Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αρνείται ότι έχει πρόθεση να πουλήσει τη Διώρυγα του Σουέζ έναντι ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόθεσή της να πουλήσει τη Διώρυγα του Σουέζ. Επιβεβαίωσε σε επίσημη δήλωση (το Σάββατο) ότι «οι ειδήσεις που κυκλοφορούν σχετικά είναι εσφαλμένες». Αυτό συνέπεσε με τις οδηγίες που εξέδωσε ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός, Δρ. Μουσταφά Μαντπούλι, προς τους κυβερνήτες να «ανταποκριθούν στις φήμες και να αλληλεπιδράσουν με τα γεγονότα».

Τα κύρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν πρόσφατα ένα ηχητικό απόσπασμα που υποδηλώνει «την πρόθεση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να πουλήσει τη Διώρυγα του Σουέζ για ένα τρισεκατομμύριο δολάρια» (το δολάριο ΗΠΑ είναι ίσο με 47,96 λίρες στις αιγυπτιακές τράπεζες), το οποίο ώθησε το «Κέντρο ΜΜΕ του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Υπουργών» να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

«Το ηχητικό απόσπασμα που κυκλοφορεί είναι κατασκευασμένο, οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι πλαστές και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Το «Κέντρο ΜΜΕ» ανέφερε ότι «επικοινώνησε με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία επιβεβαίωσε ότι η διώρυγα θα παραμείνει εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία του αιγυπτιακού κράτους και υπόκειται στην κυριαρχία του, είτε όσον αφορά τη διαχείριση, τη λειτουργία ή τη συντήρησή του η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων, θα παραμείνουν Αιγύπτιοι πολίτες».

Η αρχή είπε: «Το κανάλι, ή οποιαδήποτε από τις συνταγματικά προστατευμένες εγκαταστάσεις του, δεν μπορεί να βλάψει σύμφωνα με το άρθρο 43 του Αιγυπτιακού Συντάγματος», το οποίο ορίζει «τη δέσμευση του κράτους να προστατεύσει, να αναπτύξει και να διατηρήσει τη Διώρυγα του Σουέζ ως διεθνούς πλωτής οδού ιδιοκτησίας από αυτήν, και έχει επίσης δεσμευτεί να αναπτύξει τον τομέα των καναλιών ως «Διακριτικό» κέντρο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες «να μην οδηγούνται από αυτά τα ψέματα, ενώ λαμβάνουν πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές», καλώντας τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να «προσέχουν τι δημοσιεύονται και να μην δίνουν προσοχή σε ειδήσεις από άγνωστες πηγές».

469156

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αίγυπτος διαψεύδει την είδηση ​​για την πώληση της Διώρυγας του Σουέζ.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, διέψευσε παρόμοια είδηση, όπως σημειώνει το αραβικό δημοσίευμα.

Η Διώρυγα του Σουέζ είναι μία από τις κύριες πηγές σκληρού νομίσματος στην Αίγυπτο και τα έσοδά της πέρυσι ανήλθαν σε 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Αλλά αυτές οι επιστροφές σημείωσαν πτώση τους τελευταίους μήνες λόγω των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «ο φόρος από τα τέλη κυκλοφορίας στη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 7,4%, στα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο μεταξύ του περασμένου Ιουλίου και του Μαρτίου του τρέχοντος έτους».

Από τον περασμένο Νοέμβριο, η ομάδα των Χούθι της Υεμένης στοχεύει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στην περιοχή Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, τα οποία λέει ότι «είναι ιδιοκτησία ή διαχειρίζονται ισραηλινές εταιρείες», ως απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας από την έβδομη τον περασμένο Οκτώβριο.

Αυτές οι επιθέσεις ώθησαν τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να αποφύγουν τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα και να αλλάξουν την πορεία των πλοίων τους στη διαδρομή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ