Συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια της Αιγυπτιακής-Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Διάσκεψης, η Αίγυπτος υπέγραψε 35 συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης με ευρωπαίους και μη εταίρους, συνολικής αξίας που εκτιμάται σε περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ, που υπερβαίνει κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες που ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές , με αξία μεγαλύτερη από 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό το συνέδριο, το οποίο αντανακλά ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Αίγυπτο, έρχεται 9 χρόνια μετά το Συνέδριο του Σαρμ Ελ Σέιχ για την Ανάπτυξη της Αιγυπτιακής Οικονομίας «Η Αίγυπτος το Μέλλον» το 2015, στο οποίο δεσμεύτηκαν να αντλήσουν περισσότερα από 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναπτυξιακά έργα.

Οι παλαιότερες δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκαν

Ωστόσο, αυτές οι δεσμεύσεις αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εφαρμογή, δεν υλοποιήθηκαν πλήρως επί τόπου και παρέμειναν κυρίως μελάνι σε χαρτί και τίτλους χωρίς λεπτομέρειες, γεγονός που δημιούργησε ανησυχίες για την πιθανότητα επανάληψης του ίδιου σεναρίου με τις νέες συμφωνίες, σύμφωνα με παρατηρητές.

Την πρώτη ημέρα της διάσκεψης, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την υπογραφή περισσότερων από 20 νέων συμφωνιών συνολικής αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκές εταιρείες στο αιγυπτιακό-ευρωπαϊκό επενδυτικό συνέδριο.

Όμως, την επόμενη μέρα, κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπούλι ανακοίνωσε έναν άλλο αριθμό, λέγοντας ότι στη διάσκεψη υπογράφηκαν 29 συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης αξίας 49 δισεκατομμυρίων ευρώ με εταιρείες συνδεδεμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράφηκαν 6 συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης με άλλες συμμαχίες εκτός ΕΕ αξίας 18,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας κυριάρχησαν στην πλειονότητα των συμφωνιών και μνημονίων που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ακολούθησαν οι επενδύσεις στους τομείς των επικοινωνιών και της πληροφορικής και η υποστήριξη για αύξηση των εξαγωγών.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, τα δύο μέρη υπέγραψαν την παροχή του πρώτου δισεκατομμυρίου ευρώ σε οικονομική βοήθεια, ως μέρος ενός μεγάλου πακέτου χρηματοδότησης και επενδύσεων για την Αίγυπτο ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο έως το 2027, προκειμένου να ενισχυθεί η ατζέντα οικονομικής μεταρρύθμισης, η οποία περιελάμβανε:

5 δισ. ευρώ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

1,8 δισ. ευρώ σε άμεσες επενδύσεις.

600 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια χορηγήθηκαν στον φάκελο των μεταναστών.

Από το Σαρμ Ελ Σέιχ στο Κάιρο

%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82 %CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD %CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD %CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D %CE%91%CE%B9%CE%B3%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%85 %CE%BA%CE%B1%CE%B9 %CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE%CF%82 %CE%88%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%822

Παρατηρητές και ειδικοί πιστεύουν ότι ο κοινός παράγοντας μεταξύ της διάσκεψης του Σαρμ Ελ Σέιχ το 2015 και της διάσκεψης του Καΐρου το 2024 είναι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν και απειλούν τη σταθερότητά της Αιγύπτου και συνεπώς τη σταθερότητα της περιοχής, αλλά αυτή τη φορά είναι πιο σοβαρές λόγω της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων και ενός μηνύματος για τη σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου.

Ο Αλ Σίσι το εξέφρασε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, καθώς επεσήμανε ότι η διεξαγωγή της διάσκεψης έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, υπό το φως αλλεπάλληλων διεθνών και περιφερειακών κρίσεων που έχουν ρίξει εξαιρετικά αρνητικές σκιές, πολλαπλές προκλήσεις και οικονομικά βάρη σε όλους. χώρες του κόσμου στα διάφορα επίπεδά τους.

Επεσήμανε τη σημασία της σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα του και ότι έχει κεντρικό ρόλο σε μια περιοχή γεμάτη κρίσεις: «Η Αίγυπτος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και με τρόπο που επιτυγχάνει ασφάλεια και σταθερότητα στην την περιφερειακή γειτονιά».

Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος η ΕΕ

Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο μεγαλύτερος επενδυτής της Αιγύπτου, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία:

32,6 δισεκατομμύρια ευρώ ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το 2023.

Το 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αίγυπτο είναι ευρωπαϊκές.

27% του όγκου του εξωτερικού εμπορίου της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυβερνητικές ελπίδες

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υπογραφή των συμφωνιών και των μνημονίων κατανόησης ως αντανακλώντας το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα σε διάφορους τομείς και έργα, υποδεικνύοντας ότι θα επιτύχουν σημαντικούς στόχους για τη στήριξη της οικονομίας.

Ανάχωμα στη λαθρομετανάστευση

Σύμφωνα με αναλυτές οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση ρίχνει το βάρος της στην Αίγυπτο για να στηρίξει την οικονομία της τώρα, ενώ υποφέρει από σοβαρές δυσκολίες για περισσότερα από δύο χρόνια.

Ο πολιτικός αναλυτής Alia al-Mahdi πιστεύει ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν οι πολιτικές εντάσεις που εμφανίζονται στην περιοχή και οι φόβοι των Ευρωπαίων είναι σε ενδεχόμενη πλημμύρα λαθρομετανάστευσης λόγω αυτών των εντάσεων, οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν με τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας της Αιγύπτου.

Al Jazeera

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ