Δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στην Ντόρα Μπακογιάνη άσκησαν δύο πρώην πρωθυπουργοί και αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, γράφει η ανταποκρίτρια των Politika του Βελιγραδίου.
Αυτές οι κριτικές παρουσιάστηκαν σε τελετή με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχτηκε σκληρή κριτική λόγω της ήττας της στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της αδύναμης εξωτερικής της πολιτικής έναντι της ΕΕ, η οποία, όπως ειπώθηκε, «έχασε την πυξίδα της και έπεσε σε σοβαρή κρίση», όπως αναφέρει και το ρωσικό portal «RT- Balkan».
Ο Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός από το 2012 έως το 2015, έμπειρος πολιτικός που διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών, Διπλωματίας και Πολιτισμού, επέκρινε τα πάντα με τη σειρά του, ενώ ο Καραμανλής αναφέρθηκε πρωτίστως στα εθνικά θέματα.
Ο Σαμαράς επέκρινε εκ νέου την Ντόρα Μπακογιάννη, που ήταν παρούσα στη συνάντηση, για το ψήφισμα για την υποδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επαναλαμβάνοντας την προηγουμένως διατυπωμένη άποψη ότι «η έκθεσή της δεν αντιπροσωπεύει την Ελλάδα, ούτε τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της χώρας».
Η προδοσία της Σερβίας που δεν θα συγχωρήσουν οι Έλληνες: «Είναι ατυχές…», γράφει το σερβικό δημοσίευμα
Ο Σαμαράς εξέφρασε την ανησυχία του για την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών και υπενθύμισε ότι η θέση της χώρας σε εθνικό επίπεδο είναι δραματική, γιατί έρχονται προσβολές από όλες τις πλευρές – από κατοίκους των Σκοπίων, μέσω Αλβανών σε Τούρκους φίλους.
Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον νόμο για τους γάμους ομοφυλόφιλων, που πιστεύει ότι έχει διχάσει το έθνος και υπενθύμισε ότι όταν τάχθηκε κατά μιας τέτοιας απόφασης στη Βουλή, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν ήθελαν να τον ακούσουν.
Ο Καραμανλής, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2004 έως το 2009, ήταν πιο ήπιος στην καταδίκη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει να σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα στα Σκόπια και τα Τίρανα, να μην παρασύρονται σε βελτιωμένες σχέσεις με την Τουρκία επειδή, όπως είπε, « η Άγκυρα έχει ξεκάθαρο στόχο την αναθεώρηση της περιοχής, απειλώντας άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο».
«Είναι ατυχές και επικίνδυνο να μην βλέπει και να μην αντιδρά η κυβέρνηση στη δυσαρέσκεια του κόσμου. Αν πιστεύουν ότι έχουν πάντα δίκιο, τότε η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δραματική», είπε ο κ. Καραμανλής.
Αναφερόμενος στην ΕΕ, επέκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες και τόνισε ότι οι εκλογές για το ΕΚ και τη Γαλλία είναι απόδειξη ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια βαθιά κρίση, ανίκανη να παίξει ενεργό ρόλο στα γεγονότα στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, κίνδυνος σοβαρής κλιμάκωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί, όπως είπε, «το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει λύση και ο εθνικισμός στην περιοχή μεγαλώνει».
Πιστεύει ότι και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε κρίση και προειδοποιεί την κυβέρνηση να είναι προσεκτική γιατί τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, στις οποίες δεν συμμετείχαν το 60% των πολιτών, είναι ένα μεγάλο χαστούκι για το πολιτικό σύστημα.
Μιλώντας για την απόφαση αναγνώρισης των γάμων ομοφύλων, υπενθύμισε ότι η υπερβολική αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης για την ορθότητα των αποφάσεών της μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνση από την πραγματικότητα της κοινωνίας και ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια νομική διάταξη που προσβάλλει τα συναισθήματα όλων εκείνων που πιστεύουν στην οικογένεια.
Η κυβέρνηση αποστασιοποιήθηκε από την κριτική δηλώνοντας ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις απόψεις πρώην πρωθυπουργών, ενώ η Μπακογιάνεβα (σημ. Ντόρα Μπακογιάννη) είπε ότι δεν βλέπει ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα και ότι η δυσαρέσκεια του Σαμαρά πηγάζει από τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν υπολογίζεται πλέον…
b92
—
Μάλλον το αντίθετο συνέβη και το συγχωρεσαν οι Σέρβοι διότι ξέρουν ότι οι Ελλαδικες κυβερνήσεις από την στιγμή που πούλησαν τους ίδιους τους Έλληνες, δεν θα μπορούσαν να εξαιρέσουμε τους Σέρβους…