Ίος: Ένα νησί διαφορετικό από όλα τα άλλα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ίος, είναι ένα νησί με όλα τα κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά, αλλά με έναν πολύ δικό του χαρακτήρα. Για πολλούς είναι απλώς ένα μέρος ιδανικό μόνο για νεαρόκοσμο που θέλει να ξεσαλώνει, να πίνει και να κάνει τρέλες μέχρι πρωίας. Όμως η Ίος είναι πολλά περισσότερα πέρα από αυτό, αφού είναι τέλεια και για ζευγάρια, ακόμα και για οικογενειακές διακοπές. Απολαύστε ένα ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα στους Ανεμόμυλους πάνω από τη Χώρα και κάντε βόλτα στα ήρεμα πλακόστρωτα δρομάκια. Είναι στο χέρι σας να ανακαλύψετε ποια από τις 2 πλευρές του νησιού θα επιλέξετε. Ένα είναι σίγουρο η Ίος θα σας προσφέρει μια αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία.

ios shut 3

Η Ίος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα λιμάνια του Πειραιά. Τα δρομολόγια πλοίων από Πειραιά για Ίο είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο και περιλαμβάνουν εώς και 5 καθημερινές αναχωρήσεις το καλοκαίρι. Από τον Πειραιά θα φτάσετε στην Ίο μετά από 4 μέχρι 8 ώρες και 15 λεπτά, ανάλογα το πλοίο. Οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Ίο ξεκινάνε στα 39€. Η τελική τιμή του ταξιδιού εξαρτάται από τις διαθέσιμες εκπτώσεις, τον τύπο του πλοίου, την επιλογή θέσης, και τη μεταφορά οχήματος. Η θέση του νησιού είναι ιδανική για μια μονοήμερη εκδρομή από άλλα κοντινά του νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη ή η Ανάφη, ενώ το νησί διαθέτει και καλά οργανωμένη συγκοινωνία με λεωφορεία ή και καραβάκια για να κάνετε ένα tour στις παραλίες της. Η πρώτη εντύπωση του νησιού ίσως σας παραπλανήσει… Φτάνοντας στο λιμάνι, θα αντικρίσετε ένα συνηθισμένο χωριό, με ντόπιους παππούδες να παίζουν τάβλι στα καφενεία, τουρίστες να απολαμβάνουν ήρεμα τον καφέ τους, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να ψάχνουν τους πελάτες τους στο λιμάνι…

ios shut 2
Παλιό Λιμάνι Χώρα

Η Χώρα με τα 2 πρόσωπα…

Το νησί διαθέτει μια πανέμορφη Χώρα, με την Παναγία Γκρεμιώτισσα στην άκρη του ενετικού κάστρου, κυκλαδίτικα ολόλευκα σπιτάκια με ασπρισμένες ολάνθιστες αυλές με ντόπιες γυναίκες να κεντάνε, να συζητούν και να ετοιμάζουν το μοσχοβολιστό φαγητό τους, στυλάτα μαγαζιά, ωραία εστιατόρια, καφενεία, κι ένα σωρό άλλες επιλογές. Κάντε μια βόλτα τη μέρα και είναι σίγουρο ότι θα την ερωτευτείτε. Αυτό είναι το αυθεντικό πρόσωπο της Ίου!

shut ios chora
Χώρα

Τη νύχτα η Χώρα αλλάζει πρόσωπο, αφού τα γραφικά λευκά σπιτάκια της Χώρας μετατρέπονται σε clubs με δυνατή μουσική, και τα σοκάκια γεμίζουν με νεαρούς τουρίστες που πίνουν… πολύ! Αν είστε λάτρεις της ατελείωτης διασκέδασης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Αν, όμως, θέλετε να το αποφύγετε αυτό, μην την επισκεφτείτε μετά το σούρουπο, ενώ μην επιλέξτε το νησί σε high season, όπως τον Αύγουστο.

chora ios shut

Ιστορία βαθιά σαν τη θάλασσά της

Εναέρια φωτογραφία drone του εμβληματικού προϊστορικού οικισμού του Σκάρκου, Ίος
Εναέρια φωτογραφία drone του εμβληματικού προϊστορικού οικισμού του Σκάρκου, Ίος

Για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την ιστορία και επίσκεψη σε αξιοθέατα, όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο, η Ίος είναι ιδανικό μέρος. Η Ίος είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας του επικού ποιητή Ομήρου και εκεί (εικάζεται ότι) βρίσκεται και ο τάφος του, ένα από τα must αξιοθέατα του νησιού. Στο Πλακωτό θα βρείτε τα απομεινάρια του αρχαίου υδραγωγείου και στο Παλιόκαστρο το Βυζαντινό Κάστρο. Το νησί διαθέτει πολύ ενδιαφέροντα μουσείο, όπως Λαογραφικό και Μοντέρνας Τέχνης αλλά και το Αρχαιολογικό που βρίσκεται στη Χώρα και εκθέτει αντικείμενα από την ιστορία του νησιού, μεταξύ των οποίων αντικείμενα από την προϊστορική και την κλασική περίοδο.

Ερείπια του τάφου του Ομήρου στην Ίο
Ερείπια του τάφου του Ομήρου στην Ίο
Το υπαίθριο θέατρο Οδυσσέας Ελύτης από πέτρα και μάρμαρο σε αρχαιοελληνικό ρυθμό στην Ίο.
Το υπαίθριο θέατρο Οδυσσέας Ελύτης από πέτρα και μάρμαρο σε αρχαιοελληνικό ρυθμό στην Ίο.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της Ίου είναι οι υπέροχες εκκλησίες που το καλοκαίρι επιλέγονται από πολλούς για έναν ειδυλλιακό γάμο με φόντο το ηλιοβασίλεμα και τους ανεμόμυλους. Ο Ευαγγελισμός είναι η Μητρόπολη του νησιού, ενώ μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές εκκλησίες είναι Η Αγία Ειρήνη, ο Άι-Γιώργης στο Γιαλό, ο Άγιος Ιωάννης στον Πύργο χτισμένος πάνω στα ερείπια του ναού Απόλλωνα και η Παναγιά η Γκρεμιώτισσα στη Χώρα, μια εμβληματική εκκλησία που προσφέρει εκπληκτική θέα στο νησί και τη θάλασσα, ειδικά το ηλιοβασίλεμα.

sh church of agia irini ios
Η περίφημη παλιά εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στην είσοδο του Γιαλού

Παραλίες

Ξεχωριστό κεφάλαιο οι παραλίες… όπως όλες οι Κυκλάδες, έτσι και η Ίος έχει εκπληκτικές παραλίες. Και πολλές! Σε κάθε πλευρά του νησιού. Κοσμικές ή απομονωμένες, δημιουργούν συνδυαστικά την τέλεια επιλογή.

Πρώτη και καλύτερη, ο Μυλοπότας, η πιο διάσημη παραλία του νησιού, γνωστή για τη χρυσή άμμο, τα κρυστάλλινα νερά και τα πολυσύχναστα beach bar και εστιατόρια ενώ είναι και μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Ελλάδας

mylopotas ios shut
Μυλοπότας
shut mylopotas beach ios
Μυλοπότας

Είναι εξίσου γνωστή και βραβευμένη, η παραλία Μαγγανάρι. Αποτελείται από 4 συνεχόμενες παραλίες, σχηματίζοντας μια λιμνοθάλασσα. Είναι ιδανική για οικογένειες για τα πεντακάθαρα νερά και την λεπτοκομμένη άμμο. Λέγεται ότι πολλές σκηνές της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο γυρίστηκαν στην παραλία αυτή..

Δίπλα στο Μαγγανάρι βρίσκεται η παραλία Τρεις Εκκλησιές, που είναι προσβάσιμη με τα πόδια, μέσα από ένα καταπράσινο μονοπάτι. Μόλις φτάσετε στην παραλία, η ομορφιά της θα σας ανταμείψει, με τα γαλαζοπράσινα νερά της να δένουν ιδανικά με την απίστευτη φύση.

Η Κουμπάρα είναι μια ήρεμη παραλία όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας την ηλιοθεραπεία τους και να φάνε σε ένα από τα παραδοσιακά της ταβερνάκια.

Ο Πάπας είναι μια σχετικά απομονωμένη παραλία με κρυστάλλινα νερά, μέσα σε ένα καταπράσινο και γαλήνιο τοπίο.

Ο Κάλαμος είναι η επόμενη παραλία, στην ανατολική ακτή του νησιού, ιδανική για τους λουόμενους που επιζητούν στιγμές ηρεμίας μακριά από πολύβουες καταστάσεις. Φημολογείται ότι η παραλία διαθέτει απίστευτο βυθό, οπότε είναι ιδανική για όσους θέλουν να την εξερευνήσουν με μάσκα.

Οι Χαμουλάδες είναι μια σχεδόν ιδιωτική παραλία με πρόσβαση μόνο με σκάφος, που προσφέρει χαλάρωση, χρυσαφένια ψιλή άμμο και καταγάλανα νερά.

Το Πικρί Νερό είναι επίσης προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα, αφού βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια ιδιωτική έκταση και προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία στα γαλήνια νερά της.

shut beach of pikri nero ios
Πικρί Νερό

Ανάμεσα στις δυο προηγούμενες παραλίες βρίσκεται η Μανούσου, που μοιάζει με πραγματικό παράδεισο. Αν έχετε την ευκαιρία να νοικιάσετε ένα σκάφος, μην παραλείψετε να την επισκεφτείτε!

Ο Γιαλός είναι μια παραλία με εύκολη πρόσβαση, άμμο και καθαρά νερά. Γύρω θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και beach bars.

Η Αγία Θεοδότη είναι ένα πανέμορφο μέρος με σχετικά οργανωμένη παραλία, αφού υπάρχει καντίνα για τα απαραίτητα. Έχει ονειρεμένα νερά, ενώ θα απολαύσετε τη θέα προς την Ηρακλειά, τη Νάξο και τα Κουφονήσια.

shut ios island tris klisies bay
Παραλία Τρεις Εκκλησιές

Φαγητό: Αυθεντική, λιτή κι αξέχαστη γεύση Κυκλάδων

Στην Ίο θα πρέπει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα. Το νησί διαθέτει υπέροχη γαστρονομική παράδοση και φαγητό, που θα βρείτε στις ταβέρνες και τα εστιατόρια.

sh ios

Τα νιώτικα τυριά είναι το πιο γνωστό προϊόν του νησιού, όπως το σκοτύρι με την πικάντικη γεύση και το έντονο άρωμα, το ξινό, που είναι λευκό και κρεμώδες, τη γραβιέρα και τη μυζήθρα. Το νησί έχει σημαντική μελισσοκομική παράδοση, και πολύ γευστικά τοπικά λαχανικά όπως ντομάτες και κολοκύθια, αλλά και φάβα, ρίγανη, κάπαρη, κλπ. Ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι τα γεμιστά με συνοδεία ξινοτυριού, χυλοπίτες (μάτσι), ρεβυθάδα, κουκιά φρικασέ αβγολέμονο, ομελέτα με σκάρφα (ένα χόρτο σαν το άγριο σπαράγγι), τσιμέτια (κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και μυρωδικά), ντόπιο κρέας και ολόφρεσκο ψάρι, αλλά και κρασί από Ασύρτικο κλπ.

Μην παραλείψετε να γευτείτε τα υπέροχα τοπικά γλυκά, όπως καρπουζόπιτα και καρπουζολουκουμάδες, μελιτίνια με νιώτικη μυζήθρα, παστέλια με μέλι και πορτοκάλι, αβγοκαλάμαρα (δίπλες), αμυγδαλωτά ψημένα, καλασούνια (μισοφέγγαρα ζύμης με μυζήθρα και μέλι), παστωτά σύκα, κλπ.

Στο νησί θα βρείτε διαφόρων ειδών ταβέρνες και εστιατόρια για όλα τα γούστα και τα budgets.

shutterstock ios

Δραστηριότητες

Στην Ίο μπορείτε να κάνετε και διαφόρων ειδών δραστηριότητες. Αρχικάπεζοπορία και να εξερευνήστε τη φυσική ομορφιά του νησιού μέσα από τα διάφορα μονοπάτια πεζοπορίας του, όπως η διαδρομή από τη Χώρα μέχρι το αρχαίο θέατρο του Οδυσσέα.
Θαλάσσια σπορ, όπως windsurfing, paddleboarding και καγιάκ στις κύριες παραλίες του νησιού αλλά και
εκδρομές με σκάφος: Κάντε μια περιήγηση με σκάφος σε όλο το νησί για να ανακαλύψετε κρυμμένους κολπίσκους και παραλίες και να απολαύσετε ευκαιρίες για κολύμβηση με αναπνευστήρα και καταδύσεις.

Don’t miss:

Στην Ίο μπορείτε να έχετε κάποιες ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εμπειρίες. Αν η επίσκεψή σας συμπίπτει με κάποιο τοπικό φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ της Ίουτον Αύγουστο, μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακή μουσική, χορό και φαγητό. Και φυσικά τα παραδοσιακά ελληνικότατα πανηγύρια. Όπως σε όλη τη Χώρα, έτσι και στην Ίο το καλοκαίρι λαμβάνουν χώρα τοπικά θρησκευτικά πανηγύρια. Αν συμπέσουν οι ημερομηνίες, μη το χάσετε!

ios shut 1

Να απολαύσετε τη θέα στο ηλιοβασίλεμα! Παρακολουθήστε το ηλιοβασίλεμα από διάφορα πλεονεκτικά σημεία του νησιού όπως η εκκλησία της Παναγίας Γκρεμιώτισσας ή οι ανεμόμυλοι στη Χώρα.

ios sunset sh

Διαμονή

Η Ίος προσφέρει αμέτρητες επιλογές διαμονής για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Φυσικά εξαρτάται και από την περίοδο που θα πάτε, καθώς τη high season (Ιούλιος – Αύγουστος) οι τιμές είναι από υψηλές ως πολύ υψηλές… Το τι θα επιλέξετε εξαρτάται, από το τι είδος διακοπών σας αρέσει και πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να δώσετε. Πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ακόμα και πλήρως οργανωμένα κάμπινγκ είναι μερικές από τις επιλογές που έχει ο επισκέπτης.

Το νησί διαθέτει το γνωστό FarOut Club, το οποίο διαθέτει από πολυτελείς σουίτες, resort & spa και εστιατόριο μέχρι beach bar, club, ξενοδοχείο και camping, όλα πάνω στην πολυσύχναστη παραλία του Μυλοπότα.

Εδώ μπορείτε να δείτε επιλογές διαμονής στο νησί.

Φεύγοντας από το νησί, όλες οι γεύσεις, τα αρώματα και οι αναμνήσεις από τα ηλιοβασιλέματα, η αλμύρα της θάλασσας και οι βόλτες στα σοκάκια έρχονται στο μυαλό σου και υπόσχεσαι να επιστρέψεις…. Η Ίος δεν είναι το νησί του ξεσαλώματος. Είναι το νησί των διακοπών που ονειρευόσουν όλο το χειμώνα!

travelstyle.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ