Ανησυχία Ρουμάνων: «Οι Τούρκοι εργάζονται για να αφαιρέσουν το φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο όγκος παραγωγής φυσικού αερίου στο κοίτασμα Sakarya στον τουρκικό τομέα της Μαύρης Θάλασσας έφτασε τα 5,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, γράφει ρουμανικό δημοσίευμα.

«Υπάρχει πιθανότητα το φυσικό αέριο που βρίσκεται στην πλατφόρμα μας, από την οποία θα τροφοδοτείται το Neptun Deep, να μεταναστεύσουν στα κενά που αφήνει η τουρκική άντληση. Το έργο εξόρυξης της Ρουμανίας έχει καθυστερήσει για 10 χρόνια», όπως σημειώνεται.

«Τα αποθέματα στη Μαύρη Θάλασσα είναι μεγάλα. Τρία τουρκικά πλοία γεώτρησης εμπλέκονται στο έργο – Fatih, Yavuz και Kanuni. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγή φυσικού αερίου και να φτάσουμε τα 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα μέχρι τον Αύγουστο και τα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα έως 2025», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σύμφωνα με το Trend.az.

Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα διπλασιάσουν την παραγωγή φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα από 2 σε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσα σε λίγους μήνες.

Ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε ότι οι δυτικές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητα όσον αφορά τα κοιτάσματα.

«Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις στις ακτές Kastamonu, Sakarya (κοντά στην Κωνσταντινούπολη), Σινώπη και Ριζούντα», ενημέρωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Ενέργειας.

Η Τουρκία εξάγει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Sakarya, το οποίο βρίσκεται γεωλογικά δίπλα στο Neptun Deep, όπου η Ρουμανία αγωνίζεται να εξορύξει φυσικό αέριο για περισσότερο από μια δεκαετία.

Μόλις πέρυσι, η Petrom και η Romgaz πήραν την τελική επενδυτική απόφαση, με το πρώτο αέριο να εξορύσσεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2027 και η παραγωγή, το πολύ 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, να επιτυγχάνεται μόνο από το 2030 έως το 2031.

 Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Τουρκία θα έχει προ πολλού φτάσει σε τεράστια παραγωγή φυσικού αερίου, καθιστώντας σημαντικός περιφερειακός παίκτης στην αγορά, μαζί με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν.

Να σημειωθεί ότι, από την ανακοίνωση της ανακάλυψης του πεδίου στη Sakarya – 2020 μέχρι την είσοδο στην παραγωγή, χρειάστηκαν οι Τούρκοι τρία χρόνια.

Οι πόροι φυσικού αερίου στη ρουμανική ηπειρωτική πλατφόρμα της Μαύρης Θάλασσας ανακοινώθηκαν το 2017 και η εμπορική επενδυτική απόφαση έπρεπε να ληφθεί από την ExxonMobil, τον παραχωρησιούχο του κοιτάσματος τότε, έπρεπε να γίνει το 2018.

Δημοσιονομικές αναβολές από το ρουμανικό κράτος, έκανε τον Αμερικανό επενδυτή να αποσυρθεί από τη Ρουμανία και να πουλήσει το μερίδιό του στη Romgaz.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ