Το ΝΑΤΟ σπεύδει σε πρωτοβουλίες «πανικού» για το Κίεβο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Απόφαση προστασίας από τον Τράμπ» έλαβαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ με μια συμφωνία ετήσιας βοήθειας στην Ουκρανία, 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τόσο για την προμήθεια όπλων όσο και εκπαίδευσης των ουκρανικών στρατευμάτων, γράφει η βουλγαρική Dnes.

Όπως σημειώνεται, αυτό ανέφεραν στο Reuters δύο δυτικοευρωπαίοι διπλωμάτες μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον στις 9-11 Ιουλίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε οι σύμμαχοι να δεσμευτούν σε μια πολυετή δέσμευση για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο στο ίδιο επίπεδο με το 2022, όταν ξεκίνησε η ολική εισβολή της Ρωσίας, ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Αν και τα κράτη μέλη δεν υποστήριξαν το αρχικό αίτημα του Στόλτενμπεργκ για πολυετή δέσμευση, το σύμφωνο περιελάμβανε διάταξη για την επανεκτίμηση της συμβολής των συμμάχων κατά τις μελλοντικές συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε ένας από τους διπλωμάτες.

Οι σύμμαχοι συμφώνησαν επίσης να συντάξουν δύο εκθέσεις το επόμενο έτος που θα περιγράφουν λεπτομερώς ποια χώρα προμηθεύει την Ουκρανία με τι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις επιμερισμού του βάρους της συμμαχίας, ανέφερε η πηγή του Reuters.

Τα κράτη μέλη «θα επιδιώξουν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες με ανάλογη συνεισφορά», αναφέρει η συμφωνία.

Η οικονομική δέσμευση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου για την Ουκρανία που πρέπει να εγκρίνουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ όταν συναντηθούν στην Ουάσιγκτον στις 9-11 Ιουλίου.

Τον Ιούνιο, οι σύμμαχοι αποφάσισαν ότι το ΝΑΤΟ θα αρχίσει να διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, αποσύροντας αυτή τη δέσμευση από τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να σωθεί η διαδικασία καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, ο σκεπτικιστής για τη συμμαχία, προσπαθεί να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος.

Η συγκέντρωση στη βάση Ramstein

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν ομοϊδεάτες έθνη στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, σχηματίζοντας μια ομάδα χωρών που αριθμεί τώρα τις 50 που συναντώνται τακτικά για να καλύψουν τις ανάγκες σε όπλα του Κιέβου με συνεισφορές χορηγών.

Το λεγόμενο σχήμα Ramstein θα συνεχίσει να υπάρχει ως πολιτικό φόρουμ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά το ΝΑΤΟ θα αναλάβει το στρατιωτικό επίπεδο εργασίας, συντονίζοντας τις παραδόσεις όπλων και την εκπαίδευση για τα ουκρανικά στρατεύματα.

Η κίνηση θεωρείται ως ένας τρόπος παροχής κάποιας «προστασίας από την ενδεχόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ » φέρνοντας τον συντονισμό κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, δίνοντας στη συμμαχία έναν πιο άμεσο ρόλο στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, χωρίς να δεσμεύει τις δικές της δυνάμεις.

Ωστόσο, όπως σημειώνει Wall Street Journal, οι διπλωμάτες αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει περιορισμένο αποτέλεσμα, επειδή οι ΗΠΑ είναι η κυρίαρχη δύναμη στο ΝΑΤΟ παρέχοντας τα περισσότερα από τα όπλα της Ουκρανίας.

Έτσι , εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να μειώσει τη δυτική βοήθεια προς το Κίεβο, η συνολική βοήθεια θα πληγεί.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ