Οι μεταβατικοί πρόεδροι του Μάλι, συνταγματάρχης Ασίμι Γκόιτα, του Νίγηρα – Στρ. Αμπντουραχαμάν Τσιάνι και της Μπουρκίνα Φάσο – Λοχαγό. Ο Ιμπραήμ Τραόρε (από αριστερά προς τα δεξιά), ποζάρουν για μια φωτογραφία στην ίδρυση της «Συνομοσπονδίας των κρατών του Σαχέλ» στις 6 Ιουλίου 2024 στο Νιαμέι του Νίγηρα. Φωτογραφία: EPA
Τα στρατιωτικά καθεστώτα στη Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και τον Νίγηρα επικύρωσαν στην πρώτη τους σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα του Νίγηρα το Σάββατο την ένωσή τους υπό μια «συνομοσπονδία» – μια απόφαση που σηματοδοτεί τη ρήξη τους με το υπόλοιπο μπλοκ της Δυτικής Αφρικής, ανέφερε το France Press.
Οι αρχηγοί κρατών των τριών χωρών (στρατιωτικοί που ήρθαν στην εξουσία με πραξικόπημα) «αποφάσισαν να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την στενότερη ολοκλήρωση. Για το σκοπό αυτό, υιοθέτησαν τη συνθήκη για την ίδρυση της «Συνομοσπονδίας των Κρατών του Σαχέλ» ως τελική ανακοίνωση της συνάντησης.
Τον Ιανουάριο, οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).
- Σύμφωνα με τους ίδιους, η οργάνωση αυτή χρησιμοποιείται ως εργαλείο από τη Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, για τη ρήξη με την οποία έκαναν πολλά βήματα. Η δημιουργία μιας συνομοσπονδίας επιβεβαίωσε αυτό το ρήγμα.
«Οι λαοί μας γύρισαν αμετάκλητα την πλάτη τους στην ECOWAS», δήλωσε ο στρατηγός Αμπντουραχαμάν Τσιάνι, επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος του Νίγηρα, κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Οι τρεις τους, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, έφτασαν το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο στο Νιαμέι για τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας.
Ο Τσιάνι κάλεσε την Αμυντική Συμμαχία των Κρατών του Σαχέλ (SAS), που δημιουργήθηκε πέρυσι από τις τρεις χώρες, να γίνει «μια εναλλακτική σε οποιαδήποτε τεχνητή περιφερειακή ένωση χτίζοντας μια κυρίαρχη κοινότητα λαών, μια κοινότητα που απέχει πολύ από τον έλεγχο ξένων εξουσιών».
Οι σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών και της ECOWAS επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου 2023 που έφερε στην εξουσία τον στρατηγό Τσιάνι.
Στη συνέχεια, η ECOWAS επέβαλε βαριές οικονομικές κυρώσεις στον Νίγηρα και απείλησε να παρέμβει με στρατιωτική δύναμη για να επαναφέρει στη θέση του τον έκπτωτο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.
Τον Φεβρουάριο, οι κυρώσεις άρθηκαν, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων παραμένουν παγερές.
Σήμερα στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, την Αμπούγια, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των αρχηγών κρατών των χωρών ECOWAS, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνεται το θέμα των σχέσεων με το ADF.
Τον Μάρτιο, οι χώρες του ADF σχημάτισαν μια κοινή δύναμη για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές που επιτίθενται τακτικά στα εδάφη τους.
Το Σάββατο, εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να «συνενώσουν τους πόρους τους» σε τομείς που θεωρούνται στρατηγικοί, όπως η γεωργία, το νερό, η ενέργεια και οι μεταφορές. Οι ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι θέλουν οι τοπικές γλώσσες να χρησιμοποιούνται περισσότερο στα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης στις χώρες τους, μειώνοντας τις αποικιοκρατικές.
—
Καλά κάνουν. Ξεκου-
μπίζουν τους άπληστους
αποικιοκράτες της Δυ-
σης από τις χώρες τους.
Παραήπιαν το αίμα τους.
Πρωτη φορα βλεπω Χουντα να εχει την Ολικη Υποστηριξη του Λαου κ να διωχνει τους Εγκληματιες της Δυσης αντι να συνεργαστει μαζι τους … Εσυ που εγραψες αυτο το αρθρο θα επρεπε να ντρεπεσαι .
Με κάτι τέτοια άθρα θαρρει κάνεις ότι η χούντα είναι καλύτερη …. Είδαμε πόσο προοδευσαν αυτές οι χώρες με τις παρωχημένες ” δημοκρατίες ” τους ..και βλέπουμε τα δημοκρατικά πρότυπα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Αρκετά πια με τα παιχνίδια λέξεων.