Αντίθετες με τις θέσεις της Ελλάδας οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη για την Κύπρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διαίρεση του νησιού για 50 χρόνια, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, είναι μία μη αποδεκτή κατάσταση

IMG 20240713 213359


Ως μη αποδεκτή κατάσταση χαρακτήρισε τη διαίρεση της Κύπρου ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κυρία Ολγκίν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι για την Ελλάδα η επανένωση της Κύπρου και η επίλυση του Κυπριακού είναι ύψιστη προτεραιότητα και δήλωσε ότι θεωρεί αυτονόητο ότι η διαδικασία στο πλαίσιο του Οργανισμού δεν μπορεί να αφίσταται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ…
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που μίλησε κι αυτός τελείως τυχαία για διαίρεση

IMG 20240713 213428

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και της προσωπικής του απεσταλμένης του Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Υπογράμμισε, επιπλέον, πως το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 παραμένει διαιρεμένη, είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υ.Γ
Σας θυμίζουμε τις εθνικές μας θέσεις στο Κυπριακό όπως αυτές περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ
To Κυπριακό ζήτημα σήμερα

IMG 20240713 213722


Το Κυπριακό ζήτημα έχει βαθιές ιστορικές ρίζες και διάφορες επιμέρους, εσωτερικές και εξωτερικές, πτυχές. Ωστόσο, από την παράνομη τουρκική εισβολή (Ιούλιος-Αύγουστος 1974) και την κατοχή, έκτοτε, του 37% περίπου του εδάφους  της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόκειται, πρωτίστως, για διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής, σε ευθεία παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και πληθώρας Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Εδώ και 49 χρόνια, η Τουρκία αρνείται να αποσύρει τις παράνομες στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καταστήσει την Κύπρο την πλέον στρατιωτικοποιημένη περιοχή παγκοσμίως. Το Κυπριακό συνιστά, επίσης, χαρακτηριστική περίπτωση συνεχούς, κατάφωρης και μαζικής παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων, των αγνοουμένων και των συγγενών τους, καθώς και των εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου, ενώ συνεχίζει με συστηματικό τρόπο τον παράνομο εποικισμό και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου….

IMG 20240713 213604

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
•    Θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό είναι η διαρκής συνεργασία και ο πλήρης συντονισμός μας με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα.
•    Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ότι το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής.
•    Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής, αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, παραμένει διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος….”
Τονίζεται ότι στις εθνικές μας θέσεις για την Κύπρο & το Κυπριακό, η λέξη διαίρεση δεν υπάρχει πουθενά.

Κύριε Πρωθυπουργέ και κ. ΥΠΕΞ δεν μιλάμε για διαίρεση της Κύπρου, όταν υπάρχει παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή, παραβίαση των δικαιωμάτων
 των Ελληνοκυπρίων προσφύγων και συνεχής παράνομος εποικισμός. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ