Αλβανία: Απορρίπτουν με κοινή δήλωση οι μειονότητες τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκπρόσωποι των οκτώ μειονοτήτων στην Αλβανία με επικεφαλής την ελληνική μειονότητα κάθισαν στο ίδιο τραπέζι στα Τίρανα και κατέθεσαν δήλωση με την οποία απέρριψαν τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού στον τομέα της εθνικής εκπροσώπησης και ζήτησαν από την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία να πραγματοποιήσει νέα απογραφή σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η βουλγαρική μειονότητα, που δεν υπήρξε σε προηγούμενες απογραφές στην Αλβανία και εμφανίστηκε στην πρόσφατη, δεν συμμετείχε στη συνάντηση.

«Η απαρίθμηση των μειονοτήτων που ζουν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας για άλλη μια φορά απέτυχε να εφαρμόσει τις βέλτιστες πρακτικές σε αυτόν τον τομέα, όσον αφορά τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των μειονοτήτων, την άμεση συμμετοχή μας στη διαδικασία, την προετοιμασία ενός σαφούς δελτίου για θέματα εθνικής καταγωγής, μητρικής γλώσσας και θρησκείας», αναφέρει η δήλωση.

Σημειώνεται επίσης ότι στο «λεπτό στάδιο της συλλογής δεδομένων επί τόπου, οι πληροφορίες που έχουμε συλλέξει σε διάφορες περιοχές, σε αγροτικές περιοχές και αστικά κέντρα, μιλούν ξεκάθαρα για πλήρη αποτυχία».

%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B187902

Ο Βαγγέλης Ντούλες μίλησε για τεχνητό περιορισμό των αριθμητικών μεγεθών των μειονοτήτων στο αλβανικό κράτος

Κοινή άποψη είναι ότι υπήρξε εμπλοκή στη διαδικασία κρατικών στελεχών και δομών χωρίς εξουσιοδότηση και νομική αιτιολόγηση, που υποστηρίζονται από αξιόπιστες αναφορές.

Ο επικεφαλής του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες, επεσήμανε σημεία της κοινής δήλωσης.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται με αδικαιολόγητη καθυστέρηση από την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία είναι απαράδεκτα, αβάσιμα και αποτελούν σαφή ένδειξη της βούλησης για τεχνητό περιορισμό των αριθμητικών μεγεθών των μειονοτήτων. Αυτό σχετίζεται με τη συνέχιση των πολιτικών που εισάγουν διακρίσεις, τη μη εφαρμογή των δικαιωμάτων που ανήκουν σε μέλη μειονοτήτων και σχετίζονται με τη διατήρηση και προώθηση της ταυτότητάς τους. Ως εκ τούτου, εκφράζουμε ξεκάθαρα την αγανάκτησή μας για την αποτυχία της απογραφής του 2023 σε σχέση με τις μειονότητες και αρνούμαστε να δεχτούμε τα δημοσιευμένα στοιχεία ως αξιόπιστα».

 Οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων επανέλαβαν το αίτημα ότι «είναι καιρός να σκεφτούμε και να το εκφράσουμε εφαρμόζοντας μια ad hoc διαδικασία για να καταλήξουμε στη δημογραφία και τη γεωγραφία των μειονοτήτων στο κράτος, με μέγιστο σεβασμό στο δικαίωμα και το κριτήριο της αυτοδήλωσης των πολιτών σχετικά με την εθνοτική καταγωγή, τη μητρική γλώσσα και το θρήσκευμά του».

«Επειδή ο διεθνής παράγοντας και κυρίως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν οι κύριοι χρηματοδότες της διαδικασίας και ότι στο πλαίσιο των διαδικασιών ένταξης υπάρχουν ειδικές υποχρεώσεις, αφενός, να επηρεαστούν τα στοιχεία αυτής της απογραφής σε σχέση με μειοψηφίες και μειονότητες και θρησκευτικές κοινότητες να μην λαμβάνονται υπόψη και αφετέρου να υποστηρίξουμε το αίτημά μας για ειδική απογραφή με σκοπό τη συλλογή των εν λόγω στοιχείων», απαιτούν οι μειονότητες.

Εκ μέρους των Νοτιοσλάβων που είναι προσκείμενοι των Σκοπίων,  μίλησε ο  Βασίλ Στεργιόφσκι, ο οποίος, όπως είπε, εξέφρασε βαθιά ανησυχία και απογοήτευση για τον τρόπο διεξαγωγής της Απογραφής 2023 και τα αποτελέσματα.

«Ένα από τα πιο ανησυχητικά θέματα ήταν η συνεχής και άδικη πίεση από τη Βουλγαρία να ανακηρύξει τη «μακεδονική» μειονότητα ως βουλγαρική. Αυτή η εξωτερική παρέμβαση, απαράδεκτη και μη εξουσιοδοτημένη, παραβίαζε το δικαίωμα κάθε πολίτη να δηλώνει ελεύθερα και χωρίς εξωτερικές επιρροές την εθνικότητα του, δήλωσε ο Στεργιόφσκι.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής στη χώρα αυτή, από τους συνολικά 2.402.113 κατοίκους, 2.186.917 είναι Αλβανοί, 2.281  είναι (νοτιοσλάβοι) προσκείμενοι στα Σκοπια, 23.485 Έλληνες, 12.375 Αιγύπτιοι, 9.813 Ρομά, 2.963 2.963 Βόσνιοι,  2459 Βλάχοι, 584 Σέρβοι, 511 Μαυροβούνιοι και 7.957 Βούλγαροι.

The Hellenic Information Team

  1. Ναι, καλά και συγκλονιστικά τα νούμερα όμως οι 29 κατασκευαστές ειδήσεων τι λένε για το θέμα?
    Τίποτα ε?
    Το ίδιο σκέφτηκα και εγώ αφού δεν υπάρχουν άλλα νούμερα..
    Δύο είναι οι μόνες και σοφές λύσεις!!
    1η και λίγο πιο έγκυρη από την επόμενη είναι να ρωτήσουμε τον κυρ Αντώνη που δουλεύει ακόμα σαν Σαμαράς στα χωράφια του Μπεγλέρη…
    2η είναι να ρωτήσουμε τον Μητσοτάκη να μας πει μέσο του εκπροσώπου του ( του τραγουδιστή Μέλισσες) πόσες συντάξεις δίνουμε σαν ΝΔ σε όσους Αλβανούς πολίτες ψηφίζουν δεξιά και έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ελληνικές, Αλβανικές, Βουλγαρικές, Β. Μακεδονία και γενικά βαλκανικές χωρών εκλογές.. Μόνο από τις συντάξεις θα μάθεις πόσοι τα παίρνουν και δηλώνουν Έλληνες.. Προσοχή μόνο μην πάθετε μόλις δείτε το νούμερο
    .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ