Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

Ο Όρμπαν δημιουργεί έντονες αντιπαραθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμοι να αγνοήσουν την Ουγγαρία πραγματοποιώντας τη δική τους σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο αντί να ταξιδέψουν στη Βουδαπέστη για την εκδήλωση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν , αναφέρει το Politico.

Η Ουγγαρία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σχεδιάζει να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου για τις εξωτερικές υποθέσεις στη Βουδαπέστη στις 28 και 29 Αυγούστου – μια εξαιρετική ευκαιρία για τον Όρμπαν να προσπαθήσει να διαμορφώσει την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ και για τον υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

Αλλά με τον Όρμπαν να μπλοκάρει τη βοήθεια στην Ουκρανία και τις αυθαίρετες ειρηνευτικές επισκέψεις του στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ, με τις οποίες διαφωνεί με τους άλλους 26 εθνικούς ηγέτες της ΕΕ, πολλοί υπουργοί Εξωτερικών αναζητούν τρόπο να αποφύγουν να γίνουν υποστηρικτές σε μια άλλη προπαγανδιστική εκπομπή του Όρμπαν.

Αντι-σύνοδος από τον Μπορέλ

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα συγκαλέσει τους υπουργούς για ένα «επίσημο» συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων ταυτόχρονα με τη σύνοδο κορυφής του Όρμπαν, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ με άμεση γνώση του σχεδίου που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης φύσης της κίνησης.

Έρχεται αφότου ο απεσταλμένος της Ουγγαρίας στην ΕΕ,  Μπαλίντ Οντόρ, επικρίθηκε έντονα από τους συναδέλφους του σε μια συνάντηση πριν μερικές ημέρες, με τη Σλοβακία να είναι η μόνη χώρα που δεν μίλησε. Μποϊκοτάροντας τη σύνοδο κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις, οι υπουργοί ελπίζουν να περιορίσουν το τρολάρισμα της Ουγγαρίας.

«Εάν υπάρξει επίσημο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων που διοργανώνεται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο (Μπορέλ) την ίδια ημέρα, οι υπουργοί δεν θα μπορούν να πάνε στη Βουδαπέστη», είπε ένας από τους διπλωμάτες.

Ένας άλλος πρόσθεσε ότι με το μποϊκοτάρισμα της συνάντησης στη Βουδαπέστη, οι άλλοι υπουργοί Εξωτερικών θέλουν «να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ουγγαρία δεν μιλά εξ ονόματος της ΕΕ».

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ουγγαρίας αυξάνονταν.

Υπό την ηγεσία του Όρμπαν, η χώρα υποχώρησε από τους δημοκρατικούς κανόνες και το κράτος δικαίου, καθώς και διατάραξε την κανονική λειτουργία της ΕΕ εμποδίζοντας νόμους ή χρηματοδότηση για να κερδίσει παραχωρήσεις σε άλλους τομείς.

Υπουργοί άλλων χωρών της ΕΕ τείνουν να δείχνουν ψυχρότητα στην Ουγγαρία. Στην πρώτη συνεδρίαση της ουγγρικής προεδρίας, που διοργανώθηκε στη Βουδαπέστη για να συζητηθεί η βιομηχανική πολιτική, εμφανίστηκαν μόνο επτά υπουργοί από άλλες χώρες. Ούτε ένας επίτροπος δεν ήταν παρών.

Το μποϊκοτάρισμα της εκδήλωσης, η οποία θα πρέπει να είναι ένα εξαιρετικό γεγονός για την προεδρεύουσα χώρα για να εμφανιστεί στην παγκόσμια σκηνή, είναι μια καλή στιγμή για να φύγει ο αέρας από τα πανιά του Όρμπαν.

Ένας από τους διπλωμάτες αστειεύτηκε ότι «δυστυχώς» η χώρα τους δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση του Όρμπαν αν ο Μπορέλ διοργάνωσε μια αντισύσκεψη.

Το σχέδιο έχει ήδη συζητηθεί ανεπίσημα με αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας. Την Τετάρτη, η ομάδα του Μπορέλ θα παρουσιάσει το σχέδιο στους 27 μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ