Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024

Πανικό προκαλεί στην Τυνησία η έκρηξη του ηφαιστείου «Αίτνα» στην Ιταλία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας έλυσε τη διαμάχη σχετικά με τις επιπτώσεις του ηφαιστείου «Αίτνα» στο ιταλικό νησί της Σικελίας στην ποιότητα του αέρα στην Τυνησία, αποκλείοντας ότι υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος της δραστηριότητας του ηφαιστείου στις περιοχές της Τυνησίας, παρόλο που βρίσκεται περίπου 450 χιλιόμετρα από τη βόρεια Τυνησία.

Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο επιβεβαίωσε ότι οι καθημερινές μετρήσεις που πραγματοποιεί δείχνουν ότι η Τυνησία βρίσκεται εντός ασφαλών ορίων και οι μετρήσεις που εκδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο έδειξαν ότι το αέριο διοξειδίου του θείου που εκπέμπεται από το ηφαίστειο παραμένει μακριά από την επιφάνεια της Γης και δεν έχει καμία επίδραση στην Τυνησία.

Οι φορητοί σταθμοί παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα έδειξαν ότι τα επίπεδα διοξειδίου του θείου στην επιφάνεια της Γης παρέμειναν χαμηλά και σχεδόν ανύπαρκτα κατά την περίοδο από 3 Ιουλίου έως 7 Ιουλίου 2024, δηλαδή με την έναρξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σικελία.

Το ‘σύννεφο’ μετακινήθηκε σε Λιβύη και Αίγυπτο

Από την πλευρά του, ο περιβαλλοντικός μηχανικός και ειδικός στην κλιματική αλλαγή Χαμάντι Χασάντ είπε ότι οι ερμηνείες που κυκλοφόρησαν στα media της Τυνησίας σχετικά με τις επιπτώσεις των εκπομπών αερίων από το ηφαίστειο Αίτνα στην ποιότητα του αέρα στην Τυνησία είναι αβάσιμες.

Εξήγησε ότι η δραστηριότητα αερίου διοξειδίου του θείου βρέθηκε στην ανατολική Λιβύη στις πόλεις Derna και Βεγγάζη και στη Marsa Matrouh στην Αίγυπτο και στη συνέχεια μετακινήθηκε από τον άνεμο προς τις ακτές της Λιβύης και την Τρίπολη , γεγονός που άνοιξε την πόρτα σε εικασίες ότι τα αέρια θείου θα έφταναν Τυνησία, κάτι που δεν συνέβη λόγω της ασθενούς συγκέντρωσης των αερίων που έφτασαν στις γειτονικές πόλεις.

Ο Χασάντ πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος του αερίου οξειδίου του θείου σχετίζεται με την τοξικότητά του στις υψηλότερες συγκεντρώσεις του, αλλά όλες οι εργασίες παρακολούθησης καθησύχασαν τους πολίτες ότι δεν επηρέασε την ποιότητα του αέρα στις γειτονικές πόλεις της Λιβύης.

Όσον αφορά την πιθανότητα να επηρεαστούν οι ακτές της Τυνησίας από την ηφαιστειακή δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στην Ιταλία , ο περιβαλλοντικός εμπειρογνώμονας επιβεβαίωσε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα χωρίς άμεσο αντίκτυπο στη θάλασσα είναι το αντίθετο της σεισμικής δραστηριότητας και ότι η «Αίτνα» δεν ταξινομείται μεταξύ των βίαιων ηφαίστειων που μπορεί να προκαλέσουν σεισμούς, και όλα αυτά επιβεβαιώνονται από τις εργασίες παρακολούθησης αυτή τη στιγμή. Εκκρίνει τοξικό αέριο οξείδιο του θείου, το οποίο σταδιακά εξαφανίζεται.

Φόβος για τα δηλητηριώδη αέρια

Ο Χασάντ επεσήμανε ότι το ιταλικό ηφαίστειο μπορεί να επιστρέψει σε πιο βίαιη δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο  Άμερ Μπάχμπα, καθηγητής γεωγραφίας και ερευνητής φυσικών κινδύνων, επιβεβαίωσε ότι τα όσα έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με την πιθανότητα θαλάσσιων ρευμάτων να προκαλούν πνιγμούς ως αποτέλεσμα του ηφαιστείου της Ιταλίας Αίτνα είναι αβάσιμα.

Πρόσθεσε ότι το ηφαίστειο κοντά στην ακτή της τυνησιακής επαρχίας Nabeul είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια και η δραστηριότητά του ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου 2024 μετά από 4 χρόνια λήθαργου και απελευθέρωσε πίδακες καυτής λάβας που κάλυψε τον ουρανό με μαύρο καπνό και στάχτη, που πυροδότησε πανικό στη Σικελία και φόβους σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας.

Σχετικά με τα αέρια που εκπέμπονται από το ηφαίστειο, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι το διοξείδιο του θείου, ο Μπέχμπα εξήγησε ότι μάζες αυτού του αερίου εξαπλώθηκαν στην ανατολική Λιβύη πριν από λίγες ημέρες και μετακινήθηκαν στις ερήμους της Λιβύης και της Αιγύπτου και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν και άλλα εμφανίστηκαν στην κεντρική Λιβύη και κατευθύνθηκε βαθιά στην έρημο Σαχάρα, δυτικά της Αλγερίας και του Μαρόκου, και μικρές ποσότητες μπορεί να επιστρέψουν στην Τυνησία και σε όλη τη Βόρεια Αφρική τις επόμενες ημέρες.

Ο ερευνητής φυσικών κινδύνων θεώρησε ότι η συγκέντρωση του τοξικού αερίου που προκύπτει από το ηφαίστειο είναι ασθενής και υπάρχει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας μακριά από την επιφάνεια της Γης και ότι το πέρασμά του από τη Βόρεια Αφρική ήταν ταχεία, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν περιβαλλοντικό κίνδυνο επί του παρόντος.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ