Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

Με NAVTEX που έχει ισχύ μέχρι τις 24/9 το ΠΝ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη παράταση των ασκήσεων μέχρι σήμερα, για να αποτραπούν οι μεταφορές ρωσικού πετρελαίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα επεκτείνει μια μακροχρόνια σειρά αναγγελιών ναυτικών ασκήσεωνστον Λακωνικό Κόλπο, οι οποίες έχουν αναγκάσει επιτυχώς δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν την περιοχή για μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο (STS) και φέρονταν να ανήκαν στον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» της Μόσχας, να μετεγκατασταθούν αλλού.

Όπως αναφέρει το maritime-executive.com, μετά την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο, ο κόλπος έγινε «hotspot» για τις μεταφορές ρωσικού αργού.

Οι μεταφορές STS είναι συνηθισμένες στη ναυτιλία, αλλά είναι επίσης μία από τις κύριες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να συγκαλύψουν την προέλευσηενός φορτίου πετρελαίου για σκοπούς αποφυγής κυρώσεων.

Οι ασκήσεις (που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Απριλίου) του Πολεμικού Ναυτικού στον Λακωνικό Κόλπο παρατάθηκαν μέχρι μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε με NAVTEX η Υδρογραφική Υπηρεσία του ΠΝ, στη μεγαλύτερη παράταση των ασκήσεων που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ΠΝ και ο χάρτης της δεσμευμένης περιοχής

Τα ρωσικά ναυτιλιακά συμφέροντα βρήκαν τον ελληνικό κόλπο της Λακωνίας ως κατάλληλο σημείο, γιατί είναι προστατευμένος, βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και είναι γεωγραφικά βολικός για δεξαμενόπλοια του «σκιώδους στόλου» που προέρχονται από λιμάνια φόρτωσης της Μαύρης Θάλασσας.

Όταν η Ελλάδα άρχισε να διεξάγει ναυτικές ασκήσεις στην ίδια περιοχή στις αρχές Μαΐου, ουσιαστικά ανάγκασε αυτή τη δραστηριότητα να μετακινηθεί σε άλλους προορισμούς, με «τέλειο», όπως επισημαίνεται στο άρθρο, ποσοστό επιτυχίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεταφορές STS έχουν γίνει πιο συγκεντρωμένες σε περιοχές έξω από την Αίγυπτο, τη Μάλτα και τη Δυτική Αφρική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ