Στο Βελιγράδι ο Σολτς και ο Σεφτσόβιτς να υπογράψουν συμφωνία για το λίθιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Μάρος Σεφτσόβιτς /Maroš Šefčovič, έρχεται στο Βελιγράδι την Παρασκευή με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να υπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης με τη Σερβία σχετικά με μια στρατηγική συνεργασία για βιώσιμες πρώτες ύλες, αλυσίδες παραγωγής μπαταριών και ηλεκτρικά οχήματα, ανακοίνωσε σήμερα η  σερβική τηλεόραση N1, αναφερόμενη σε πηγές της.

Η επίσκεψη των Σολτς και Σεφτσόβιτς δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος της FAZ Mihael Martens ανακοίνωσε χθες στο κοινωνικό δίκτυο X ότι αρκετές πηγές στο Βερολίνο επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αλλά όχι ακόμη οριστικά σχέδια για την επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στη Σερβία, δηλώνοντας ότι το θέμα θα είναι το λίθιο για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.


Στα τέλη Μαΐου, ο Σεφτσόβιτς ανακοίνωσε μια επικείμενη συμφωνία λιθίου με τη Σερβία, λέγοντας ότι συζητούνται τα τελευταία νομικά εμπόδια σε μια εμπορική συνεργασία μεταξύ της Σερβίας και της ΕΕ για την προμήθεια λιθίου από τη Jadr.

Στις 22 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, η Σερβία και η ΕΕ υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για μια στρατηγική εταιρική σχέση για κρίσιμες πρώτες ύλες και μπαταρίες.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το κείμενο του Μνημονίου Συνεννόησης σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Σέφτσοβιτς στο Euronews στα τέλη Μαΐου, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τη σερβική κυβέρνηση επικεντρώνονται στην εξόρυξη, την επεξεργασία, τη διύλιση και χρήση λιθίου.

Σήμερα, η κυβέρνηση της Σερβίας εξέδωσε διάταγμα για την έγκριση της συνέχισης του έργου εκμετάλλευσης και επεξεργασίας ορυκτού jadarite “Jadar”.

Η απόφαση αυτή ακολούθησε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Σερβίας, το οποίο στις 11 Ιουλίου έκρινε ότι η προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης της Σερβίας από το 2022 για την αναστολή του έργου Jadar δεν ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα ή το νόμο.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ