένα λουλούδια του γερανιού, για όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας του, προκειμένου να βοηθήσουμε το γεράνι να παράγει καινούργια άνθη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ