Χαλάστρα Θεσσαλονίκης: Οι πλωτές ξύλινες καλύβες των Ψαράδων και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια ματιά στην πλούσια ιστορία και το μοναδικό τοπίο του.

Στον κόμβο της Χαλάστρας, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, θα εντοπίσετε την είσοδο του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία και Αλιάκμονα, με προορισμό το ανατολικό τμήμα του Δέλτα Αξιού. Το πρώτο πράγμα που συναντά κανείς είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, η λεγόμενη «Γ’ Ζώνη» του Εθνικού Πάρκου, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτελούνται από ορυζώνες. Οι ορυζώνες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία και οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

Καλύπτουν περίπου 100.000 από τα 338.000 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο της έκτασής του.

Ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ένας κλειστός, σχετικά ρηχός κόλπος, πολύ σημαντικός ως τόπος αναπαραγωγής των ψαριών σε εθνικό επίπεδο, και κρίσιμος για το βόρειο Αιγαίο.

Χαρακτηρίζεται από ομαλό πυθμένα με χαμηλές κλίσεις και βάθη από 2μ έως 200μ το μέγιστο, στη νότια πλευρά του. Η συσσώρευση φερτών υλικών από τα τρία μεγάλα ποτάμια (Αξιός, Λουδίας, Αλιάκμονας) που εκβάλλουν στον κόλπο έχει διαμορφώσει τον πυθμένα αλλά και την μορφολογία της δυτικής και βόρειας ακτογραμμής.

Φτάνοντας στη θάλασσα θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και πιο κάτω τις χαρακτηριστικές ξύλινες καλύβες των μυδοκαλλιεργητών.

Το 2004 τα κτίσματα αυτά αντικατέστησαν παλιότερα «άναρχα» και αυθαίρετα κτίσματα και χρησιμεύουν στους μυδοκαλλιεργητές για δουλειά, ξεκούραση και αποθήκευση εργαλείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ