Έχασε στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόφαση έρχεται μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για την δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδωσε στο κοινό «επαρκώς ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις για τα εμβόλια Covid-19, διαπιστώνοντας παρατυπίες στην αιτιολόγηση της για την επεξεργασία τμημάτων των εγγράφων.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 361 ευρωβουλευτών την Πέμπτη για να επιβεβαιωθεί εκ νέου ως επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου.

Η υπόθεση προωθήθηκε από μια ομάδα ευρωβουλευτών των Πρασίνων, οι οποίοι κατέθεσαν αιτήσεις για να αποκτήσουν πρόσβαση σε συμβάσεις εμβολίων και ορισμένα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να κατανοήσουν τη συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και των κατασκευαστών εμβολίων Covid-19 για το 2021.

Η Επιτροπή συμφώνησε να δώσει μόνο μερική πρόσβαση σε ορισμένες συμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα τμήματα είχαν διαγραφεί για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων ή για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Μετά την άρνηση οι ευρωβουλευτές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της Επιτροπής.

Την Τετάρτη, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η απόφαση της Επιτροπής να επεξεργαστεί τμήματα των συμφωνιών περιέχει «παρατυπίες». Διαπίστωσε ότι η Επιτροπή «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις εν λόγω ρήτρες θα υπονόμευε πράγματι τα εμπορικά συμφέροντα των εν λόγω επιχειρήσεων».

Με πληροφορίες απο το documentonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ