Βουκαμβίλια ή μπουκαμβίλια, το φυτό σύμβολο του καλοκαιριού!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν μας ρωτούσαν ποιο λουλούδι έχει συνδεθεί περισσότερο με το άσπρο και το μπλε των ελληνικών νησιών, σίγουρα θα απαντούσαμε η βουκαμβίλια.

Αγαπημένη εικόνα από τις καλοκαιρινές διακοπές, η βουκαμβίλια εντυπωσιάζει με τα εντυπωσιακά χρώματα των λουλουδιών της σε αποχρώσεις του κόκκινου, μωβ, ροζ, λευκού, κίτρινου και πορτοκαλί.

Η ανθοφορία της βουκαμβίλιας ξεκινάει την άνοιξη και διατηρείται μέχρι το καλοκαίρι.

Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βουκαμβίλια έχει προσαρμοστεί υπέροχα στο μεσογειακό περιβάλλον και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου.

Η βουκαμβίλια είναι από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά στη χώρα μας. Φυτεύεται σε κήπους, σε αυλές και σε μπαλκόνια για να μας χαρίσει τη μοναδική ομορφιά της και να απλωθεί σε φράχτη, σε πέργκολα ή σε τοίχο που έχει τοποθετηθεί κάποιο πλαίσιο.

Η βουκαμβίλια έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος και τα δέκα μέτρα.

Μοναδικό ελάττωμα, τα πολυάριθμα φύλλα της που πέφτουν το χειμώνα και πρέπει να τα καθαρίζουμε από το έδαφος, καθώς και τα αγκάθια που φέρουν κάποιες ποικιλίες βουκαμβίλιας.

Ας δούμε λοιπόν τι φροντίδα χρειάζεται η βουκαμβίλια για να αναπτυχθεί και να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορίας της για πολλά χρόνια.

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες βουκαμβίλιας;

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες βουκαμβίλιας για να επιλέξουμε

Οι νάνες ποικιλίες βουκαμβίλιας (Boungainvillea glabra) είναι ιδανικές για κρεμαστά καλάθια, για εδαφοκάλυψη, ακόμη και για μπονσάι.

Επίσης, υπάρχουν και ημινάνες ποικιλίες βουκαμβίλιας που φτάνουν περίπου 1-2 μέτρα σε ύψος, ιδανικές για να φυτευτούν σε γλάστρα στο μπαλκόνι, καθώς κάποιες από αυτές δεν έχουν αγκάθια.

Η πιο διαδεδομένη και γνωστή ποικιλία είναι η μεγάλη βουκαμβίλια (Boungainvillea spectabilis) που φτάνει σε ύψος 6-12 μέτρων με τα διάσημα άσπρα, μωβ, κόκκινα, πορφυρά ή πορτοκαλί λουλούδια.

2. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η βουκαμβίλια;

Η βουκαμβίλια αγαπάει τον ήλιο και χρειάζεται πολλές ώρες ηλιοφάνειας για να μας χαρίσει τα εντυπωσιακά της λουλούδια. Αν φυτέψουμε τη βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη.

Η βουκαμβίλια είναι ανθεκτική στη ζέστη, στην ξηρασία και στην αλατότητα του εδάφους, γι’ αυτό μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ευδοκιμεί περισσότερο στις νότιες περιοχές της χώρας και λιγότερο στη βόρειο Ελλάδα ή σε ορεινά μέρη, καθώς είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα.

H βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό.

3. Πώς φυτεύουμε τη βουκαμβίλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Για να φυτέψουμε τη βουκαμβίλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμάμε νάνες ποικιλίες που παρουσιάζουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία σε περιορισμένο χώρο. Επιλέγουμε μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό, σε θέση προφυλαγμένη από δυνατούς ανέμους.

Για τη φύτευση της βουκαμβίλιας επιλέγουμε γλάστρες με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 40 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί επαρκώς το ριζικό σύστημα.

Προσθέτουμε στη γλάστρα εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει περλίτη και τοποθετούμε στη βάση μία στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η βουκαμβίλια;

Η βουκαμβίλια μέτριες απαιτήσεις σε νερό και δε χρειάζεται να την ποτίζουμε συχνά.

Κατά την έναρξη της ανθοφορίας της βουκαμβίλιας, το πότισμα πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένο και να γίνεται μία φορά τη βδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού χρειάζεται συχνότερο πότισμα, δύο φορες την εβδομάδα.

Οι μεγάλες σε ηλικία βουκαμβίλιες που έχουν φυτευτεί στο έδαφος και έχουν δημιουργήσει βαθύ δυνατό ριζικό σύστημα χρειάζονται ακόμη λιγότερο νερό. Την περίοδο του χειμώνα το πότισμα μειώνεται πολύ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπερβολικό πότισμα κατά την ανθοφορία καθώς μπορεί να προκαλέσει πτώση και μειωμένο σχηματισμό λουλουδιών.

Οι βουκαμβίλιες που είναι φυτεμένες σε γλάστρα θέλουν περισσότερο νερό από αυτές που έχουν φυτευτεί στο έδαφος.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη βουκαμβίλια;

Η βουκαμβίλια δεν έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση για να μας δώσει έντονη βλάστηση και πλούσια ανθοφορία.

Για βουκαμβίλιες που έχουμε φυτέψει στο έδαφος, η προσθήκη πλήρους λιπάσματος μέσα στην άνοιξη βοηθάει σημαντικά την ανάπτυξη και τον σχηματισμό λουλουδιών.

Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη ζωηρής βλάστηση και στη μείωση της ανθοφορίας.

Για βουκαμβίλιες που έχουμε σε γλάστρα, προσθέτουμε μικρές ποσότητες πλήρους υδατοδιαλυτού λιπάσματος, ενισχυμένο με σίδηρο και μαγνήσιο μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης.

6. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της βουκαμβίλιας;

Οι βουκαμβίλιες χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφού έχει περάσει η παγωνιά του χειμώνα.

Κατά το κλάδεμα της βουκαμβίλιας αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά της παλιάς βλάστησης, τους αδύναμους βλαστούς και τους λαίμαργους από τη βάση της για να τη δυναμώσουμε και να μας δώσει καινούρια βλάστηση και πολλά λουλούδια.

Όταν κλαδεύουμε βουκαμβίλια που έχει διαμορφωθεί σε φράκτη θέλει σχετικά πιο αυστηρό κλάδεμα για να διατηρηθεί το σχήμα της.

Το αυστηρό κλάδεμα μπορεί να συντελέσει αρνητικά στην ανθοφορία της επόμενης χρονιάς, καθώς προκαλεί ανάπτυξη ζωηρής βλάστηση.

Επίσης, νεαρά φυτά βουκαμβίλιας κλαδεύονται αρκετά χαμηλά αν θέλουμε να διαμορφώσουν πιο χοντρό κεντρικό βλαστό.

κλαδεμα βουκαμβιλιας
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της βουκαμβίλιας

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας;

H βουκαμβίλια πολλαπλασιάζεται κυρίως με την μέθοδο των μοσχευμάτων, ωστόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά βουκαμβίλιας και από σπόρο. Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα δημιουργήσουμε καινούρια φυτά βουκαμβίλιας με εύκολο και οικονομικό τρόπο.

α) Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας με σπόρο

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος, ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα συλλέγοντας τους σπόρους που σχηματίζονται στο κέντρο του άνθους κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Αφού μαζέψουμε τους σπόρους και τους αφήσουμε για λίγες μέρες να στεγνώσουν σε καλά αεριζόμενο χώρο, μπορούμε να τους διατηρήσουμε και να τους φυτέψουμε στις αρχές της επόμενης άνοιξης. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι σπόροι της βουκαμβίλιας μπορεί να χρειαστεί και ένα μήνα μέχρι να φυτρώσουν.

β) Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας με μοσχεύματα

Ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας γίνεται με μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστών που κόβουμε κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Προτιμούμε να κόβουμε μοσχεύματα από βλαστούς που δεν έχουν ανθοφορία. Αφού αφαιρέσουμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του μοσχεύματος, το φυτεύουμε σε γλάστρα που γεμίζουμε με φυτόχωμα και περλίτη σε αναλογία 2:1 και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον 5-6 εβδομάδες μέχρι να ριζώσουν. Για καλύτερα αποτέλεσματα κατά τον πολλαπλασιασμό της βουκαμβίλιας, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του μοσχευμάτος.

Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας
Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τη βουκαμβίλια;

Η βουκαμβίλια είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα.

Έντομα που εμφανίζονται στη βουκαμβίλια είναι η μελίγκρα, ο αλευρώδης, η λιριόμυζα και ο τετράνυχος. Σε περίπτωση προσβολής, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας που δημιουργεί καφέ ή σκούρες κόκκινες κηλίδες στα φύλλα της βουκαμβίλιας, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού.

Τέλος, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα της ρίζας της βουκαμβίλιας λόγω ανάπτυξης μυκητολογικής ασθένειας.

9. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας

Το υπερβολικό πότισμα, η ξηρασία, οι θερμοί άνεμοι, καθώς και η υπερβολική λίπανση μπορεί να προκαλέσουν την απότομη πτώση των φύλλων και των λουλουδιών της βουκαμβίλιας, είτε είναι φυτεμένη σε κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ