Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γλαδιόλα είναι ένα βολβώδες λουλούδι που φυτεύεται άνοιξη και ανθίζει το καλοκαίρι.

Ξεχωρίζει για τα σπαθοειδή, μυτερά φύλλα της, πράσινου χρώματος, και για τα εντυπωσιακά άνθη της, διατεταγμένα κατά μήκος σε ανθοφόρο βλαστό που σε ορισμένες ποικιλίες ξεπερνά και το ένα μέτρο.

Στα άνθη της γλαδιόλας συναντάμε μεγάλη χρωματική ποικιλία με διάφορες αποχρώσεις όπως λευκό, κίτρινο, ιώδες, μωβ, κόκκινο και πορτοκαλί, καθώς επίσης υπάρχουν δίχρωμες ποικιλίες γλαδιόλας.

1. Πότε φυτεύουμε τους βολβούς της γλαδιόλας;

Φυτεύουμε τις γλαδιόλες την άνοιξη, αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα. Τα φυτά της γλαδιόλας φυτρώνουν από έναν κονδυλόμορφο βολβό που ονομάζεται κορμός και σχηματίζουν τον ανθοφόρο βλαστό.

Η γλαδιόλα ανθίζει όλη την περίοδο του καλοκαιριού, ξεκινώντας 12-13 βδομάδες μετά τη φύτευση των βολβών.

Για να εξασφαλίζουμε πλούσια παρατεταμένη διάρκεια ανθοφορίας, μπορούμε να φυτεύσουμε διαδοχικά τους βολβούς μας μέσα στην άνοιξη.

2. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η γλαδιόλα;

Επιλέγουμε ελαφρά, στραγγερά, πλούσια και βαθιά εδάφη για την φύτευση της γλαδίολας, καθώς χρειάζεται κατάλληλο υπόστρωμα για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει. Εξασφαλίζουμε καλή κατεργασία του εδάφους και ενσωματώνουμε οργανική ουσία με χωνεμένη κοπριά, κομπόστ ή μαύρη τύρφη.

Αν φυτέψουμε τους βολβούς της γλαδιόλας σε γλάστρες, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Φυτεύουμε τις γλαδιόλες σε ηλιόλουστες θέσεις, προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους.

3. Πώς φυτεύονται οι βολβοί της γλαδιόλας;

Φυτεύουμε τους βολβούς της γλαδιόλας σε βάθος ανάλογα με τη διάμετρο των βολβών, συνήθως 10-15 εκατοστά. Ένας εμπειρικός κανόνας καθορίζει τη διάνοιξη λάκκου φύτευσης σε διάμετρο και βάθος τριπλάσια της διαμέτρου του βολβού.

Φυτεύουμε τις γλαδιόλες σε “σαμαράκια”, δηλαδή υπερυψωμένα λοφάκια χώματος στο έδαφος, για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποστράγγιση και πρωίμιση της ανθοφορίας καθώς το χώμα στα “σαμαράκια” θερμαίνεται ταχύτερα και προχωρά γρηγορότερα η ανάπτυξη.

Αποφεύγουμε τη φύτευση κοντά σε άλλα φυτά, θάμνους και δέντρα και αφαιρούμε τυχόν ζιζάνια καθώς ο ανταγωνισμός με ρίζες άλλων φυτών δεν εξασφαλίζει την καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία.

4. Τι πότισμα και τι λίπασμα θέλει η γλαδιόλα;

Αποφεύγουμε το πότισμα της γλαδιόλας κατά τη φύτευση αν υπάρχει μια σχετική εδαφική υγρασία, καθώς επιθυμούμε οι ρίζες του φυτού να προχωρήσουν βαθύτερα και όχι επιφανειακά. Ξεκινάμε το πότισμα όταν εμφανιστούν τα πρώτα 2-3 φύλλα και επαναλαμβάνουμε μια φορά την εβδομάδα ενώ τους θερμούς μήνες (Ιούλιο – Αύγουστο), δυο φορές την εβδομάδα.

Σχετικά με τις ανάγκες της γλαδιόλας σε λίπασμα, προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού πλήρους λιπάσματος σε κάθε γλαδιόλα όταν εκπτυχθούν 2-3 φύλλα και επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα.

5. Kι ένα μυστικό για την φύτευση της γλαδιόλας

Σε ψηλές ποικιλίες γλαδιόλας που έχουν φυτευτεί σε τοποθεσίες με δυνατούς ανέμους, απαιτείται υποστήλωση των ανθοφόρων βλαστών με ειδικά καλαμάκια στήριξης για να μην πλαγιάσουν και σπάσουν.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ