Πρόεδρος Σερβίας στο επιχειρηματικό φόρουμ στο Κάιρο- νέα εποχή στις σχέσεις με την Αίγυπτο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αιγυπτιο-σερβικό επιχειρηματικό φόρουμ ξεκίνησε στο Κάιρο, παρουσία του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Μουσταφά Μαντμπούλι.

Στο φόρουμ συμμετέχουν 87 εταιρείες, εκ των οποίων οι 39 είναι σερβικές και οι 48 αιγυπτιακές.

Χαιρετισμοί θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αιγυπτιακών Εμπορικών Επιμελητηρίων, Αχμέτ αλ Ουακίλ και ο πρόεδρος του Σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάρκο Τζάντετζ.

Το Σάββατο, παρουσία του προέδρου Βούτσιτς και του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η Σερβία και η Αίγυπτος υπέγραψαν τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δημοκρατικού Ινστιτούτου Στατιστικής (RZS), πέρυσι οι συνολικές συναλλαγές εξωτερικού εμπορίου με την Αίγυπτο ανήλθαν σε 88,3 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια του 2023, η Σερβία εξήγαγε αγαθά αξίας 41,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο, που είναι μείωση σχεδόν 17 τοις εκατό, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την PKS.

  • %CE%91%CE%B9%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF %CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CF%8C %CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC %CE%92%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%84%CF%82 %CE%A3%CE%B9%CF%83%CE%B9

Οι εισαγωγές από την Αίγυπτο επίσης μειώθηκαν κατά 27,4% και ανήλθαν σε 46,6 εκατ. και η κάλυψη των εισαγωγών από εξαγωγές ήταν 78,3%.

Στη δομή των εξαγωγών, τα κύρια είδη ήταν ο καπνός και τα τσιγάρα και ακολούθησαν το φθοριούχο αλουμίνιο, τα καύσιμα για κινητήρες τζετ, τα ανυψωτικά μηχανήματα, οι φορτοεκφορτώσεις, τα τρακτέρ.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, η ουρία, το φωσφορικό ασβέστιο και το αλάτι πρωτοστάτησαν, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50 τοις εκατό των συνολικών εισαγωγών από την Αίγυπτο.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας δηλώνει ότι η Αίγυπτος είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον αραβικό κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, ότι έχει μια νέα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που θα παρέχει στην Αίγυπτο τρία δισεκατομμύρια δολάρια σε 46 μήνες, μετά την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν τη μετάβαση σε καθεστώς ευέλικτης συναλλαγματικής ισοτιμίας, αναθεώρηση του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων, αύξηση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα, αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Αιγύπτου βασίζεται στον τουρισμό και τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Όσον αφορά τις δυνατότητες συνεργασίας, η PKS αναφέρει ότι έχουν παρατηρηθεί δυνατότητες αύξησης των συναλλαγών σε ορισμένες ομάδες προϊόντων στις οποίες υπάρχει ήδη ανταλλαγή, αλλά και σε άλλες ότι η Αίγυπτος εισάγει και η Σερβία εξάγει σε σημαντικές ποσότητες.

Στις εξαγωγές προς την Αίγυπτο υπάρχει πρόβλημα με υψηλές τελωνειακές επιβαρύνσεις με φρέσκα φρούτα, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, κεράσια, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και δαμάσκηνα.

Οι δασμοί κυμαίνονται από 30 τοις εκατό για τα δαμάσκηνα έως 60 τοις εκατό για τα βερίκοκα, με τον χαμηλότερο δασμό του 10 τοις εκατό να εφαρμόζεται στις εισαγωγές κερασιών.

Με την εισαγωγή 10 έως 12 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών ετησίως, που είναι η υψηλότερη στον κόσμο, η Αίγυπτος αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για την εξαγωγή σερβικών σιτηρών.

Στον ενεργειακό τομέα, οι Αιγύπτιοι εταίροι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τους παραγωγούς μας υλικών και εξοπλισμού για τη βιομηχανία πετρελαίου και εξόρυξης, ειδικά με παραγωγούς μεταλλικών και πλαστικών σωλήνων, εξαρτημάτων εξοπλισμού για τη βιομηχανία πετρελαίου, εξοπλισμού εξόρυξης για ορυχεία επιφανείας και παρόμοια .

Η συνεργασία με εταιρείες από τη Σερβία θα περιλαμβάνει παραδόσεις και στρατηγική εταιρική σχέση για την υλοποίηση έργων στην Αίγυπτο και τρίτες χώρες, για τα οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η αιγυπτιακή πλευρά.

Σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας και Πατριάρχη Αλεξανδρείας  Τουάρδο Β’ .

Συζήτησε νέα έργα στα οποία θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δύο χώρες με τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπούλι. Απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στο επιχειρηματικό φόρουμ, όπου είπε ότι ανοίγει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Αιγύπτου, όπως σημειώνει η σερβική ραδιοτηλεόραση- Rts.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ