Οι Νοτιοσλάβοι της Αλβανίας ζητούν να γίνει νέα απογραφή πληθυσμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη δήλωση 8 σημείων που δημοσίευσε η «Μακεδονική Κοινωνία Ίλιντεν-Τίρανα» / «МД Илинден Тирана», κατηγορεί για παραποίηση απογραφής και λένε ότι απορρίπτουν τα αποτελέσματα που δεν είναι αποδεκτά για τους ίδιους, αλλά και για άλλες μειονότητες.

Επισημαίνουν επίσης ότι παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, οι θεσμοί και η κυβέρνηση στην Αλβανία δεν έκαναν τίποτα για, όπως λένε, την παραποίηση της απογραφής, αλλά και για τη χονδροειδή παρέμβαση της Βουλγαρίας πριν και κατά τη διάρκεια της στατιστικής πράξης.

Ο επικεφαλής των Νοτιοσλάβων της Αλβανίας, Νίκολα Γκιουργκάι, δήλωσε στο Κανάλ 5 των Σκοπίων, η απογραφή αμφισβητήθηκε και από άλλες μειονότητες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης της ελληνικής.

«Ο φορέας μας, δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της απογραφής που έγινε στην Αλβανία. Ως ένωση έχουμε αναλύσει ότι πρόκειται για χονδροειδή πλαστογραφία και παρέμβαση του βουλγαρικού κράτους. Ζητάμε από τις αρχές της Αλβανίας να ασχοληθούν σοβαρά με την απογραφή, γιατί δεν δείχνει την πραγματική εικόνα των «Μακεδόνων» στην Αλβανία, καθώς και η ελληνική μειονότητα αμφισβητεί την απογραφή, και η βλάχικη μειονότητα και το επόμενο διάστημα θα βγούμε όλοι μαζί για να απαιτήσουμε από τους αλβανικούς θεσμούς την ακύρωση της απογραφής και να γίνει ξανά με διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο Νίκολα Γκιουρντάι.

 Σύμφωνα με τον Γκιουρντάι, οι αλβανικές αρχές έπρεπε να αντιδράσουν στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Σόφιας και στις πιέσεις στον τοπικό πληθυσμό. Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν Βούλγαροι σε καμία απογραφή στην Αλβανία και πιστεύει ότι η όλη κατάσταση οφείλεται στην επιθυμία της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ε.Ε.

«Σε όλες τις απογραφές που έγιναν μέχρι τώρα στην Αλβανία, κανένας δεν δήλωσε ότι είναι Βούλγαρος και αυτό είναι το θαύμα, δεν είναι δυνατόν να απαριθμηθούν Βούλγαροι το 2023 όταν δεν ήταν εκεί σε όλες τις προηγούμενες απογραφές.

Οι εθνικές μειονότητες έχουν πάντα συνέχεια. Δεν μπορεί να προκύψει μειοψηφία από το 2018. Είμαστε απογοητευμένοι από τις αλβανικές αρχές γιατί δεν έκαναν καμία ενέργεια, είμαστε οι παράπλευρες ζημιές για την είσοδο στην ΕΕ»,όπως είπε ο Γκιουρντάι.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων  αντέδρασε και στα αποτελέσματα της απογραφής στην Αλβανία, από όπου εξέφρασαν ανησυχία για τις πολυάριθμες παρατυπίες που σημειώθηκαν, αλλά και ότι οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα των προσκείμενων στα Σκόπια ατόμων στην Αλβανία. Επιπλέον, λόγω της απογραφής, ο Πρέσβης Ντάντσο Μαρκόφσκι κλήθηκε στη χώρα για διαβουλεύσεις.

Vesnik

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ