Πολλα τα ερωτηματικά για τον τραγικό θάνατο της Γαλλίδας ιστιοπλόου στον ιστιοπλοϊκό αγώνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο αυξάνονται τα ερωτήματα αναφορικά με την τραγωδία που σημειώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα Aegean 600 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, όπου μια 40χρονη Γαλλίδα αθλήτρια έχασε τη ζωή της, καθώς τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι.

Ειδικότερα, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την κατάθεση στο Λιμεναρχείο Καρπάθου του πλοιάρχου και του πληρώματος του σκάφους στο οποίο επέβαινε η Γαλλίδα ιστιοπλόος, σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος βορειοδυτικά της Κάσου. «Οι λιμενικοί, μετά και τις καταθέσεις του πλοίαρχου και των άλλων μελών του πληρώματος καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η άτυχη Γαλλίδα δεν ήταν δεμένη στο σκάφος, όπως ρητά προβλέπεται από τον κανονισμό ναυσιπλοΐας όταν επικρατούν τόσο δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ δεν έφερε ούτε το ειδικό κράνος. Τη στιγμή που συνέβη το τραγικό γεγονός, έπνεαν άνεμοι έντασης 11 μποφόρ, δηλαδή με 111 χιλιόμετρα την ώρα και εάν ήταν δεμένη, δεν θα “έφευγε” στη θάλασσα, με τις τραγικές συνέπειες που ακολούθησαν», αναφέρει ο Γιώργος Σαραντάκος στο ρεπορτάζ του για λογαριασμό του STAR.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η άτυχη γυναίκα χτύπησε στο κεφάλι από τη μάτσα, το οριζόντιο, δηλαδή, τμήμα του πανιού που είναι προσαρτημένο στο κατάρτι. Ακολούθως, βρέθηκε κάτω από το σκάφος, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί και από αυτό. Η 40χρονη ιστιοπλόος έπεσε στη θάλασσα από ιστιοφόρο σκάφος σημαίας Ισπανίας, μαζί με ακόμα ένα 36χρονο μέλος του πληρώματος, ουκρανικής υπηκοότητας. Σύμφωνα με το λιμενικό, τα δύο άτομα περισυνελέγησαν από τα υπόλοιπα επτά μέλη του πληρώματος του ιστιοφόρου, με την 40χρονη να ανασύρεται χωρίς τις αισθήσεις της, ενώ ο Ουκρανός υπήκοος ήταν καλά στην υγεία του.

Η τραγωδία συνέβη ενώ στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς έπνεαν ισχυροί άνεμοι και κύματα ύψους δύο μέτρων. «Η κοπέλα χτυπήθηκε από το πανί. Αυτό κάπως ξέφυγε, τους πέταξε στην θάλασσα και πήρε από κάτω το σκάφος και την τραυμάτισε θανάσιμα», ανέφερε στο MEGA ο αντιδήμαρχος Κάσου, Γιάννης Νικολάου.

«Είναι η τέταρτη χρονιά που διοργανώνουμε αυτό το μεγάλο διεθνή αγώνα. Καταρχάς οι συμμετοχές των σκαφών είναι 69 από 22 χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Oι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν εντάσεις ανέμου πολύ μεγάλες, περνούσαν τα 9 μποφόρ. Πήγαν να κατεβάσουν από μπροστά τα πανιά τους και ένα τεράστιο κύμα τους πήρε τους δυο ιστιοπλόους -έναν άνδρα και μια γυναίκα- και τους έριξε μέσα στην θάλασσα. Δυστυχώς, η γυναίκα ήταν πιο ελαφριά και την πέταξε λίγο πιο μακριά μπροστά από το σκάφος και εν συνέχεια περνώντας το σκάφος, την χτύπησε με το πηδάλιο του», ανέφερε στην εκπομπή «Live News» ο Ιωάννης Βαραμουδάκης, πρόεδρος παν. ομίλου ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης.

«Οι δύο ιμάντες από την πλώρη ως την πρύμνη δεν μπορούν να φύγουν από το σκάφος. Ή δεν είχε δεθεί ο ιμάντας ή λύθηκε για να γυρίσει το πανί. Εκεί, στο κατέβασμα της πρύμνης, την χτύπησε στο κεφάλι. Ο άλλος ιστιοπλόος απομακρύνθηκε από το σκάφος συνειδητά και τον περισυνέλλεξαν», ανέφερε με τη σειρά του ο εμπειρότατος ιστιοπλόος και πρώην πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς, Νίκος Καραγεωργίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε η ανάρτηση της διοργανώτριας που εστίαζε στο ρεκόρ και το αποτέλεσμα του αγώνα και όχι στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

H αδικοχαμένη ιστιοπλόος δραστηριοποιούταν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στις Κάννες. Η ίδια περιέγραφε τον εαυτό της ως εξής: «Η Άννα Κονοντσούκ, μια νεαρή Γαλλίδα με καταγωγή από την Ουκρανία, κατάφερε να τοποθετηθεί στην θέση της ρεσεψιονίστ. Αυτός είναι ο άνθρωπος που συγκεντρώνει τις σλαβικές παραδόσεις, την τέλεια γνώση της νοοτροπίας των χωρών του μετασοβιετικού χώρου και που συμβιβάζει τις απαιτήσεις τους στον καθορισμό της ποιότητας εργασίας και εξυπηρέτησης, με τη γαλλική νοοτροπία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ