Γαλλία: Ο Μακρόν δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Ατάλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα βλέμματα στραμμένα στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων καθώς ο πρωθυπουργός του Εμανουέλ Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ, υπέβαλε την παραίτησή του. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν την έκανε δεκτή και του ζήτησε να παραμένει στη θέση μέχρι να συσταθεί η νέα Εθνοσυνέλευση.

«Το πολιτικό μου στρατόπεδο δεν έχει πλειοψηφία απόψε» είπε και πρόσθεσε πως «αύριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε χθες βράδυ (07/07) μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;

Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα. Το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει δύσκολο. Ο πονοκέφαλος Μαρίν Λεπέν μπορεί να νικήθηκε ωστόσο είναι ορατό το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, στη γαλλική Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις ισχυρές πολιτικές δυνάμεις και για τη συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, ή τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Δευτέρα (08/07) αναμένεται η παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Τα πιθανά σενάρια

Τον λόγο έχει ο πλέον ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς, σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, ο διορισμός του πρωθυπουργoύ εμπίπτει στην αρμοδιότητα του προέδρου της χώρας, που μπορεί να το πράξει όποτε θελήσει, καθώς δεν υπάρχει προθεσμία. Το θέμα είναι να επιλέξει έναν πρωθυπουργό που θα είναι ο εκφραστής της πλειοψηφίας, ειδάλλως η κυβέρνηση μπορεί να πέσει άμεσα με πρόταση μομφής.

Από την Ανυπότακτη Γαλλία που έχουν επίσης ακουστεί για τη θέση του πρωθυπουργού είναι εκείνα του Μανουέλ Μπομπάρ, της επικεφαλής της ΚΟ της στην Εθνοσυνέλευση, Ματίλντ Πανό, της ανερχόμενης και δημοφιλούς Κλεμένς Γκετέ και του Ερίκ Κοκελέρ, προέδρου της επιτροπής οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης.

Πιθανοί υποψήφιοί τους θα μπορούσαν να προέλθουν από τη νέα γενιά των Σοσιαλδημοκρατών, περιλαμβανομένου του νυν επικεφαλής τους, Ολιβιέ Φορ, του απερχόμενου αρχηγού της ΚΟ τους, του 48χρονου Μπορίς Βαλό, ενώ ίσως επιδιώξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, που εξελέγη βουλευτής στην πρώην περιφέρειά του.

Σύμφωνα με το Politico, ως λύση και την επιλογή ενός προσώπου εκτός πολιτικής σκηνής, για να κατευναστούν οι διαφωνίες που θα προκύψουν στην Αριστερά.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, καταλαμβάνει 182 έδρες, ενώ στη δεύτερη θέση με 168 έδρες βρίσκεται η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη Ensemble. Την τρίτη θέση με 143 έδρες καταλαμβάνει η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (Les Républicains ) εξασφάλισε 45 έδρες, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde διεκδικεί 56 γιατί συμπεριλαμβάνονται ονόματα που αποχώρησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ