Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

The National Interest: «Η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους του ΝΑΤΟ»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πολιτικός αναλυτής, Ρόμπερτ Έλις υποστήριξε, σε δημοσίευμά του στο αμερικανικό περιοδικό The National Interest, ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν ευθυγραμμίζεται με τη συμπεριφορά που αναμένεται από έναν πραγματικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Ο Έλις επεσήμανε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, υποστήριξε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχει γίνει πιο ισχυρή από ποτέ.

Ο αναλυτής σημειώνει ότι είτε ο Πρέσβης Φλέικ βλέπει την Τουρκία με ροζ γυαλιά είτε όχι, το γεγονός παραμένει ότι η απάντηση της Τουρκίας στο ουκρανικό ζήτημα, όπως και της Ουγγαρίας, δεν είναι σύμφωνη με τη συμπεριφορά που αναμένεται από έναν πραγματικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, η Ουγγαρία επαναπροσδιόρισε τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ αφού αρνήθηκε να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και συμφώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να μην εμποδίσει την υποστήριξη άλλων χωρών προς την Ουκρανία με αντάλλαγμα τη μη συμμετοχή. Αλλά αυτό δεν ισχύει για την Τουρκία.

Και πρόσθεσε: Είναι ήδη σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει τηρήσει στην πράξη τις ιδρυτικές αρχές που ορίζονται στο προοίμιο του ΝΑΤΟ.

Robert ellis artcreyt2w t

Ένα παράδειγμα είναι το σχέδιο, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Οκτώβριο του 2022, για την Τουρκία να χρησιμεύσει ως κόμβος για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Και συνέχισε: Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον τον Μάιο ακυρώθηκε για κάποιο λόγο. Ωστόσο, η παρουσία του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου, σηματοδοτώντας την 75η επέτειο της συμμαχίας, δικαιολογεί προσεκτική εξέταση της πολιτικής ουδετερότητας της Τουρκίας.

Η άμυνα και η αποτροπή όσον αφορά το ουκρανικό ζήτημα είναι τα κύρια θέματα αυτής της συνόδου κορυφής.

Και πρόσθεσε: Είναι αβέβαιο σε ποιο βαθμό η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον θα οδηγήσει σε μεγάλη ανταλλαγή απόψεων, αλλά υπάρχουν πολλά πιθανά θέματα στην ημερήσια διάταξη, το πρώτο από τα οποία είναι η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 επιφανείας-αέρος αμυντικό σύστημα το 2019, το οποίο οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων μέσω του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής, αφαιρώντας την Τουρκία από την κοινοπραξία F-35 με τις ΗΠΑ.

Η έκθεση συνεχίζει:

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2022, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεώρησε ότι η πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία θα ήταν συνεπής με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν το Κογκρέσο αντιτάχθηκε στη συμφωνία, ο Ερντογάν εξήγησε ότι εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει, το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Πρέσβης Φλέικ θεώρησε την έγκριση του Κογκρέσου «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός». Τον Ιανουάριο, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Τουρκία: «Εάν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα, το ζήτημα CAATSA θα έχει τελειώσει και μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια συζήτηση για τα F-35».

Ωστόσο, αναφέραμε τον Απρίλιο ότι η Τουρκία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης του συστήματος αεράμυνας S-400 στα σύνορα με το Ιράκ ως προετοιμασία για την επίθεσή της κατά του PKK στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

ambassador flake23345df

Ο Πρέσβης Φλέικ διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι η στρατιωτική συγκέντρωση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας κοντά στα τουρκικά σύνορα ήταν «απλώς μια υλικοτεχνική προσπάθεια και δεν ευνοούμε τον έναν σύμμαχο έναντι του άλλου. Η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν ότι το Αιγαίο θα είναι μια θάλασσα ειρήνης».

Σε αυτή την περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εξετάσουν τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία ενέχει τη δυνατότητα εκρηκτικής σύγκρουσης, ειδικά από τη στιγμή που η Χεζμπολάχ έχει απειλήσει την Κύπρο.

Η Τουρκία παρουσίασε την πρόοδό της στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της κοινής στρατιωτικής άσκησης EFES-2024 που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν είναι συμβατή με τις κατευθύνσεις και τους στόχους του ΝΑΤΟ.

Σημείωση: Ο Ρόμπερτ Έλις/ Robert Ellis είναι Τούρκος αναλυτής και σχολιαστής. Είναι επίσης διεθνής σύμβουλος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών (RIEAS) στην Αθήνα και αρθρογράφος στο Ahval News.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ