Γράμματα στη Μητέρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φανουλα Αργυρου    

 

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία πιστεύω, η μουσικο-θεατρική παράσταση που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία το βράδυ της 28ης Ιουνίου 2024 στο Milfield Theatre στο  Enfield βορείου Λονδίνου, με τίτλο « Γράμματα στη Μητέρα», στα πλαίσια των αντικατοχικών εκδηλώσεων της Ομογένειας για καταδίκη της τραγικής 50ης επετείου της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής της Κύπρου μας.

 

Στο  ποίημά του  «Γράμματα στη Μητέρα» ο γνωστός  μας κύπριος ποιητής μ. Κώστας Μόντης, καταγράφει προς την Μητέρα του, την πολύπαθη ιστορία της Κύπρου μας και τα κακά που έπαθε με τις δύο τουρκικές βάρβαρες εισβολές του Ιουλίου και Αυγούστου 1974. Οι συνέπειες των οποίων ακόμα είναι τρεχούμενες τα 50 χρόνια από τότε με την συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική παρουσία στο νησί μας, την συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας πατρίδας

Με φόντο τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο ο ποιητής καταγράφει στη Μητέρα του τα πάθη της πατρίδας του, του λαού μας, με το ξεριζωμό, τους αγνοούμενους, τους βιασμούς, μία πρωτοφανή τραγωδία… και ότι θα ήταν το τελευταίο γράμμα που της έγραφε…

 

Σκηνοθεσία  και ερμηνεία της παράστασης ανήκει στην αξιόλογη  ερμηνεύτρια  Έλενα Χατζηαυξέντη. Και η μουσική σύνθεση  του Γιώργου Καλογήρου.

 

Στη μουσικο-θεατρική παράσταση συμμετείχαν και σχολικές χορωδίες από ομογενειακά σχολεία Μάνορ Χίλ & Φίνσλευ και του   Αγίου Γεωργίου, της Ελληνικής Κοινότητας Κίνγστον.

 

Πραγματικά ήταν μια  εξαιρετικά συγκινητική μουσικο-θεατρική διασκευή του έργου του ποιητή, και πρέπει να τονιστεί ο παλμός και η απόδοση της πρωταγωνίστριας Έλενας Χατζηαυξέντη στο έργο της, η οποία ζωντάνεψε σε όσους δεν γνώρισαν την καταστροφή του 1974,  να την ζήσουν έστω και μέσω μιας μουσικο-θεατρικής παράστασης. Να αντιληφθούν το μέγεθος της τραγωδίας μας με δύο βάρβαρες τουρκικές εισβολές και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Τιμώντας τους νεκρούς, βασανισμένους, ξεριζωμένους, αγνοουμένους, βιασμένες αδελφές, μητέρες κατά το διάβα του Τούρκου Αττίλα…

 

Συγχαρητήρια  στους διοργανωτές και σε όσους  συμμετείχαν στην επιτυχή εκτέλεσή της παράστασης.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Ελληνικό  Εθνικό΄Υμνο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου Κυριάκος Κούρος, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας Σταυρούλα Μεταξά, ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Αθανάσιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιάκωβος, άλλα στελέχη της Κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας, της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής, του Κλήρου, κυπριακών πολιτικών κομμάτων και άλλων οργανώσεων και πλήθος μελών της ευρύτερης ομογένειας στο Λονδίνο.

 

 

Φανούλα Αργυρού – Λονδίνο

 

 

 9k=

H αξιόλογη  ερμηνεύτρια  Έλενα Χατζηαυξέντη

 2Q==

Η χορωδία των μαθητών, με την ερμηνεύτρια να διακρίνεται στο βάθος μαζί με τον μουσικο-συνθέτη Γιώργο Καλογήρου και συναδέλφους της κατά το κλείσιμο της παράστασης με τον Ελληνικό Εθνικό ΄Υμνο και στο μέσο ο Ύπατος Αρμοστής κ. Κυριάκος Κούρος και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Καραολής.

Η παιδική χορωδία μαθητών των ομογενειακών σχολείου Λονδίνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ